Boden Boden har blivit en profil fattigare. Anders Hjortenklev har gått bort efter en tids sjukdom. Han skulle ha fyllt 79 år nästa månad.

”Hjorten” hade ett stort hjärta, han var alltid positiv, det var lätt att trivas med honom och han hade många vänner.

”Hjorten” var född i Stockholm och en av hans klasskamrater under åtta år var nyligen bortgångne Janne ”Loffe” Carlsson, artist och skådespelare.

Hjärtat klappade sedan tidiga år för Djurgårdens IF och han förnyade medlemskortet varje år. När ”Hjorten” bodde i Stockholm var han också ledare i Alviks IK under deras storhetstid i basket.

En annan merit från basketen är att han tränade förre statministern Fredrik Reinfeldt.

Mer att notera: Alvik reste ofta ut i Europa och vid ett tillfälle badade han bastu med Anatolij Tarasov, den legendariske ryske ishockeytränaren..!

En annan gång skakade ”Hjorten” hand med Moshe Dayan, bekant israelisk politiker och militär ...!

Han kom till Boden i början på 60-talet, träffade Barbro Lindström, som han gifte sig med 1965. De flyttade till Stockholm och återvände 1982.

”Hjorten” var, minst sagt, allround: han jobbade som bildlärare och grafiker, var tecknare, målare, fotograf och journalist.

På 60-talet hade han en reklambyrå i Boden och tog bland annat fram rekvisita och skyltar till filmen ”Här har du ditt liv”, som handlar om författaren Eyvind Johnson.

Han hade ett brett idrottsintresse och som uppskattad frilansare bevakade han de flesta idrotter för Norrländska Socialdemokratens räkning. Han gillade inte minst handboll och laget i hans hjärta var Boden Handboll.

Hjärtat klappade också för travsporten. I många år var han både skribent och fotograf. Han skrev också en bok om Bodentravets historia.

Under åren i Stockholm var han också med att starta SolvallaGuiden.

Vi hade flitig kontakt genom åren och gjorde många jobb tillsammans. Det mest omfattande var 100-årsboken om Bodens BK. ”Hjorten” inte bara skrev delar av den, han redigerade också.

”Hjorten” satte även färg på Boden på annat sätt. Han gjorde flera väggmålningar på hus i centrum, likaså i kulverterna under Boden C.

Nu är ”Hjorten” borta. Saknaden är redan stor.

Närmast sörjande är hustru Barbro, sonen Joakim samt tre barnbarn.