Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Bloggen minns 2017 (del 7)


Per-Erik Johansson, Umeå, och Krister Johansson, Luleå, kandiderade bägge till posten som ordförande i LO-distriktet. Johansson fick flest röster.

 

LO-distriktets årsmöten brukar vara fridfulla tillställningar. Men årsmötet 27 april på Framnäs follkhögskola blev dramatiskt. Krister Johansson, kommunalare från Luleå, utmanade den sittande ordföranden Per-Erik Johansson, Umeå och IF Metall.

Efter omröstning gick Johansson segrande ur striden.

Nu väntar emellertid hårt arbete och ett viktigt verksamhetsår för honom och övriga LO-företrädare. 

Villkoren för arbetare och tjänstemän är beroende inte bara av avtalsförhandlingarna utan också av politiska beslut om a-kassa, sjukförsäkring, offentlig upphandling, arbetslivspolitik och annat.

Ett exempel är riksdagens beslut om att skrota Lex Laval, som togs bara två dagar före LO-distriktets årsmöte i april och fick stora applåder av ombuden.

Skiljelinjerna runt Lex Laval visar att det gör skillnad för löntagarna vem som styr. Borgarna införde Lex Laval. Nu avskaffas lagen under en S-ledd regering, vilket har stor betydelse för att stärka kollektivavtalens ställning på svensk arbetsmarknad.

Därför måste arbetet för en fortsatt S-ledd regering vara en central fråga för LO-folket under det stundande valåret.

Ingen kommer undan politiken. Majoritetsförhållandena i riksdagen påverkar villkoren för vanliga byggjobbare, undersköterskor, industriarbetare, handelsanställda, busschaufförer och andra i det breda löntagarkollektivet.

Bloggen minns 2017 (del 18)


Margareta Lindbäck
 (S) kampanjade på Storgatan i Luleå och uppmanade Bengt Pålsson att rösta i kyrkovalet 2017.

 

Söndagen 17 september var det kyrkoval i Sverige. Det var ett val som gav flera glädjande resultat.

• Valdeltagandet ökade till 19 procent av de röstberättigade.

• Socialdemokraterna stärkte sin ställning som största parti.

• Sverigedemokraterna fick bara 9,3 procent av rösterna, vilket var långt under partiets förväntningar.

Nu väntar ett grannlaga arbete för alla dem som fått förtroende att företräda kyrkans medlemmar.

För Socialdemokraterna, som profilerade sig hårt som löntagarnas alternativ under valrörelsen, gäller det att leva upp till sina utfästelser i personalpolitiken.

I sitt kyrkopolitiska program tryckte S hårt på att stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet och att förbättra möjligheterna till kompetensutveckling för alla anställda i Svenska kyrkan. Nu gäller det för partiets kyrkopolitiker att leva upp till dessa och andra löften under den kommande mandatperioden.

Siktet borde ställas in på att göra Svenska kyrkan till en mönsterarbetsgivare.

Vi ska inte behöva läsa i tidningarna om hur personal far illa och känner sig dåligt behandlad. Istället ska rubrikerna handla om hur kyrkan går i täten som en god och tydlig arbetsgivare.

Det ska märkas att arbetarpartiet är största parti i Svenska kyrkan.

Bloggen minns 2017 (del 17)

 

Onsdagen 13 september käkade jag lunch med näringsminister Mikael Damberg och en grupp S-företrädare i Kulturens Hus i Luleå.

Det blev ett bra samtal om näringspolitik och regionala utvecklingsfrågor. Under sina tre år som statsråd har Damberg höjt både tempot och ambitionerna i näringspolitiken.

Ett exempel är satsningen på Norrlandsfonden, som har som uppdrag att bidra till finansiering av små och medelstora företag i norra Sverige. Regeringen tillskjuter 200 miljoner kr extra till fonden i budgeten för 2018.

Ett annat viktigt initiativ är det så kallade Industriklivet. Regeringen avsätter 300 miljoner kronor nästa år för att stödja svensk industri att ställa om till att släppa ut mindre växthusgaser. Ett spännande projekt drivs redan av ståljätten SSAB, gruvbolaget LKAB och energikoncernen Vattenfall. Siktet är inställt på att ersätta fossila bränslen i stålproduktionen med koldioxidfri el.

Av stor betydelse är dessutom det som sker i turistpolitiken. Den rödgröna regeringen permanentar anslaget till Visit Sweden (som sköter marknadsföringen av Sverige som turistland utomlands) på 105 miljoner kr 2018, från den tidigare nivån 90 miljoner.

Uppenbarligen går det även bra att driva företag i ett land där Damberg är näringsminister. SCB-statistiken visar att det skapats 130 000 nya jobb enbart under det senaste året. LRF Konsult talar om ett bra år för svensk företagsamhet.

Det är en utveckling som står i bjärt kontrast till den borgerliga propagandan om att den rödgröna regeringen bedriver en jobb- och tillväxtfientlig politik. Verkligheten visar motsatsen.

Bloggen minns 2017 (del 16)


Lena Hallengren och Carina Sammeli snackade skolpolitik i Luleå 6 september.

 

Onsdagen 6 september träffade jag Lena Hallengren, ordförande i riksdagens utbildningsutskott, och Carina Sammeli, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Luleå. Jag fick en gedigen genomgång av Socialdemokraternas skolpolitik, en av de frågor som väljarna rankar högst inför valåret 2018.

De pekade på att den rödgröna regeringens satsningar redan börjat ge avtryck i skolan. Sedan regeringsskiftet 2014 har det skett påtagliga förändringar.

Mellan 2014 och 2016 blev det 13000 fler anställda i skolan, enligt Hallengren. Under 2017 förväntas siffran stiga ytterligare.

”I Luleå har vi anställt sju fritidshemsutvecklare. Via lågstadiesatsningen har vi kunnat skapa 14-15 nya tjänster”, berättade Carina Sammeli.

Det visar att det har betydelse att Sverige begåvats med en regering som prioriterar investeringar i skolan före stora skattesänkningar.

Skolledare, lärare och annan lokal skolpersonal har fått bättre förutsättningar och verktyg för att  förverkliga målet om en jämlik kunskapsskola. 

Bloggen minns 2017 (del 15)


”Det luktar framtid”, sa finansminister Magdalena Andersson när hon gästade SSU-kongressen i Älvsjö.

 

SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, har firat sitt 100-årsjubileum under hela 2017. 

Jag fanns på plats under hela SSU-kongressen 11-14 augusti i Älvsjö. På gästlistan märktes en rad socialdemokratiska tungviktare – däribland statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson.

Den sistnämnda höll ett uppskattat tal till kongressen. Hon drog upp rågången mellan S och högern, i synnerhet extremhögern, och varnade för vad ett regeringsskifte 2018 kan innebära.

”Vi har en hård kamp framför oss. Vi måste envist fortsätta arbetet för ett land som håller ihop. Ett land där alla människor är lika mycket värda”, sa hon och möttes av stående ovationer från de 249 kongressombuden.

I talet var Magdalena Andersson tydlig med att satsningar på välfärdssektorn måste gå före stora skattesänkningar under de kommande åren. Hon pekade på att det finns stora och växande behov i det svenska samhället.

”Fram till 2025 behöver vi bygga ytterligare 300 äldreboenden, 600 grundskolor, 300 gymnasieskolor  och 1200 förskolor. Vi behöver satsa på polis, militär, sjukhus, bostäder och kunskapslyft”, framhöll hon.

Det är ett tydligt budskap som står i bjärt kontrast till allianspartiernas krav på stora skattesänkningar.

Det borde även underlätta väljarnas val 2018. Skillnaden mellan de politiska huvudalternativen är inte svår att se.

På ena kanten står en socialdemokrati som prioritera investeringar i samhällsbygget – ”det luktar framtid”, som Magdalena Andersson uttryckte saken i sitt tal till SSU:arna. På andra sidan finns en höger som prioriterar skattesänkningskraven före allting annat.

De ideologiska skiljelinjerna är klara inför valet 2018.

Bloggen minns 2017 (del 14)

 

10 juli-6 augusti hade jag en lugn och skön sommarsemester. NSD:s ledarsida tystnade dock inte. Författaren Måns Wadensjö (bilden) vikarierade och fyllde sidan 2 med aktuella kommentarer om inrikes- och utrikespolitik.

Bland annat blev det en del ledare om turbulensen runt Transportstyrelsen.

För den som fortfarande funderar på vad de ska ge nära och kära i julkapp rekommenderar jag någon av Måns Wadensjös böcker – Förlossningen (Katapult 2009), ABC-staden (Bonniers 2011) och Människor i Solna (Bonniers 2016).

”En sorts Aleksevitj från Solna”, skrev Svenska Dagbladet i sin recension av Wadensjö senaste bok.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar