Han ville helt enkelt syssla med det han tyckte bäst om. Han sökte in på fiskeguideutbildningen på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå och utbildade sig till fiskeguide. Naturligtvis blev han bergtagen på det nordiska landskapet, ljuset och äventyret. Sedan dess har han arbetat som fiskeguide, med inriktning på flugfisket, och har bland annat jobbat på Finnmarksvidda i Nordnorge och i Saxnäs i södra Lappland.
Hur tänkte du den där gången när du ville bli fiskeguide? Varför just Övertorneå?
Jag har alltid varit en fiskegalning så det var ett naturligt steg för mig. På gymnasiet gick jag en vattenbruksutbildning. Det var den enda typ av utbildning med inriktning mot fiske som fanns på den tiden. Några år senare var jag på ”ALU”- arbete som det då hette (sysselsättning för arbetslösa). Där höll jag bl.a. på med projektarbeten med inriktning mot flugfiske och skolor. På samma ställe satt också Gerard Kropp (Göran Kropps pappa), och höll på att gå igenom Görans dagboksanteckningar som sedan blev underlag för boken 8000+. Vi pratade ganska mycket, och en dag kom han och visade en annons i Flugfiske i Norden om en fiskeguideutbildning i Övertorneå. Det här kanske vore nått för dig, sa han, och på den vägen är det.
Vad tyckte du om skolformen, samhället och Tornedalen?
Som jag ser det blir det ofta lite flummigt med begreppen guideutbildningar. Vad behöver man kunna som fiskeguide? Det är lätt att det blir en fiskeutbildning och inte en fiskeguideutbildning, så var det även i Övertorneå. Med hjälp av intressanta gästlärare styrde det upp sig. Det bästa med utbildningen var alla människor jag träffade, de kontakter jag knöt och alla nya vänner jag fick. Det är kanske de tre bästa åren i mitt liv!
Fiskeguideutbildningen var bara ett år men jag hoppade även på den tvååriga naturguideutbildningen. Dels för att bredda mig och dels för att jag trivdes bra på skolan och i Tornedalen.
Jag skulle också här vilja passa på att tacka dig Gunnar för det kloka du sa en av de första gångerna du var på skolan. Jag minns att jag och en kamrat frågade om fisket i småjokkarna runt Övertorneå, då sa du; ”Visst kan jag visa er till bra ställen om ni vill, men det är bättre om ni införskaffar ett par kartor och börjar utforska själva”. Tack vare det lärde jag känna trakten; snåriga småbäckar, storskog, sjöar och hjortronprunkande myrmark. Stora harrar, kabbleka, björnspår, svarta abborrar och blommande skvattram. Och så Torneälven som skär igenom landskapet som en skimrande livsnerv med sina bördiga strandbankar. Ibland kommer jag på mig själv nynnades Tornedalsången ; ”Var hälsad vackra Tornedal vårt land långt upp i nord, du är för oss det…
Vilken samhällsnytta tycker du att en utbildad fiskeguide kan ge? Behövs guider?
Ja, guider behövs, inte minst för att dela med sig av kunskaper om den nordiska naturen, och hur man bör uppföra sig när man vistas i det vilda. Men samtidigt är det alltid bra att anlita en guide, det är ett snabbt sätt att få kunskap om fisket i ett område, och även en säkerhet. Som samhället ser ut i dag har folk oftast inte tid och ork att utforska själva, så en guide är en genväg till ett bra fiske helt enkelt.
Som fiskeguide och ledsagare finns ansvar. Hur ser du på den frågeställningen?
Självklart finns ett ansvar som guide inte minst mot naturen man vistas i. Det gäller att lämna ett så litet avtryck som möjligt, tänka ekologiskt, släppa tillbaka mycket av den fisk man fångar för att inte slita allt för mycket på de sköra bestånden. En levande fisk är mycket mera värd än en död fisk, utan fisk har vi ingenting att sälja som fiskeguider. Du har även ett ansvar mot dina gäster att leverera en bra produkt. Och i den ingår inte bara fisket. Det handlar om en helhetsupplevelse.
I sommar kommer du vara på Finnmarksvidda Berätta lite om din vardag.
På Finnmaksvidda är jag campvärd och jag sysslar med lite allt möjligt som har med driften att göra. Jag visar nyanlända gäster var de ska fiska, fixar båtmotorer om de går sönder, transporterar folk på sjön, och det har hänt att jag målat någon stuga. Sen finns man ju där som någon form av säkerhet om någon behöver hjälp eller så. Ett väldigt allsidig jobb
Jag vet att du är en resande man. Vad gör du om vintrarna?
På vintern är det ganska svårt att hitta jobb. Detta gör att jag försöker spara pengar under sommaren så jag kan resa iväg. Nya Zeeland är en favorit som jag fastnat för, där har jag fiskat sammanlagt ca 12 månader. Men jag har även hunnit med lite annat. Vad sägs om karpfiske i vulkankratrar på Azorerna, smygfiske efter regnbåge i Madeiras vodkaklara små åar eller malfiske i Rio Ebro.
Var i ligger tjusningen med flugfisket?
Oj, svår fråga. Här kan man skriva så mycket. Men det väsentliga för mig är alla vackra platser det tar mig till, känslan jag får när jag lägger ut ett perfekt kast och jag bara vet att det kommer att hugga innan linan hunnit landa i vattnet, och självklart det kanske viktigaste; kamratskapet!