Hyresgästföreningens jurist, Mikael Renqvist, hjälper oss med några av de vanligaste frågorna.

– Du får inte ställa upp en studsmatta eller en pool på fastighetsägarens mark utan tillstånd. Har du en egen uteplats som du själv sköter om kan du däremot sätta upp en pool eller studsmatta där. I hyran ingår i och för sig även rätten att utnyttja gemensamma lekplatser, gräsmattor med mera men där får man alltså inte sätta upp studsmattor, pooler och liknande utan fastighetsägarens tillstånd, säger Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Har du redan planerat helgens grillning? Då kan det vara bra att veta att man inte får utsätta sina grannar och omgivning för störningar.

Artikelbild

| Grillat. I hyreslagen finns inga särskilda bestämmelser om grillning.

Men så länge det inte osar på grannarna är det alltså okej att tända upp grillen.

– Det gäller, som med allt annat, att använda sitt goda omdöme och ta hänsyn till omgivningen. Om man stör sina grannar allvarligt kan man bli av med hyresavtalet, säger Mikael Renqvist.

Tillhör du skaran som avnjuter en cigarett på balkongen är det helt okej så länge du inte bor i ett hyreshus som är anpassat för allergiker och har ett villkor i hyresavtalet att man inte får röka.

– På sommaren vill många sitta på uteplatsen eller balkongen och njuta av sommaren. Då kan det vara lämpligt att ta lite extra hänsyn om man röker ute. Det är alltid bra att prata med sina grannar och ta reda på om de störs av rökningen.