Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Sverige har högst tillväxt i Skandinavien


Sysselsättningsdata för personer i åldern 20-64 år. Källa: Eurostat Q1 2017.

 

Sverige får en BNP-tillväxt på 3,0 procent i år och 2,5 procent nästa år, enligt en färsk Reutersenkät med analytiker och bedömare som citeras av börstjänsten Livesquawk. Det är under båda åren klart högre än den väntade tillväxten i våra skandinaviska grannländer Norge och Danmark.

Det är ett gott betyg åt den rödgröna regeringen i Sverige och finansminister Magdalena Andersson (S).

Inför valet 2014 hävdade de borgerliga att S och MP stod för en jobb- och tillväxtfientlig politik. Men ekonomin inte bara växer i Sverige; den växer betydligt mer än i våra borgerligt styrda grannländer.

De rödgrönas prioritering av offentliga investeringar före stora skattesänkningar verkar ge resultat.

Glädjande är också Eurostats siffror över sysselsättningsutvecklingen ­- se bilden längst upp. Det rödgrönt styrda i Sverige har den högsta sysselsättningsgraden av samtliga EU-länder.

Det är dessutom inte bara kurvorna på arbetsmarknaden och i ekonomin som pekar åt rätt håll. Sverige hamnar även på första plats när European Institute for Gender Equality, EIGE, rankar jämställdheten i EU.

Något rätt verkar ändå regeringen Löfven göra.

Oppositionens domedagsprofetior saknar förankring i verkligheten. Sverige är, trots sina fel och brister, ett väl fungerande land i norra Europa.

Diagrammet säger allt

I regeringens vårbudget finns ett intressant diagram. Det säger mycket om de politiska skiljelinjerna och prioriteringarna inför höstens val.

Den S-ledda regeringens insatser har inneburit fler anställda i välfärdssektorn (vård, skolor och omsorg). Sedan regeringsskiftet 2014 har antalet anställda ökat med mer än 100 000 personer.

På sin blogg noterar Kommunals utredare Torbjörn Dahlin att ökningen dessutom inte bara är i antal personer, utan också att det blivit fler välfärdsarbetare per capita.

Enligt Kommunals beräkningar kommer behovet av insatser inom välfärdssektorn att vara stort även framöver. Kommunal bedömer att det behöver anställas 135 000 fler i välfärden under nästa mandatperiod för att bibehålla och utveckla kvaliteten i förskolor, på äldreboenden och annan verksamhet.

Det borde leda till viss eftertanke när svenska folket ska göra sitt val i höst. Sverige behöver även i fortsättningen en regering som prioriterar investeringar i välfärden före stora skattesänkningar.

Missa inte basketfesten!

 

För fyra år sedan fick jag vara med om en mäktig idrottsfest i en knökfull Luleå Energi Arena. Luleå Basket (eller Northland Basket som laget hette då) tog sitt första SM-guld.

Ibland kollar jag på Vimeo-filmen ovan för att återuppleva dramatiken, publiktrycket och den fullkomligt sanslösa euforin efter segern. Det var en speciell och minnesvärd kväll i Norrbotten.

Sedan dess har det blivit ytterligare tre guld för Luleås basketdamer – och jag har varit på plats i arenan varje gång.

Det tänker jag även vara i år när Luleå Basket och Udominate från Umeå gör upp om SM-guldet ännu en gång. Jag har säkrat biljetter till final 1 och 3 i SM-finalserien.

För de NSD-abonnenter som saknar möjlighet att följa denna idrottsfest på plats finns alternativ. NSD sänder samtliga matcher i finalserien på webben.

Är du inte abonnent i dag kan du teckna en prenumeration för 29 kronor första månaden som sedan övergår till ett löpande abonnemang.

Finalerna spelas i följande ordning:

18 april Luleå-Udominate, uppkast 1900

20 april Udominate-Luleå

23 april Luleå-Udominate

ev fjärde match 25 april: Udominate-Luleå

ev femte match 28 april: Luleå-Udominate

S-pressen kommenterar budgeten

 

Vårbudgeten är huvudämnet på de flesta ledarsidor i dag. Så även i de socialdemokratiska morgontidningarna.

”Man kan konstatera att den socialdemokratiska strategin att ta tillbaka och utvidga trygghetsbegreppet från mer än bara lag och ordning till mer generell välfärd ligger fast med tydliga satsningar på polis och äldrevård”, skriver Alexander HallbergÖstra Småland (S) i Kalmar.

Hur man än vänder och vrider på det går det bra för Sverige. Klart att det finns förbättringspotential, det finns alltid förbättringspotential. Men arbetslösheten minskar, bostadsbyggandet fortsätter vara högt, statsskulden är längre än vad den varit på mycket, mycket länge”, noterar Linda WesterlindFolkbladet (S) i Umeå.

”Vårbudgeten är bara en ändringsbudget och de resurser som fördelas är jämfört med höstbudgeten inte särskilt stora. Men regeringen visar ändå på att de tar samhällets utmaningar på rätt sätt och vårbudgeten har dessutom en tydlig rödgrön stämpel”, framhåller Erik FranssonGotlands Folkblad (S) i Visby.

Han ska leda S i norrDet blev ingen dramatik när S-distriktskongressen i Piteå utsåg distriktsstyrelse för det kommande verksamhetsåret.

Riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (bilden) fick fortsatt förtroende som ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten. Helena Stenberg, till vardags kommunalråd i Piteå, utsågs till vice ordförande.

Nu väntar ett viktigt och intensivt kampanj- och valarbete för dem och andra socialdemokrater.

Om mindre än 150 dagar är det riksdags-, region- och kommunval i Sverige - och valutgången kommer att få stor betydelse för Norrbotten.

Som jag påpekade i ett blogginlägg 3 april har S och M olika syn på bygget av Norrbotniabanan, en ny kustjärnväg mellan Luleå och Umeå.

I en intervju i tidningen Fastighetsnytt beskriver riksdagsledamoten Edward Riedl (M) Norrbotniabanan som ”en dålig affär”. Riedl tycker att banbygget borde vänta till efter 2030.

Hans partikollega Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd i Stockholm, går ännu längre och beskriver Norrbotniabanan som ”en krigsförklaring mot Stockholm”.

Det är uttalanden som står i bjärt kontrast mot Stefan Löfvens och Socialdemokraternas tydliga besked om byggstart för Norrbotniabanan.

Annorlunda uttryckt: Det gör skillnad för norra Sverige om det blir S eller M som kommer att leda regeringen efter valet i september. Med M-styre riskerar Norrbotniabanan på nytt att skjutas långt in i den osäkra framtiden.

Offensiv för sjukvården


Om väljarna vill kan Birgitta Persson (S), Överkalix, bli nytt regionråd. FOTO: Herman Öberg.

 

Det märktes att sjukvården är ett högt prioriterat område för Socialdemokraterna under helgens S-distriktskongress i Piteå. Bland annat ledde journalisten Lina Norberg Juuso ett panelsamtal med regionrådet Anders Öberg (S).

Även regeringspolitiken bär synen för sägen. Under sitt besök i Gällivare 27 februari lovade statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson en storsatsning på ambulanssjukvården om de får fortsatt förtroende efter höstens val - och nyligen blev det klart att SKL och regeringen är överens om att tillskjuta mer pengar till förlossningsvården.

För Norrbottens del innebär det drygt 41 miljoner kr extra för ökad tillgänglighet och jämlikhet i förlossningsvården och förstärkta insatser för kvinnors hälsa samt 3,5 miljoner för avgiftsfri livmoderhalscancerscreening ­– pengar som välkomnas av regionrådet Anders Öberg.

”Återigen visar det sig tydligt att det gör skillnad för Norrbotten vem som styr Sverige. Det här är pengar som vi kan använda för att utveckla en verksamhet som redan är väldigt bra till att bli ännu bättre”, säger han.

Under söndagen blev det också klart vem som Socialdemokraterna lanserar som sin andra regionrådskandidat. Det blev Birgitta Persson, Överkalix, som valdes enhälligt av de 201 ombuden vid distriktskongressen i Piteå.

Nu gäller det att hon, Öberg och övriga partiföreträdare fortsätter den sjukvårdspolitiska offensiven inför höstens val. Enligt en mätning från opinionsinstitutet Novus är sjukvården den fråga som väljarna rankar som allra viktigast.  Därför har S all anledning att fortsätta prata sjukvårdspolitik.

Det är ett ämne som engagerar och berör många väljare i årets valrörelse.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar