Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Nordisk samling i Ö-vik


Den nordiska välfärdsmodellen förutsätter ett relativt högt skattetryck. FOTO: TT

 

22-23 maj genomförs ett nordiskt toppmöte i Örnsköldsvik.

Sverige basar för det nordiska samarbetet i år och statsminister Stefan Löfven tar chansen att visa upp sin hembygd för sina statsministerkollegor -­ Erna Solberg från Norge, Lars Løkke Rasmussen från Danmark, Juha Sipilä från Finland och Katrín Jakobsdóttir från Island.

De representerar olika partier men det finns en samsyn om ganska mycket i politiken. Till exempel är det noterbart att det borgerligt styrda Danmark har den högsta skattekvoten av alla OECD-länder (45,9 procent) och att Finland som leds av en centerpartist har samma skattekvot som det S-ledda Sverige (44,1 procent).

Det visar att de borgerliga partierna i Finland och Danmark förstått något som deras partikollegor i Sverige inte vill tala så högt om just nu.

Den nordiska välfärdsmodellen förutsätter relativt höga skatter. Den som vill ha fungerande infrastruktur, bra skolor och högklassig sjukvård för alla (i hela landet) får acceptera att det kostar en slant.

Om man sänker skatterna till genomsnittet för OECD-nivå (34,3 procent), som vissa borgerliga politiker i Sverige talar om, kommer att vi få en radikalt annorlunda samhällsmodell. Då styr vi bort från jämlikhetsidealen som präglar välfärdspolitiken i Norden.

Med lågskattepolitik blir det inte en välfärd ”lika för alla” - ett mål som till och med Moderaterna numera påstår sig eftersträva.

En politik för hela landet


9 september 2016 fick lilla Övermorjärv besök av två ministrar – Sven-Erik Bucht och Peter Eriksson. I mitten på bilden syns företagaren Ulf Sandström. FOTO: Lotta Nilsson

 

Det råder ingen tvekan om att landsbygds- och regionalpolitiken är ett högprioriterat område för den rödgröna regeringen. Under mandatperioden har alla svenska kommuner besökts av ett socialdemokratiskt statsråd och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har personligen besökt ett hundratal landsbygdskommuner på ett drygt år.

Även regeringspartnern Miljöpartet är med på noterna. Under fredagen presenterade bostadsminister Peter Eriksson (MP) en katalog med landsbygdspolitiska förslag under ett besök i Gammelstad utanför Luleå.

Viktiga initiativ har också tagits under mandatperioden. I en ledare 7 augusti skrev jag om en rad sådana exempel.

Tag bara den rödgröna bredbandsreformen, som Bucht och Eriksson presenterade vid en gemensam presskonferens i lilla Övermorjärv 9 september 2016. Totalt har 4,25 miljarder kr tillförts för bredbandsutbyggnad på landsbygden.

"Det här är lika viktigt som när vi en gång i tiden elektrifierade Sverige", konstaterar helt riktigt Sven-Erik Bucht.

I det moderna samhället är nämligen tillgången till snabbt bredband lika betydelsefull som vägar, el och telefon. Därför är bredbandsreformen en av mandatperiodens viktigaste satsningar för att skapa en bra grund för mänskligt liv och privat företagsamhet i alla delar av vårt vidsträckta land. 

Staten och politiken måste helt enkelt ta ett ansvar i områden där det saknas kommersiella förutsättningar för utbyggnad. Marknaden fixar inte bredband åt alla.

Folk som har sånger kan inte dö

SSU:s vallåt "Starkare tillsammans" har hånats på sociala medier och kultursidor. I en artikel i Expressen medger också låtförfattaren Nils Forsén att låten inte är stor konst. 

”Kulturskribenterna missar dock ett väldigt centralt perspektiv: låtens funktion. I det här fallet är nämligen de konstnärliga kvalitéerna sekundära. Skapandet har ett annat syfte”, framhåller han. 

”Det är en tramsig hejaklacksschlagerMen den som någon gång besökt en fotbollsmatch inser vilken otrolig kraft som ryms i en banal hejarramsa. Inte för att en enda människa utanför supporterklubben blir särskilt imponerad – tvärtom. Poängen är att ramsan stärker gemenskapen bland oss som bär likadana halsdukar”, konstaterar Forsén. 

Denna ramsa är dock inte sämre än att den nu hopppat in på Spotifys virallista. Nils Forséns låt tycks ha förutsättningar att bli en modern vallåtsklassiker som MUF:s ”Hela Sverige jobbar” 2010 och Centerpartiets ”Nära dig” 2014.

En urstark ekonomi


Magdalena Anderssons powerpointpresentation innehåller många glädjande besked.

 

Den 21 juni hade finansminister Magdalena Andersson en genomgång av det ekonomiska läget. Hennes powerpointpresentation innehåller många glädjande besked och är på många sätt hoppingivande.

Fakta, statistik och undersökningar talar ett tydligt språk.

  • Sverige har den högsta sysselsättningsgraden som Eurostat någonsin uppmätt i ett EU-land – 81,9 procent.
  • Ungdomsarbetslösheten är på sin lägsta nivå sedan 2002.
  • Sverige har den lägsta andelen personer i ersättningssystemen sedan 1981.
  • Statsskulden är på sin lägsta nivå sedan 1977.
  • Den ekonomiska tillväxten är stabil och arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas positivt.
  • I internationella undersökningar hamnar Sverige högt upp när det gäller innovationsförmåga, konkurrenskraft och makroekonomisk miljö.

Det betyder inte att allt är bra eller att det saknas utmaningar för Sverige. Som jag skrev i NSD:s ledare 14 augusti kommer det att behövas stora insatser för att klara personalförsörjningen i vård, omsorg och skolor under de kommande åren. Men efter fyra år med Magdalena Andersson som finansminister kan vi konstatera att de flesta ekonomiska kurvor pekar åt rätt håll.

Hon och den S-ledda regeringen har skaffat Sverige ett fint utgångsläge inför framtiden.

Anna Ekström besöker Norrbotten


Statsrådet Anna Ekström (S) gästar Noliamässan i Piteå.

 

Under söndagen avslutas Noliamässan i Piteå och på plats finns bland andra gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) – en politiker som inte bara snackar utan också presenterar bra grejer.

Statsbudgeten för 2018 är ett exempel. Den innehåller en rad viktiga besked till alla utbildningsanordnare runtom i landet – bland annat en kraftig utbyggnad av antalet platser i Kunskapslyftet, yrkeshögskolan och regionalt yrkesvux.

Det är konkreta åtgärder för att komma till rätta med den så kallade ”missmatchen” på arbetsmarknaden – att många människor har fel eller för låg utbildning i förhållande till de jobb som faktiskt finns. Genom satsningarna på yrkeshögskolan och yrkesvux ges de nu nya möjligheter.

Det är smart politik för både samhället, näringslivet och de enskilda individerna. Även i vuxen ålder ska det vara möjligt att omskola sig till snickare, kallskänka, industritekniker, elektriker eller andra jobb där det råder brist på arbetskraft.

Anna Ekström och hennes regeringskamrater är därför inne på helt rätt spår.

Det är bra att investeringar i vuxenutbildningen nu prioriteras högre än stora skattesänkningar i det statliga budgetarbetet. Det är en linje som Sverige bör slå vakt om även efter valet 9 september.

Wallström gästar Noliamässan


Utrikesminister Margot Wallström talar på Noliamässan i Piteå under lördagen. FOTO: Torbjörn Carlsson

 

Den 28 juni 2016 röstades Sverige med stor marginal in som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd för perioden 2017-2018. Det är ett beslut som säger mycket om både Sverige som land och utrikesminister Margot Wallström (S) som politiker.

Sverige och Wallström åtnjuter ett mycket stort förtroende bland världens länder.

Runtom i världen har Wallström också hyllats för sin utrikespolitik. Det globala nätverket Apoliticals listar henne som en av de mest inflytelserika personerna i världen när det gäller jämställdhetsarbete och den amerikanska tidskriften Foreign Policy har utsett henne till en av världens främsta globala tänkare.

Häromåret fick Wallström även ta emot en fin utmärkelse från FN-organet UN Women. Priset, som kallas ”Agent of Change Award”, motiveras med följande ord:

”Din ledarroll i att främja jämställdhet mellan könen och kvinnors rättigheter genom en feministisk utrikespolitik är en inspirationskälla för kvinnor globalt.”

Kort sagt: Margot Wallström är en stark och respekterad röst på den internationella arenan. På hemmaplan är hon dessutom en av de ministrar som är mest känd och har störst förtroende, enligt opinionsinstituten.

Därför är det inte konstigt att Socialdemokraterna utsett henne till ett av sina vallokomotiv – vid sidan av partiledaren Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist. 

Under lördagen kommer detta starka vallok till Piteå för att tala. Det ska bli spännande att höra vad hon har att säga om både inrikes- och utrikespolitik inför det viktiga valet om fyra veckor.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Ingick i SSU:s förbundsstyrelse 1987-1990.

Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se


Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar