Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Nordisk samling i Ö-vik


Den nordiska välfärdsmodellen förutsätter ett relativt högt skattetryck. FOTO: TT

 

22-23 maj genomförs ett nordiskt toppmöte i Örnsköldsvik.

Sverige basar för det nordiska samarbetet i år och statsminister Stefan Löfven tar chansen att visa upp sin hembygd för sina statsministerkollegor -­ Erna Solberg från Norge, Lars Løkke Rasmussen från Danmark, Juha Sipilä från Finland och Katrín Jakobsdóttir från Island.

De representerar olika partier men det finns en samsyn om ganska mycket i politiken. Till exempel är det noterbart att det borgerligt styrda Danmark har den högsta skattekvoten av alla OECD-länder (45,9 procent) och att Finland som leds av en centerpartist har samma skattekvot som det S-ledda Sverige (44,1 procent).

Det visar att de borgerliga partierna i Finland och Danmark förstått något som deras partikollegor i Sverige inte vill tala så högt om just nu.

Den nordiska välfärdsmodellen förutsätter relativt höga skatter. Den som vill ha fungerande infrastruktur, bra skolor och högklassig sjukvård för alla (i hela landet) får acceptera att det kostar en slant.

Om man sänker skatterna till genomsnittet för OECD-nivå (34,3 procent), som vissa borgerliga politiker i Sverige talar om, kommer att vi få en radikalt annorlunda samhällsmodell. Då styr vi bort från jämlikhetsidealen som präglar välfärdspolitiken i Norden.

Med lågskattepolitik blir det inte en välfärd ”lika för alla” - ett mål som till och med Moderaterna numera påstår sig eftersträva.

Bosnisk kycklingsoppa


Luleå Östra S-förening bjöd på sopplunch i Socialdemokraternas verksamhetslokal i bostadsområdet Örnäset i Luleå.

 

På ledarsidan i dagens NSD skriver jag om ett besök i Socialdemokraternas nya verksamhetslokal på Örnäset i Luleå. Mustafa Tokalic, Luleå Östra S-förening, bjöd mig och andra närvarande på en god bosnisk kycklingsoppa.

Här följer receptet på denna anrättning. 

Kycklingsoppa (Begova Corba, 4-5 portioner)

400 g kycklingfiléer

2 morötter

30-40 g okra

1 st selleri

1 msk hackad persilja

1 dl ris

Vegeta/salt

1,5 l kallt vatten

Topping:

1 dl crème fraiche (krydda efter smak)

Lägg kyckling, morötter, selleri och persilja i en kastrull med 1 1/2 l kallt vatten. Krydda med vegeta ock koka till en buljong. Sila av buljongen när grönsakerna känns mjuka. Tärna kyckling och grönsaker.

Okra kokas mjuk i buljongen. Riset kokas separat. Blanda sedan ihop alla övriga ingredienser och låt det bli varmt. Servera med topping i tallriken.

Smaklig måltid, hälsar Mustafa Tokalic!

Fastighets kongressar


Fastighets medlemmar gör stora insatser i den svenska vardagen. FOTO: TT

 

25-27 maj samlas Fastighetsanställdas förbund till kongress på Stora Essingen i Stockholm. Ombuden representerar omkring 30 000 vanliga knegare runtom i landet ­- vaktmästare, städare, fönsterputsare, kvartersvärdar och andra – som gör stora insatser i svenska vardagen.

Fastighets är ett av de fackförbund som har flest medlemmar med utländsk bakgrund. Förbundet uppskattar att cirka 40 procent av medlemmarna är födda utanför Sverige eller har föräldrar som är det.

Många av dem är även engagerade i det lokala fackliga arbetet. Enligt tidningen Fastighetsfolket har omkring 28 procent av ordförandena och 22 procent av avdelningssekreterarna utländsk bakgrund.

Det är siffror som visar att facket kan spela en viktig roll för integrationen i det svenska samhället. För många blir det fackliga medlemskapet en inkörsport till ett både bredare och djupare samhällsengagemang i deras nya hemland.

                                                                     * * *

På kongressens dagordning står bland annat 147 motioner samt tal av finansminister Magdalena Andersson, LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, SSU:s Ola Palmgren och Anna Sundström, generalsekreterare för Palmecenter. 

En grönare politik   

Miljöpartiet, som under fredagen inleder sin kongress i Västerås, har haft det motigt i vårens opinionsmätningar. I den senaste väljarbarometern från Novus landar partiet på 4,3 procent – det vill säga bara strax över fyraprocentsspärren till riksdagen och långt under valresultatet 2014 (6,9 procent).

Det borde dock finnas förutsättningar för Miljöpartiet att hämta igen en del förlorade röster innan valet. Klimatpolitiken är en fråga som rankas högst av de unga väljarna inför årets val och det borde gynna det gröna regeringspartiet.

Miljöpartiet kan dessutom peka på ett antal framgångar under mandatperioden. Till exempel har den statliga miljöbudgeten mer än fördubblats under mandatperioden (se bilden).

En annan fin fjäder i hatten är den energipolitiska överenskommelsen. En bred riksdagsmajoritet (S, MP, M, C och KD) står nu bakom övergången till ett helt förnybart elsystem och målet om 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

Det överensstämmer helt med de idéer som Miljöpartiet har varit engagerat för ända sedan sitt bildande 1981.

Till detta ska läggas de historiska uppgörelserna om ett nytt klimatpolitiskt ramverk och en ny klimatlag. Glädjande är också de omfattande initiativen för att skydda havsmiljön.

Både borgerliga och vänsterpartistiska debattörer talar gärna om hur mycket Miljöpartiet fått kompromissa med sina höga ideal i exempelvis migrationspolitiken. Men Miljöpartiet har också gjort avtryck och satt spår i verkligheten. Regeringspolitiken har de facto blivit grönare.

Det borde spela roll när alla miljöengagerade väljare ska göra sitt val 9 september i år. S- och MP-regeringen har lyft klimatpolitiken på ett sätt som inte skedde under de borgerliga regeringsåren 2006-2014.

Skogslänen är en maktfaktor


2016 genomförde Socialdemokraterna i skogslänen ett regionforum i riksdagshuset (bilden). I dag samlas de sex S-distrikten på nytt i ABF-huset i Stockholm.

 

Under onsdagen arrangerar Socialdemokraterna i skogslänen (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Dalarna och Gävleborg) ett regionforum i ABF-huset i Stockholm. Från regeringen medverkar finansminister Magdalena Andersson, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, civilminister Ardalan Shekarabi och försvarsminister Peter Hultqvist.

Det är en socialdemokratisk maktfaktor som strålar samman. Tillsammans har de sex S-distrikten 85 av de totalt 350 ombuden på den socialdemokratiska partikongressen, vilket innebär att de är en stark och inflytelserik konstellation.

På S-kongressen 2017 drev skogslänen med framgång en rad krav. Bland annat fick de stöd för sina motioner om bättre infrastruktur, för att utveckla besöksnäringen och för att stärka den statliga närvaron på lokal nivå.

Detta inflytande ger också tydliga avtryck i statsbudgeten och regeringspolitiken. Både Norrlandsfonden och det särskilda stödet till Norrlandsjordbruket har fått ordentliga extratillskott. Igångsättandet av Norrbotniabanan är högprioriterat för Stefan Löfvens regering och hela socialdemokratin. Statliga verksamheter har omlokaliserats från Stockholm till Luleå, Skellefteå, Gävle och Östersund. Den nya myndigheten för digitalisering har lokaliserats till Sundsvall.

Till detta ska läggas att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tagit fram både ett nationellt skogsprogram och en nationell livsmedelsstrategi, vilket har stor betydelse för de gröna näringarna i landets nordligaste län.

Det säger också massor om skillnaderna mellan regeringsalternativen. Alliansregeringen 2006-2014 var inte i närheten av samma regional- och landsbygdspolitiska engagemang.

Den S-ledda regeringen har levererat och gjort skillnad för skogslänen. Om detta bör vi också tala inför valet den 9 september i år.

Hultqvist regerar


Försvarsminister Peter Hultqvist vid ett JAS 39 Gripen på Visby militära flygstation. FOTO: TT

 

Under måndagen åker försvarsminister Peter Hultqvist (S) till Visby för att delta i invigningen av regementet P18.

”Att inrätta ett regemente på Gotland är en tydlig säkerhetspolitisk signal om hur viktigt vi från regeringens och Sveriges sida anser att Gotland är”, säger Hultqvist i en TT-intervju.

Det är dessutom ett bra exempel på trendbrottet och kursomläggningen i försvars- och säkerhetspolitiken under den S-ledda regeringen.

Med rätta har den liberala debattören Per T Ohlsson beskrivit Peter Hultqvist som ”den stadigaste försvarsministern sedan Per-Edvin Sköld”.

Han och regeringen har inte bara medverkat till att Gotland fått fast militär närvaro utan också till en kraftig höjning av försvarsanslaget, återinförd värnplikt, utökad övningsverksamhet (exempelvis storövningen Aurora) och utvecklade militära samarbeten med omvärlden.

Till skillnad från sina borgerliga företrädare har Hultqvist även ansträngt sig för att skapa bred politisk enighet. Bakom den senaste försvarsuppgörelsen står S, MP, C och M – det vill säga även stora delar av den borgerliga alliansen.

Det ska jämföras med hur det var under de borgerliga regeringsåren. En borgerlig försvarsminister drev igenom riksdagsbeslutet att avskaffa värnplikten 2009 med bara tre rösters marginal - och så sent som våren 2014 sa alliansen nej till en bred försvarsöverenskommelse.

Med Hultqvist har Sverige försvarspolitiken fått en bredare förankring i riksdagen, vilket är välkommet. Frågor som rör rikets säkerhet bör inte användas som brickor i det politiska spelet eller för att plocka billiga partipolitiska poänger.

Det är ett styrkebesked att kunna säga att det finns bred politisk samling kring huvuddragen i försvars- och säkerhetspolitiken. Förhoppningsvis kommer det att fortsätta på det sättet även i framtiden, oavsett vem som blir chef för försvarsdepartementet efter höstens val. 

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Fick utmärkelsen "Stor grabb" i Munksund/Skuthamn SK 2006.


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar