Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Mycket står på spel

I morgon lirar det tilltufsade svenska damlandslaget ytterligare en EM-kvalmatch och det handlar om Kroatien på hemmaplan inför en förväntad storpublik på Johanneshov. Det lär bli mer än häftigt.

Att Sverige ska vinna den matchen tar jag för givet och senare kvalificerar sig för EM tar jag också för givet. Nej, det här handlar om något helt annat. Det handlar om trovärdighet och att återfå respekten efter pajasinsatsen mot Italien i lördags.

I princip alla spelare har något att bevisa. Svensk basket, som ligger långt ned i den genomsnittlige svenskens medvetande, har inte råd med uppblåste ballonger som bara spricker. Det handlar helt enkelt om trovärdighet och leverans. Inte en massa snack.

Spelarna hade förstås ett enormt ansvar för den menlösa insatsen mot Italien men den som har allra mest att bevisa är nog förbundskaptenen Francois Gomez som i lördags visade upp taktiska brister, en inaktivitet och en gigantisk övertro på vissa spelare i laget.

Som jag ser det måste Gomez tänka om på flera punkter.
Farhiya Abdi har jag aldrig sett göra en högkaratig insats i blågult - varför fortsätta att ge henne tung speltid? En gåta i min bok.
Systrarna Eldebrink var magiska 2013 men har haft det tufft i landslagsdressen sedan dess, inte minst Frida Eldebrink. Det måste få konsekvenser. På bänken finns spelare som Klara Lundqvist och Ellen Nyström - båda mycket dugliga spelare som kan axla tunga roller.
Insidespelaren Louice Halvarsson är, när hon är i toppslag, en nyckelspelare för Sverige. Men inte efter en nästan två år lång bortavaro från basketen. Mot Italien syntes det tydligt att vägen till internationell toppbasket är lite snirkligare än tränare Gomez trott. Hur förbundskapten kunde bortse från Luleå Baskets Allis Nyström ter sig faktiskt mer och mer obegripligt för varje dag som går.

Som sagt: Mycket står på spel för Francois Gomez och gör inte han rätt saker och tar rätt beslut på onsdag har jag svårt att se en framtid för honom inom svensk landslagsbasket.

//Lindvall

Nytt jobb för Luleåtränaren

Det spekulerats en hel del var den Gammelstadsfostrade damligatränaren Robin Sandberg skulle landa sedan han valt att lämna Mark.

Men i dag blev det  klart: Sandberg kommer att coacha liganykomlingen Högsbo kommande säsong.

//Lindvall

Luleåprofilen på väg bort?

Adam Rönnqvist har de senaste åren varit en av BC Luleås allra viktigaste spelare men nu kan den 28-årige guarden vara på väg bort. I dag kan Bloggen avslöja att en isländsk klubb visat intresse för guarden.

Det handlar om Stjarnan som den förra säsongen landade på sjunde plats i ligan.

Här kan ni läsa hela artikeln.

//Lindvall

Klart: BC Luleå-stjärnan lägger av

Snacket har gått en tid men nu är det klart: Veteranen Tom Lidén, 31, avslutar sin karriär. Det bekräftar BC Luleå-stjärnan för diabethics.com.

"Jag ska faktiskt pensionera mig från basketen. Jag har bara inte fått frågan av några journalister, vilket har förvånat mig. De brukar fråga efter säsongen, jag hade ju nästan planerat att göra en grej av det. Men frågan kom aldrig och det spekuleras en del istället", säger han.

Lidén har de två senaste säsongerna varit en av BC Luleås nyckelspelare som resulterade i ett SM-guld och ett silver. 

//Lindvall

 

Stjärnguard klar för ny klubb

Jag noterar att Udominates stjärnguard och klart bästa spelare den senaste säsongen, Brianna Kiesel, har jobbat snabbt sedan finalförlusten mot Luleå Basket. 24-åringen har skrivit på för polska  Pszczolka Polski-Cukier AZS.

Vindsnabbe Kiesel snittade i den svenska ligan den senaste säsongen 15.6 poäng, 5.6 returer och 5.7 assist.

//Lindvall

Luleåtalang klar för ligaklubb

Precis som Bloggen kunde avslöja för några dagar sedan: Under tisdagen skrev Luleå BG:s forwardstalang Alexander Yemane, 18, på för ligaklubben Jämtland.

"Jag känner att det kommer bli en otroligt lärorik och rolig säsong i Jämtland säsongen 18/19. Jämtland Basket känner jag är det bästa alternativet, ett lag som har en ung elitsatsning och spelar i basketligan samt att Jag får känna på hur det är att spela i basketligan och få ligaerfarenhet. Är extremt taggad och ser verkligen framemot nästa säsong", säger Yemane i ett pressmeddelande.

Gladanfostrade Yemane, som mäter 200 centimeter och spelat 49 ungdomslandskamper, snittade den förra säsongen 13 poäng och fem returer i division I.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar