Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

100 år med SSU (del 2)

 

I boken ”Hälsing och förnyare” (Premiss 2016) skriver Håkan A Bengtsson (en gång i tiden redaktör för SSU-tidskriften Tvärdag) intressant om 1920-talets SSU. Reformismen och antikommunismen stod i fokus.

”Där fanns gestalter som författaren Nils Karleby, organisatören Karl Hovberg, agitatorn Gunnar Lundberg och ­­– icke minst ­– SSU:s ordförande Rickard Lindström (bilden)”, berättar Bengtsson.

Det var en generation som fick en avgörande betydelse för att svensk socialdemokrati kunde bli vad den blev. Lindström & Co tog avstånd från de gamla marxistiska dogmerna och tog sikte på att göra socialdemokratin till ett socialreformistiskt och pragmatiskt parti.

Vägvalet var inte självklart. Men på S-kongressen 1932 blev det huvudlinjen för partiet. Människors levnadsvillkor och bygget av välfärdsstaten – inte socialisering av storföretag och banker – skulle vara det viktiga för svensk arbetarrörelse.

Det är idéer som präglat svensk socialdemokrati sedan dess - från Per-Albin Hansson till Stefan Löfven

Med alla rimliga mått mätt har det varit en framgångsrik strategi.  Det gamla fattig-Sverige förvandlades till ett modernt folkhem – och socialdemokratin höll i rodret och blev ett stort politiskt parti.

I dag lever vi i ett annat samhälle och en annan tid. Men Rickard Lindströms och Nils Karlebys idéer äger fortfarande aktualitet.

Det centrala är inte ägandet av produktionsmedlen, utan fördelningen av produktionsresultatet och att verka för att alla får ett schysst liv.

NSD sänder matchen

 

Slutspelstider är härliga tider i Norrbotten. Det bjuds på en massa bra och spännade idrott. 

31 mars hade jag och 3474 andra åskådare en mycket trevlig afton i Coop Norrbotten Arena. LHF/MSSK krossade anrika Djurgårdens IF med hela 5-1 i den tredje och avgörande SM-finalen. Laget bärgade sitt andra SM-guld på tre år.

Basketlagen från norr levererar också. På tisdag spelas den sjätte matchen i SM-semifinalserien mellan BC Luleå och Södertälje – och ikväll bänkar jag mig i Luleå Energi Arena för att se den tredje delen av SM-finalserien mellan Luleå Basket och Udominate.

För den som inte har biljett rekommenderar jag NSD:s webbsändning. NSD sänder Luleå Baskets samtliga matcher i finalserien på webben. Är du inte abonnent i dag kan du teckna en prenumeration för 29 kronor första månaden som sedan övergår till ett löpande abonnemang.

Det är ett billigt pris för en högklassig idrottsupplevelse – plus full tillgång till allt annat läsvärt i NSD (nyheter, kultur, sport, nöjesbevakning, opinionsmaterial m m).

Bäst i slalom i Bangladesh

Vårändringsbudgeten ger besked. Miljö- och klimatpolitiken är högt prioriterad.

 

I ett replikskifte i en riksdagsdebatt häromåret fick Jonas Sjöstedt (V) till det.

Annie Lööf beskrev Centerpartiet som ”alliansens gröna röst”.

”Det är lite som att vara den bästa slalomåkaren i Bangladesh”, kontrade V-ledaren.

Insatserna under de borgerliga regeringsåren, när Annie Lööf själv satt i regeringen, imponerar inte heller.

Direkt efter maktskiftet 2006 skrotade alliansregeringen Klimp (statsbidragen till lokala klimatinvesteringar), vilket ledde till en backlash för det lokala miljöarbetet.

Den rödgröna regeringen har slagit in på en annan väg. Tabellerna i regeringens vårändringsbudget ger besked. Sedan regeringsskiftet har den statliga miljöbudgeten mer än fördubblats.

Ett viktigt inslag i den nya politiken är Klimatklivet – regeringens satsning på lokala och regionala miljöinvesteringar (Klimp i förnyad form, om man så vill).

Det är en satsning som medverkat till mer än 1500 klimatsmarta projekt i Sverige. Det handlar om elbilstorget i Mora, cykelgaraget för pendlare i Jönköping, biogasmacken i Ljungby, laddstationerna i Ronneby, supercykelvägen i Umeå och en rad andra konkreta satsningar i den svenska vardagen.

Till och med i borgerligt styrda Värnamo, Annie Lööfs gamla hemkommun, bidrar Klimatklivet till viktiga förändringar - exempelvis laddstolpar för elbilar.

Klimatklivet kan rentav beskrivas som en ny folkrörelse för ett klimatsmartare samhälle. Enskilda människor, bostadsrättsföreningar, byagrupper, fack, företag och andra engagerar sig och bidrar till att skapa ett hållbart Sverige.

Därför är det besynnerligt att Centerpartiet, med sin historia som folkrörelseparti och ambition att vara alliansens gröna röst, vill skrota det statliga stödet till Klimatklivet.

Bevisligen är Klimatklivet en väl fungerande del av svensk miljöpolitik som ger effekt och medverkar till lokala hållbarhetssatsningar runtom i hela landet.

Sverige gör skillnad

 
Under helgen riktas världens ögon mot lilla Backåkra på Österlen. FN:s generalsekreterare António Guterres och hela FN:s säkerhetsråd samlas i en vitputsad skånegård för ett arbetsmöte. På dagordningen står bland annat det fruktansvärda kriget i Syrien.

Det är unikt att medlemmarna i säkerhetsrådet håller möten utanför USA. Att så sker nu på Österlen är en hyllning till skåningen Dag Hammarskjöld, som var FN:s generalsekreterare 1953-1961 och ägde gården Backåkra, men också till Sveriges långa engagemang för Förenta Nationerna.

En film som UD gjorde inför den svenska kandidaturen till FN:s säkerhetsråd 2017 sammanfattar denna historiska insats på ett fint sätt.

Inte bara Dag Hammarskjöld utan också personer som Olof Palme, Alva Myrdal, Hans Blix, Carl Bildt, Jan Eliasson och många andra har bidragit till att utveckla samarbetet mellan världens länder. Dessutom har omkring 80 000 svenskar gjort FN-tjänst och på så sätt arbetat för att stärka fred och säkerhet i världen.

Dagens utrikesminister Margot Wallström fortsätter i samma anda ­– och hon gör det med framgång. I mitten av september fick hon utmärkelsen Agent of Change Award av FN-organet UN Women för sitt arbete för jämställdhet och kvinnors rättigheter i världen och 2015 uppmärksammades hon som en av årets främsta globala politiska tänkare av den ansedda amerikanska tidskriften Foreign Policy.

Det finns opinionsbildare på högerkanten som fnyser åt Wallström och hennes arbete. Men hon ger Sverige en stark och respekterad röst på den internationella arenan.

På UD:s hemsida finns en rapport om hur Sveriges feministiska utrikespolitik gör skillnad i världen.

 


Margot Wallström välkomnar António Guterres och FN:s säkerhetsråd till Österlen. FOTO: TT

Diagrammet säger allt

I regeringens vårbudget finns ett intressant diagram. Det säger mycket om de politiska skiljelinjerna och prioriteringarna inför höstens val.

Den S-ledda regeringens insatser har inneburit fler anställda i välfärdssektorn (vård, skolor och omsorg). Sedan regeringsskiftet 2014 har antalet anställda ökat med mer än 100 000 personer.

På sin blogg noterar Kommunals utredare Torbjörn Dahlin att ökningen dessutom inte bara är i antal personer, utan också att det blivit fler välfärdsarbetare per capita.

Enligt Kommunals beräkningar kommer behovet av insatser inom välfärdssektorn att vara stort även framöver. Kommunal bedömer att det behöver anställas 135 000 fler i välfärden under nästa mandatperiod för att bibehålla och utveckla kvaliteten i förskolor, på äldreboenden och annan verksamhet.

Det borde leda till viss eftertanke när svenska folket ska göra sitt val i höst. Sverige behöver även i fortsättningen en regering som prioriterar investeringar i välfärden före stora skattesänkningar.

Missa inte basketfesten!

 

För fyra år sedan fick jag vara med om en mäktig idrottsfest i en knökfull Luleå Energi Arena. Luleå Basket (eller Northland Basket som laget hette då) tog sitt första SM-guld.

Ibland kollar jag på Vimeo-filmen ovan för att återuppleva dramatiken, publiktrycket och den fullkomligt sanslösa euforin efter segern. Det var en speciell och minnesvärd kväll i Norrbotten.

Sedan dess har det blivit ytterligare tre guld för Luleås basketdamer – och jag har varit på plats i arenan varje gång.

Det tänker jag även vara i år när Luleå Basket och Udominate från Umeå gör upp om SM-guldet ännu en gång. Jag har säkrat biljetter till final 1 och 3 i SM-finalserien.

För de NSD-abonnenter som saknar möjlighet att följa denna idrottsfest på plats finns alternativ. NSD sänder samtliga matcher i finalserien på webben.

Är du inte abonnent i dag kan du teckna en prenumeration för 29 kronor första månaden som sedan övergår till ett löpande abonnemang.

Finalerna spelas i följande ordning:

18 april Luleå-Udominate, uppkast 1900

20 april Udominate-Luleå

23 april Luleå-Udominate

ev fjärde match 25 april: Udominate-Luleå

ev femte match 28 april: Luleå-Udominate

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar