Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

100 år med SSU (del 2)

 

I boken ”Hälsing och förnyare” (Premiss 2016) skriver Håkan A Bengtsson (en gång i tiden redaktör för SSU-tidskriften Tvärdag) intressant om 1920-talets SSU. Reformismen och antikommunismen stod i fokus.

”Där fanns gestalter som författaren Nils Karleby, organisatören Karl Hovberg, agitatorn Gunnar Lundberg och ­­– icke minst ­– SSU:s ordförande Rickard Lindström (bilden)”, berättar Bengtsson.

Det var en generation som fick en avgörande betydelse för att svensk socialdemokrati kunde bli vad den blev. Lindström & Co tog avstånd från de gamla marxistiska dogmerna och tog sikte på att göra socialdemokratin till ett socialreformistiskt och pragmatiskt parti.

Vägvalet var inte självklart. Men på S-kongressen 1932 blev det huvudlinjen för partiet. Människors levnadsvillkor och bygget av välfärdsstaten – inte socialisering av storföretag och banker – skulle vara det viktiga för svensk arbetarrörelse.

Det är idéer som präglat svensk socialdemokrati sedan dess - från Per-Albin Hansson till Stefan Löfven

Med alla rimliga mått mätt har det varit en framgångsrik strategi.  Det gamla fattig-Sverige förvandlades till ett modernt folkhem – och socialdemokratin höll i rodret och blev ett stort politiskt parti.

I dag lever vi i ett annat samhälle och en annan tid. Men Rickard Lindströms och Nils Karlebys idéer äger fortfarande aktualitet.

Det centrala är inte ägandet av produktionsmedlen, utan fördelningen av produktionsresultatet och att verka för att alla får ett schysst liv.

Glöm inte debatten om välfärden!


Nikolaj Lublanski är en av författarna till boken "Välfärdsinnovation" (Studentlitteratur).

I tisdags besökte jag kultur- och mötesstället Kaleido i Piteå. Piteå S-förening och Strömnäs-Pitholm S-förening arrangerade ett temamöte om välfärdspolitiken.

På plats fanns danske välfärdsforskaren Nikolaj Lublanski som talade om de utmaningar som den nordiska välfärdsmodellen står inför. De demografiska förändringarna kommer att innebära nya påfrestningar för kommuner och landsting/regioner.

Den stora generationen av 1940-talister passerar 80-årsstrecket under 2020-talet. Det betyder, i klartext, fler åldringar som behöver vård och omsorg.

Enligt både SKL och RRV kommer det att behövas hela 200 miljarder kronor extra till landets kommuner och landsting till 2030 enbart för att behålla dagens personaltäthet i vård och omsorg. Behoven av undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och annan personal kommer att växa kraftigt.

Det blir ingen enkel uppgift att få välfärdsekvationen att gå ihop för landets kommun- och regionpolitiker. En sak borde dock vara glasklar: De borgerliga kraven på stora skattesänkningar är illa anpassade till denna verklighet.

Vi kommer att behöva en skattekvot på minst dagens nivå för att upprätthålla kvaliteten för alla människor som behöver äldreboenden, hälsocentraler och sjukhus.

Om detta borde vi också tala mer om inför höstens viktiga val.

En grön röst inom S


Nils Harnesk, 32, skriver regelbundet i NSD. FOTO: Linnea Bergenudd

 

Nils Harnesk, Luleå, betecknar sig själv som ”Socialdemokraternas gröna röst i Norrbotten" och skriver krönikor på sidan 2 i NSD sedan 2017. Harnesk är fritidspolitiker ­- bland annat ingår han i kulturnämnden i Luleå.

I årets första krönika skriver han om beslutet att slå samman kultur- och fritidsnämnderna i Luleå.

”Vi lär av erfarenheterna i andra kommuner. Sundsvall är ett bra exempel. De slog samman sina kultur- och fritidsnämnder redan 1993”, skriver Harnesk och framhåller att sammanslagningen lösgjort mer pengar för både kultur- och fritidssektorn i Medelpadskommunen.

Harnesk driver även bloggen ”En humanist i arbetslivet”.

Baudin fortsätter att skriva


Tobias Baudin, 43, står i spetsen för Kommunal och skriver i NSD. FOTO: Claudio Bresciani/TT

 

Tobias Baudin, ordförande i Kommunalarbetarförbundet, kommer att medverka som krönikör på sidan 2 i NSD även under 2018.

Baudin, som har en bakgrund som maskinist i Luleå kommun, började att skriva i NSD redan under åren som fackligt aktiv i Kommunal Norrbotten och har fortsatt att hålla kontakten med läsarna i norr även efter flytten till Stockholm 2010.

Baudin var förste vice förbundsordsförande i Kommunal 2010-2012 och vice ordförande i LO 2012-2016. Sommaren 2016 valdes han till förbundsordförande i Kommunal, som är LO:s största medlemsförbund  med 511 345 medlemmar.

dagens krönika skriver han om Luleå Hockeys insatser för att lyfta damishockeyn och stärka jämställdheten.

”Föreningen är en värd en eloge”, framhåller Baudin.

Vänsterpartiet i fokus

 

Under söndagsförmiddagen tog jag en promenad till Sveriges Radios lokaler på Nygatan 3 i Luleå. 

Jag, Helle Klein, Dagens Arbete och Elisabeth Sandlund, tidningen Dagen, (som bägge var på plats i en av SR:s studior på Oxenstiernsgatan 20 i Stockholm) utgjorde panelen i P1:s veckomagasin ”Godmorgon, världen!”

Programledaren Olle Hägg lät oss diskutera läget i Vänsterpartiet, köpet av helikopter 14 och doping.

Lyssna gärna på inslaget i efterhand!

112-dagen


Det ska vara lätt att larma polis, brandkår och ambulans i Sverige. FOTO: TT

 

Idag är det den elfte dagen i den andra månaden, 112. Just denna dag firas därför den europeiska 112-dagen. Tanken är att upplysa människor om att larmnumret 112 fungerar i hela Europa om du behöver hjälp.

I Sverige bjöd SOS Alarm in till ett seminarium redan 8 februari för att uppmärksamma det viktiga larmnumret. På plats fanns bland andra inrikes- och justitieminister Morgan Johansson samt representanter för hela larm- och vårdkedjan samt alla människor som arbetar inom kommun, landsting, organisationer och statliga myndigheter.

Sverige har en i huvudsak väl fungerande alarmeringstjänst. Det är lätt att larma polis, brandkår och ambulans. Men det finns ett problem med samordningen mellan olika aktörer. Sverige har olika hjälporgan med egna tekniska system, vilket gör att det ibland kan vara svårt att förmedla information och skapa en helhetsbild vid olika larm.

Därför har regeringen tillsatt en utredare som ska se över hur samhällets alarmeringstjänst kan samordnas på ett bättre sätt. I uppdraget ligger även att föreslå en teknisk plattform för förbättrad samordning. 

Utredarens samtliga uppdrag ska redovisas i ett betänkande senast 31 mars 2018.

Förhoppningsvis blir det ett initiativ som gör en bra alameringstjänst ännu bättre.

Alarmeringsfunktionen är en grundläggande samhällsuppgift som ska fungera i alla delar av landet. Nödställdas möjlighet att snabbt få kontakt med blåljusaktörerna måste säkerställas, oavsett om det handlar om behov av polis, ambulans eller brandkår.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Fick Pressgruppens stipendium för ledarskribenter 2013.


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar