Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Lurigt läge för Jämtland

Jag hade före uppkast inte satsat många kronor på Jämtland mot Södertälje på bortaplan. Östersundslaget kom till spel med tre raka och hjärtskärande förluster och i Täljehallen är det aldrig lätt att vinna.

Men Jämtland lyckades efter två förlängningar vinna en match som laget nog skulle ha avgjort mycket tidigare.

En stark lagsinsats där tränaren Torbjörn Gehrke fick massor av en fortfarande ganska otränad William Walker, 32 poäng, och grovjobbare som Jaan Puidet och Gustav Hansson.

Men den stora snackisen är, trots den starka segern, den finske spelfördelaren Antto Nikkarinen som av klubben haussades som en av de största värvningarna någonsin i ligan. Nu är Nikkarinen så långt nere i källaren som det någonsin går att komma och mot Södertälje var det så pass illa att han förstörde mer för laget än han tillförde.

Långa stunder såg det ut som han faktiskt försökte spela sig bort från klubben...

Jämtland står nu inför ett vägskäl. Ska klubbledningen fortsätta tro på Nikkarinen eller släppa iväg honom?

Lurigt läge. Minst sagt.

//Lindvall

Tre uppenbara förlustfaktorer

När BC Luleå vann den tredje semifinalen mot Södertälje i Luleå energi arena handlade det om små detaljer som avgjorde.

När Södertälje rysarvann den fjärde i slutsekunderna med 89-87 var de ännu mindre - men desto tydligare.

Vi börjar med det uppenbara:

1) Kings veteran Toni Bizaca, som nu efter skadetrubbel är tillbaka på de allra högsta av höjder, levererande 30 poäng på 24 minuter. Mot honom hade Luleå inget att komma med försvarsmässigt.

2) Returtagningsststatistiken talade sitt tydliga språk. Där körde hemmalaget över Peter Öqvists lag med 40-23 och det är alldeles för tydliga siffror för att vara sunt.

3) BC Luleås Tom Lidén kommer inte sova gott i natt - den saken är klar. Med bara 1.41 kvar att spela drog han på sig en teknisk foul vilket gav Södertälje och Bizaca fem raka poäng - från 80-83 till 85-83. Det är förstås helt oacceptabelt och med facit i hand gick matchen där. Och kanske, när vi summerar hela matchserien, finalplatsen. Så små är marginalerna.

2-2 - nytt drama på söndag i Luleå och något säger mig att segraren där kommer spela SM-final.

//Lindvall

Ordkriget i semifinalserien

Jäklar vad roligt. Nu höjs äntligen temperaturen i semifinalserien mellan BC Luleå och Södertälje Kings - de två klubbar i basketsverige som gillar varandra allra minst.

För en vecka sedan slog Luleå Adam Rönnqvist fast att han skulle agera "golvtorkare" i Täljehallen om laget inte gick till final. I dagens NSD stack veterancentern Brice Massamba ut hakan och sa: "Vi hatar dem, de hatar oss. Så är det bara. Vi har många SM-guld, de har många SM-guld. Det är hat-hat. Det är ingen hatkärlek där".

Men det här är två uttalanden som iKings klubbdirektör Robert Andersson inte gillar någonstans och på Facebook torgför han det klart och tydligt:

"Regerande mästarklass? Inte i min bok", skriver han.

Uppkast 18.04 i kväll i Täljehallen. Dags för semi 4.

//Lindvall

En match med två ansikten

Det är lite svårt att bestämma sig för vilken fot man ska stå på efter 89-82-seger på hemmaplan mot Udominate i den första finalmatchen.

Å ena sidan: En fanastisk första halvlek där laget spelade säsongens bästa 20 minuter för säsongen. Anfört av en magisk Jessica Thomas hade faktiskt lekstuga med utmanaren från Västerbotten.

Å andra sidan: Minigenomklappningen under de sista tio minuterna där stressen, felbesluten och de mentala misstagen hade kunnat stå laget dyrt - även om förlustfaran aldrig påtaglig.

Men skit samma.

Båda lagen har utvecklingspotential till match två på fredag. Udominate har hur mycket som helst att plocka ut av stjärnan Tiffany Brown och att hon gör en plattmatch till är förstås helt omöjligt.

I Luleå lär inte veteranen Chioma Nnamaka stapla misstag på varandra ännu en gång.

Och det som till sist talar för Luleå i långa loppet är lagets lite högre lägstakapacitet. David Visschers spelare sjunker aldrig så djupt som Janne Enjebos dito gör då och då.

//Lindvall

Det avgör finalserien

Då är det äntligen dags för den allra SM-finalen mellan rivalerna Luleå Basket och Udominate. Det är den femte raka i ordningen och känslan denna gång att Luleå får bära favoritskapet - även om säsongens inbördes möten slutat 2-2.

Vad kommer då att avgöra? Var ligger nyckeln för David Visschers Luleå om det ska kunna bli ännu en guldkortege?

För mig är det ganska enkelt: Det handlar om att defensivt kunna kontrollera Udominates explosiva guardpar Tiffany Brownn och Brianna Kiesel.

I semifinalspelet mot Telge fick Luleå jobba stenhårt för att hänga med i svängarna när Tayler Mingo och Taylor Wurtz gick loss. Kanske lärde man sig något där? Det lär i alla fall inte bli enklare i finalspelet.

Hur som helst faller mycket av ansvaret på Florida-duon Adrienne Motley och Jessica Thomas där den sistnämnde måste upp några procent defensivt. Motley har tuffheten i försvarsarbetet för att komma i under skinnet på sina motståndarna.

Hur som helst: Det kommer bli hur intressant som helst att följa den här serien och vill ni på stående fot ha ett tips får det bli som följer: 3-2 till Luleå Basket.

//Lindvall

Hon stannar i Spanien

För någon dag sedan kunde Bloggen berätta att Luleåfostrade stjärnan Ellen Nyström inte vänder hem till Luleå Basket efter sin första säsong som Europaproffs i spanska Gipuzkoa.

I dag blev det klart att den 25-åriga allroundguarden stannar i sin spanska klubb.

"Jag är glad att kunna stanna i klubben även nästa säsong", skriver Nyström på Twitter.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar