Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Glad påsk!


Ledarbloggen tar påsklov till 22 april. FOTO: TT

 

Nu tar ledarbloggen ledigt över påskhelgen och en vecka framåt.

NSD:s ledarsida vilar dock inte. Författaren och frilansskribenten Måns Wadensjö vikarierar och kommer att fylla sidan 2 med aktuella ledarkommentarer. Dessutom skriver NSD:s krönikörer som vanligt.

Själv är jag tillbaka i tjänst helgen 22-23 april för att bevaka Socialdemokraternas distriktskongress i Norrbotten, som gästas av bland andra socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Glad påsk!

SSU är på gång


SSU Piteå har valt ny styrelse. Den nya ordföranden Sanna Stenberg syns näst längst till höger på bilden.

 

SSU Norrbotten har haft några motiga år. Men nu verkar det socialdemokratiska ungdomsförbundet vara på gång igen. I Piteå-Tidningen läser jag att SSU Piteå valt ny styrelse.

På S-distriktskongressen i Luleå 22-23 april fick SSU också beröm av S-distriktets ordförande Fredrik Lundh Sammeli för sitt arbete med att värva nya medlemmarSSU i Norrbotten tycks ha brutit den nedgående medlemstrenden och vara på väg att återhämta sig medlemsmässigt.

Den nationella partikongressen i Göteborg 7-12 april innebar även stora framgångar för SSU-förbundet.

SSU drev en kampanj för det så kallade ”Elevlöftet” och fick stöd av kongressombuden. Bland annat slog S-kongressen fast att elevhälsan ska prioriteras och få mer resurser.

Vidare fick SSU stöd för sitt krav på högre generella statsbidragen till kommunerna för att säkra skolans långsiktiga finansiering.

Detta säger något om SSU:s betydelse i den moderna politiken. SSU firar inte bara sitt 100-årsjubileum under 2017. Ungdomsförbundet fortsätter även att vara en vital kraft i den socialdemokratiska framtidsdebatten.

LO valde ny ordförande


Krister Johansson, Luleå, (t h) vann omröstningen mot Per-Erik Johansson, Umeå, (t v) om ordförandeskapet för  LO-distriktet i Norra Sverige. Röstsiffrorna blev 37-18.
 

 

Det fanns en affisch på scenen när LO-distriktet i Norra Sverige höll årsmöte på Framnäs folkhögskola under torsdagen.

Budskapet löd: ”Borta från jobbet? Du kan ha extra pengar att hämta om du blir sjuk, skadad, föräldraledig eller uppsagd. Anmäl på afaforsakring.se”.

Det är ord som beskriver betydelsen av organisering, kollektivavtal och fackliga försäkringar. De ger ett mervärde för löntagarna.

Den fackliga kampen handlar emellertid inte bara om schyssta avtal och medlemsförsäkringar. Lika viktigt är det politiska påverkansarbetet.

Flera talare på årsmötet tryckte hårt på vikten av facklig-politisk samverkan. Villkoren för arbetare och tjänstemän är beroende inte bara av avtalsförhandlingarna utan också av de politiska besluten om a-kassa, sjukförsäkring, offentlig upphandling, arbetslivspolitik och annat.

Ett högaktuellt exempel är onsdagens riksdagsbeslut om att skrota Lex Laval. Det stärker kollektivavtalens ställning på svensk arbetsmarknad. Av begripliga skäl fick beslutet mycket starka applåder bland de cirka 80 ombuden och gästerna på LO-distriktets årsmöte.

Skiljelinjerna runt Lex Laval visar att det gör skillnad för löntagarna vem som styr. Borgarna införde Lex Laval. Nu avskaffas lagen under en S-ledd regering.

Därför måste arbetet för S-styre vara en central fråga för LO-folket under det kommande verksamhetsåret. Ingen kommer undan politiken. Majoritetsförhållandena i riksdagen påverkar villkoren för byggjobbare, undersköterskor, industriarbetare, handelsanställda och andra LO-medlemmar.

                                                 * * *

Årsmötet på Framnäs folkhögskola valde även ny ordförande för LO-distriktet. Krister Johansson, kommunalare från Luleå, tar över ordförandeklubban, från Per-Erik Johansson, Umeå och IF Metall.

Nu väntar ett grannlaga arbete för honom och övriga i den nya distriktsstyrelsen. LO-folkets röster och engagemang kommer att ha en avgörande betydelse under valåret 2018.

LO-folket samlas

 

Under torsdagen genomför LO-distriktet i Norra Sverige sitt årsmöte på Framnäs folkhögskola i Öjebyn, som ligger strax utanför Piteå.

Det kan bli ett ovanligt dramatiskt möte. Som NSD kunde avslöja i söndags så kommer den sittande ordföranden Per-Erik Johansson, Umeå, att utmanas av Krister Johansson, Luleå.

Oavsett hur det går i ordförandevalet är det emellertid ett viktigt verksamhetsår som väntar för IF Metall, Kommunal, Handels, Seko, Transport och alla andra medlemsorganisationer i LO.

Just nu råder det ingen tvekan om att Sverige har en regering som står upp för de fackliga grundvärderingarna. I en ledare 12 april pekade jag på att en rad beslut vid vårens S-kongress ligger helt i linje med kraven från de fackliga organisationerna. 

Men det är en situation som snabbt kan förbytas i sin motsats. Valet 2018 kan ge Sverige en regering som vrider politiken i en helt annan riktning.

Därför kommer den fackliga opinionsbildningen i samhällsdebatten och på landets arbetsplatser att bli extra viktig under det närmaste året.

Det spelar roll för löntagarna och deras organisationer om det blir fortsatt rödgrönt styre eller en alliansregering efter valet 2018.

Vilken bragd!

 
Lagkaptenen Anna Barthold och övriga spelare i Luleå Basket firade SM-guldet inför 2700 jublande åskådare i Luleå Energi Arena.

 

För fjärde året i rad har jag fått se Luleå Basket ta SM-guld i Luleå Energi Arena - och jag kan bara tacka för showen och en bragdartad prestation.

Redan före säsongen trodde jag att det skulle vara omöjligt för Luleå att försvara statusen som svenska mästare. Udominate i Umeå hade värvat ihop en urstark trupp och var självklar guldfavorit.

Under grundseriespelet stärktes jag i övertygelsen. Udominate vann samtliga 27 grundseriematcher, inklusive matcherna mot serietvåan Luleå.

Men slutspel är ett annat djur, som NSD:s sportreportrar lärt oss i alla år. I ett slutspel räcker det inte med att ha det bästa laget på pappret. Istället gäller det att ha hjärta och hjärna - det vill säga både krigarinställning och taktisk smarthet, begrepp som symboliserat Luleå Basket hela denna finalserie.

Luleå Basket vinner därför SM-finalserien med 3-1 matcher och kan titulera sig svenska mästare ännu en gång.

Jag lyfter på hatten även detta år och gratulerar på nytt denna fantastiska basketklubb som skänker Luleå och Norrbotten så mycket glädje och så många fina upplevelser.

Unga skribenter tar plats

 

2013 inledde NSD:s ledarredaktion ett samarbete med Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga ledarskribenter. Det har bland annat inneburit att jag tagit emot ett antal praktikanter till Luleå, vilket varit trevligt för både mig och NSD:s läsare.

Måns Wadensjö praktiserade våren 2014, Zina Al-Dewany gjorde samma sak 2015 och under 2016 var det Alicia Dickners tur att få uppleva NSD och Norrbotten.

I år är det Ida Harju Håkansson (bilden) som gör sin praktik på centralredaktionen i Luleå. Hon är 21 år, bor i Uppsala och arbetar till vardags på en kommunikationsbyrå i Stockholm.

Jag hälsar henne varmt välkommen till NSD:s spalter! Jag är övertygad om att Ida Harju Håkansson kommer att bli en ny spännande bekantskap för Norrländskans trogna läsekrets.

I sin första text på NSD:s ledarsida kommenterar hon avslöjandet att SSAB:s amerikanska division sponsrade Donald Trumps presidentinstallation.

”SSAB:s fina ord om hållbarhet och mångfald faller plötsligt platt” , konstaterar hon bland annat.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar