Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Mästarklubbens lycka: Stjärnan stannar

Jag gissar att Bloggen och Norrbottens Medias sportredaktion ringt ungefär 100 samtal till Luleå Basket stjärna Allis Nyström sedan i våras utan att få kontakt.

Frågan vi försökt få svar på? Vad ska hon spela kommande säsong?

Nu vet vi. Trots att Allis Nyström närt en dröm om södra Europa stannar hon i mästarklubben Luleå Basket ännu en säsong vilken blir hennes åttonde.

Hur viktigt det beskedet är behöver knappast beskrivas, Även om den 25-årige forwarden under flera år dragits med skadeproblem och missat en del grundseriematcher har hon alltid var en spelare att lita på när det handlar om matcher om mästarskapet.

Jag vill nog påstå att Nyströms insaster i de senaste fyra årens finaler spelat en helt avgörande roll där hon med sin fysik, vinnarinstinkt, tuffhet och förmåga att göra de stora spelen, både offensivt och defensivt, levererat när pressen varit som störst.

"Att spela i Europa är fortfarande min dröm och mitt mål. Jag är glad att det gick att hitta en lösning med Luleå Basket. Jag ser fram emot en ny och spännande säsong i den svenska ligan och EWBL och även att få spela inför Sveriges bästa basketpublik, säger Nyström i ett pressmeddelande.

Tränaren David Visscher:

"Hon kommer att bli extremt viktig för oss i den kommande säsongen".

Allis Nyström snittade den förra säsongen 11 poäng och 9 returer.

//Lindvall

Det rör på sig i Uppsala

Jag skrev häromdagen om Uppsala Baskets lagbygge som gått minst sagt trögt under sommaren. Klubben har bara suttit med nyckelspelaren Axel Nordström under kontrakt.

Men verkar det röra på sig. Under torsdagskvällen informerade klubben att tre amerikaner är på ingång. Två guarder och en insidespelare. Det rapporterar Upsala Nya Tidning.

Det finns också uppgifter på att förre de två Umeåspelarna Egal Saleman och Nathan Dawit kan vara aktuella tillsammans med hemmasonen Andreas Person.

”När alla de här bitarna är på plats tycker jag att laget ser väldigt intressant ut och kan tävla på en bra nivå i basketligan. Vi missade slutspel förra säsongen och det är inte acceptabelt. Uppsala är ett lag som ska vara i slutspel och gå så långt som möjligt där. Därför har vi vidtagit åtgärder som vi tror är nödvändiga för att prestera bättre”, säger ordföranden Daniel Fixelius till UNT.

//Lindvall

Tre potentiella värvningar

Som Bloggen redan skrivit saknas det två spelare i BC Luleås trupp innan siffran landar på tolv. Allt pekar på att en av dessa går till en lokal talang - Karl Persson, Ture Hassler och William Hansson är namn det viskas om – men den andre kommer med stor sannolikhet landa i en etablerad spelare. Tänk  20-25 spelminuter, då och då en startspelare och ett poängsnitt på tio-tolv.

Vi vet också att BC Luleå gärna vill följa de senaste årens plan och minimera antalet utländska spelare och satsa svenskt om det är möjligt. Marknaden för EU-spelare är fortfarande god, där finns ingen större stress.

Den svenska börjar dock krympa. Men några finns kvar som borde locka förra säsongens silverklubb. Kolla här.

 

Dino Pita, 30, guard/forward

Den landslagsmeriterade veteranen, med starka kopplingar till Södertälje, snittade förra säsongen 19 minuter och 5 poäng i litauiska Juventus och verkar fortfarande stå utan kontrakt. Skulle ge BC Luleå trepoängsskytte och massor av försvar.

 

Anton Gaddefors, 29, forward

Tidigare i somras samtalade BC Luleå med Gaddefors men affären kunde då inte lösas. Landslagsforwarden har inte ännu hittat någon klubb och kanske kan snacket plockas upp igen.

 

Egal Saleman, 30, forward

Allroundspelaren har ännu inte förlängt sitt kontrakt med Umeå Bskt och mest troligt landar han där i slutändan. Men ett samtal från Peter Öqvist eller Lars Mosesson skulle kunna förändra allt för Saleman som nog gärna vill spela i ett etablerat topplag innan karriären är över.

//Lindvall

Besked från Uppsala

Uppsala Basket är utan konkurrens den herrligaklubb som den varit mest tyst om i en övrigt hyfsat het silly season-sommar.

Det enda som egentlig kommunicerats utåt är att Luleå Baskets förre guldtränare Jens Tillman tagit över och att stjärnan Axel Nordström stannar – trots en utlandsklausul i kontraktet och locktoner från flera andra klubbar.

Men sedan har inget hänt i den klubb som bara för några år sedan storsatsade, spelade SM-final men sedan dess brottats med ekonomiska problem.

I kväll torsdag ska  dock en del frågetecken rätas ut. Uppsala har kallat medlemmar och fans till ett stormöte där det utlovas ”förhandsinformation om spelare och mycket mer…”

Sex veckor kvar till ligan startar.

//Lindvall

Umeås spelarklipp

Det har hänt en del på silly season-fronten i basketsverige under dagen och vi börjar med den riktigt stora nyheten. Det handlar om A3 Basket Umeå som satsar på en av de mer namnkunniga bakplaner som setts inom svensk dambasket på länge.

Sedan tidigare satt Jan Enjebos lag på USA-stjärnor som Hollie Mershon och Tiffany Brown - nu adderas den förra Telgestjärnan Tayler Mingo till den duon. Mingo var förra säsongen en av damligans bästa spelare med ett snitt på 24 poäng, 6 assist och 6 returer.

Mingo blir klubbens sjätte importspelare.

Det här ger förutsättningar för en riktigt intressant match-up mot Luleå Basket som satsat mycket på fysik, muskler och viss storlek. De senaste åren har inte minst Allis Nyström och Anna Barthold blivit för mycket för Umeå som inte orkat stå emot det femfaldiga mästarlagets tyngd när det gällt som mest.

Tillsammans med Nyström och Barthold i insiderotationen har tränaren David Visscher adderat rutinerade allroundforwarden Chastity Reed, 29, samt den slovakiska landslagsspelaren Maria Felixova.

Vi avslutar med en tung nyhet i superettan där tränaren Charles Barton har som mål att ta Djurgården upp i landets högsta serie. Nu är det klart att den förre Umeåspelaren Germain Jordan ansluter till klubben. Han kommer närmast från spel i Israel. Säsongen 2015/2016 snittade Jordan 20 poäng och 11 returer i SBL Herr.

//Lindvall 

Klubbdirektörens BC Luleå-sågning

Bloggen har ofta klagat på att det är alldeles för få inom svensk basket som vågar sticka ut hakan, har lite starka åsikter, skapar lite känslor och rubriker. Om inte annat för att sälja sporten lite grand.

Men nu har en man klivit fram upp barrikaderna och tagit tagit täten i det racet. En aning oväntat.

Det handlar om Södertäljes klubbdirektör Robban Andersson som i våras, under semifinalspelet, hade synpukter på BC Luleås Brice Massamba,något han ventilerade i sociala medier.

Och nu svingar direktören igen - till Bloggens stora glädje.

Andersson fick häromdagen  frågan av Länstidningen i Södertälje om han tror på BC Luleå den kommande säsongen.

Svaret var supertydligt.

"Nej, det gör jag inte. Det får man säkert käka upp med båda Massamba-bröderna där. Det är klart, de kommer ha ett defensivt starkt lag om alla lever upp till den där floskeln om att kunna spela spela försvar på flera positioner".

 

Sitt eget lag har dock Robban Andersson en stark tro till.

”Vi står oss bra. Vi kan matcha upp de flesta. Jämtland har ett spännande lag, måste jag säga. Men jag är inte särskilt orolig för några av motståndarna. Vi är på den nivån att om allt klaffar är vi absolut en mästarkandidat”.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar