Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Kniven mot strupen

Det är väl förstås en aningen tillspetsat att slå fast att BC Luleås USA-guard Corban Collins kom till spel mot Istanbul i Fiba Europe Cup med kniven på strupen. En möjlig sista chans att bevisa sin storhet efter flera svaga matcher.

Men nog måste de svarta siffrorna 8 satta skott av 49 under de fyra senaste matcherna funnits där någonstans i bakhuvudet. Det vore liksom inte mänskligt annars.

Och när Collins klev in i den fjärde perioden var underläget 49-53 och han själv hade svarat för sex poäng utan att sticka ut på något sätt.

Då kom explosionen som få kunnat förutse. Med bakplanskollegan Thomas Massamba på bänken fick Collins chansen att leda laget och han tog den utan att blinka. Med 20 poäng bar amerikanen sitt lag i offensiven och gav BC Luleå en skrällseger med 78-73.


Okej, Istanbul hade 37 poäng att gå på från den första matchen men inget ska tas ifrån hemmalaget som svarade för höstens i särklass bästa insats.
Om det här var insatsen var den som vände säsongen är förstås tidigt att säga, det behövs nog fyra-fem matcher till på en hög nivå innan fansen kan blåsa faran över. Men ett lyft självförtroendemässigt lär det i alla fall vara för det hårt prövade hemmalaget.

Men Collins i alla ära; BC Luleås gigant var återigen Denzel Andersson som svarade för 35 högkaratiga minuter och landade på 19 poäng och 7 returer.

Tavarius Shine syntes inte mycket i spelet men gjorde återigen en stark insats i det tysta. 6 poäng, 5 assist och 3 returer ser inte mycket ut för världen men oj vilken nytta han gjorde .
Sedan får vi förstås inte glömma Anton Kobylak Berglunds två tunga treor i viktiga lägen i den fjärde perioden.
//Lindvall

Avslöjar: Förbundet slutförhandlar med coach

Bloggen har som bekant minutiöst följt Svenska Basketbollförbundets jakt på en ersättare till sparkade Vedran Bosnic och nu kan det vara på väg att hända grejer. Det bekräftar landslagschefen Fredrik Joulamo i dag.

”Vi har en huvudkandidat och startade i helgen förhandlingar med den personen”, säger han.

När kan allt vara klart?

”Min målbild är att vi ska kunna presentera ett namn den här veckan. Men sedan vet man aldrig hur länge en förhandling tar”.

Några detaljer du kan nämna om den blivande förbundskaptenen?

”Det är ett bra namn som passar in i den profilbild vi har. Vi har fått mycket goda rekommendationer”.

Enligt Bloggens uppgifter handlar det om ett utländskt tränarnamn men det är inget som Fredrik Joulamo vill bekräfta.

Är det här personen också klubblagstränare?

”Det vill jag inte kommentera”.

//Lindvall

Han tvingades kliva fram

Tavarius Shine har hittills under den här säsongen varit BC Luleås jämnaste och mest stabile spelare i mitt tyckte. Inget "fancy", inget spektakulärt och inget extraordinärt. Bara enkla laggrejer utan att ta ut svängarna och utan att ge sig på saker han inte har koll på.

Men i bortamatchen mot Jämtland, med Brice Massamba och Denzel Andersson på skadelistan och Daniel Alexander med sedvanliga foulproblem, var USA-forwarden mer eller mindre tvingad att kliva fram.

Och han tog den chansen.

Med 26 poäng, 5 returer och 5 assist var Shine planens ledande spelare i Östersund och låg bakom BC Luleås 17:e raka seger mot ett minuspsykat Jämtland som sällan har den mentala styrkan att vinna "stora" matcher. Fråga mig inte varför.

Jag trodde före uppkast på en ganska klar förlust för Luleå med tanke på skadeläget men i den andra halvleken sprang Massamba & Co sönder motståndet.

Kanske har Peter Öqvists manskap jobbat sig igenom den stora formsvackan laget hade för några veckor sedan även om vi nog väntar två-tre matcher innan vi fäller ett slutgiltigt omdöme.
Men att ifrågasatte Corban Collins äntligen ställt in siktet står utom all tvivel. Tre raka 28-poängsmatcher talar sitt tydliga språk.
//Lindvall

Omgångens tips

En match i kväll. Fyra på tisdag. Visst är de kul när fajterna radar upp sig - precis som det ska vara i en nationell liga på högsta nivå. Här är Bloggens traditionsenliga tips.

MÅNDAG
Jämtland-BC Luleå                   1
Även om Luleå kunnat spela med fullt manskap hade tipset gått till hemmalaget men nu pekar allt på att laget kommer sakna Brice Massamba men inte minst nyckelspelaren Denzel Andersson. Jag kan inte se något annat än att Jämtland kontrollerar den här matchen från start till mål och vinner ganska komfortabelt mot Peter Öqvist lag vars form är en lite på uppåtgående men ändå på för låg nivå för att kunna vinna på bortaplan mot presumtiva topplag.
TISDAG
Umeå-Köping                            1
Det ska förstås bli kul och se vad spektakuläre Omar Krayem kommer tillföra Umeå men det kan förstås aldrig vara fel att addera en skapande spelare i laget. Jag tror entusiasmen kring Krayem kommer räcka för att ge hemmalaget segern mot Köping som stal segern hemma mot Uppsala förra omgången men såg, om sanningen ska fram, lite sisådär ut.
Wetterbygden-Södertälje         2 
Nykomlingen Wetterbygdens slagstyrka ha gått ned betydligt sedan insidejätten Wally Niang blivit skadad och mot ligans bästa lag just nu, Södertälje Kings, kommer laget bli uppkäkat på alla möjliga sätt. Nä, det finns andra matcher som laget  behöver vinna den här säsongen.
Borås-Norrköping                       1
Intressant toppmöte där två helt olika spelstilar kolliderar. Borås har den här säsongen tagit beslutat att skjuta på allt som rör sig och vad Norrköping gillar att göra vet alla vid detta laget. Känslan är att Adnan Chuks lag har en liten bit kvar till guldformen och att Borås ligger närmare sin nivå. Kanske...
Uppsala-Nässjö                          2
Uppsala var äckligt nära att ta säsongens första seger men Köping lyckades, via en lång tre av Niklas Larsson, ta matchen till förlängning och sedan vinna.  Jag tror Uppsala har möjlighet att störa Nässjö som är en av säsongsstartens stora positiva överraskningar. Men när allt ska räknas ihop har det nog slutat precis som vanligt.
//Lindvall

Guldhjältens succéstart

Undrar ni hur läget är med Luleå Basket tre stjärnimporter - Jessica Thomas, Adrienne Motley och Jennifer Hamson - från förra säsongen? Det gjorde Bloggen i alla all och beslutade sig för att göra en liten lägeskoll.

Vi börjar med den stora guldhjälten Thomas som i somras skev på för de grekiska storklubben Olympiakos där hon fått en succéstart. Ligan har visserligen inte startat ännu men laget har redan hunnit kvala till sig en plats i Eurolaegue efter två rysarmatcher (47-46, 63-63) mot polska Wisla Krakow.
Thomas ser ut att vara en nyckelspelare med över 30 spelminuter per match. Jag hittade inte stats från båda matcherna men i den ena svarade guarden för tio poäng och fem assist.

Adrienne Motley hittade ett jobb i den spanska andraligan och klubben RC Celta. De har startat säsongen med två raka segrar och Motley har snittat åtta poäng samt 27 spelminuter.

Store centern Jennif Hamson fick i somras inget WNBA-kontrakt och står just nu utan klubb.

Till sist: Katie Frerking, som bara hann göra några får matcher med Luleå Basket innan hon drog på sig en svår knäskada, är enligt mina efterforskningar inte tillbaka spel ännu.

EDIT: Några pigga läsare har hört av sig och uppdaterat mig kring läget för både Jennifer Hamson samt Katie Frerking. Den förstnämnde har satsat på ny proffskarriär - det som volleybollspelaare i tyska bundesliga och laget VC Wiesbaden. Frerking finns med coachstaben vid University of Missouri och skolans damlag. 
//Lindvall

Seger- men inte mycket mer

Jag är lite sen på bollen men skyller det på min RM-vistelse i Stockholm. Men: Jag hann se stora delar av webb-sändningen från Luleå energi arena där BC Luleå lyckades ta en hantverksseger mot Umeå med 89-82.

För mer än så var det inte. Utan Brice Massamba och Denzel Andersson, som utgick efter två minuter, hade laget alla möjliga problem att besegra Västerbottenslaget som saknade en sin importguard Josh Green.

Jämfört med Istanbulmatchen var det ett steg bakåt spelmässigt men på plussidan finns förstås att Corban Collins ser ut att ha jobbat sig ur sin avgrundssvacka och svarade för 28 poäng.

Unge Daniel Hanssons utvecklingskurva pekar stadigt uppåt för varje match. Jäklar vilket rejält hantverk den 21-åringen gör och fortsätter han så här har BC Luleå något att luta sig mot många år framöver.

//Lindvall 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar