Peter Lindvall

Basketbloggen

Johnell Smith - en stofil i svensk basket

Den moderna basketen bygger mycket på trepoängare. Skottets betydelse och användandet av det tycks öka för varje år som går.

Och så har det sett ut i ett antal säsonger nu.

Helst ska alla spelare på planen kunna dra i skott från trepoängaren. Men framför allt så måste nästan dina guarder vara fantastiska skyttar för att ditt lag ska nå framgång.

Men mitt i allt detta hittar vi Norrköping Dolpins amerikan Johnell Smith. En guard som på fullaste allvar har skjutit sex trepoängare - på hela säsongen.

Under kvällens brottartunga bortaseger mot Södertälje Kings satte han sin allra första under 2016/2017. I slutet av mars.

Läs och begrunda: Johnell Smith är 188 centimeter lång, väger 85 kilo och är inte direkt någon Russell Westbrook-atlet. Och dessutom så skjuter han inte trepoängare heller.

Han är en bakåtsträvande gammal stofil i en sport som konstant utvecklas. Det känns otänkbart att en sådan spelare ska kunna ha ett existensberättigande i dagens basket.

Men visst fasen har han det.

Studera arabiska i tio år. Res sedan till Egypten. Hör dig för med lokalbefolkningen om var världens äldsta pyramid finns. Orientera dig med hjälp av en uråldrig karta med tillhörande kompass i timmar, dagar och veckor tills du hittar den.

Där någonstans. Under 300 ton sand på en nästan söndersmulad stenvägg går det att, om du kisar riktigt ordentligt, att tyda hieroglyfer. Det är bilder föreställandes Johnell Smith med budskapet att "trepoängare inte är så jäkla viktigt".

Ungefär så omodernt är det.

Trots detta så var Smith, i den ovan nämnda segern mot Södertälje, bäst på planen. 17 poäng, åtta returer, tre steals och en helgjuten insats som genomsyrades av smarta beslut.

Hur gör han? Hur får den här 36-årige mannen sitt spel att funka även 2017?

Jag tror att jag har en aning.

1. Han har ett fantastiskt skott från halvdistans. Det spelar ingen roll om han skjuter från dribbling eller curl-cuttar runt en screen tar och tar skott direkt. Johnell Smith måste vara en av seriens absoluta bästa skyttar från midrange-avstånd.

2. Hans förmåga att läsa spelet är något över det vanliga. Smith ser om försvararen är ett steg för sen in i en situation, noterar vilket av motståndarens ben som står längst fram i en mot en-situationer och vet exakt hur han ska röra sig utan boll. Det gör att han konstant tar sunda beslut offensivt - och är en ganska underskattad passningsspelare.

3. Johnell Smith är en av ligans bästa försvarsspelare. Han har aktiva händer och ligger som en igel på bollföraren. Defensivspecialister av hans kaliber älskas av tränare och har en roll i de flesta lagen.

En kombination av hans storhet som beslutsfattare och respekterade halvdistansskott gör att försvararen inte kan/hinner backa av honom. Annars känns det ganska solklart att kliva bort en halvmeter från en snubbe som skjuter sex treor per säsong.

Men det går inte. För då straffar han dig - på ett eller annat sätt.

Johnell Smith, 36, är långt ifrån sin prime. Hans offenisv har varit väldigt mycket mer fruktad genom åren.

Men det är imponerande att se hur smart han är. Och att han, mot alla odds, får sitt spel att funka även 2017.

//Wiik

Nässjö sparkar och värvar

Bloggen har tjatat några gånger om bottenlaget Nässjös trupp och att det behövs förändringar på importfronten om laget ska kunna få ett lyft.

Så blir det också.

I dag offentliggör Smålandsklubben att store centern Isaiah Johnson lämnar Nässjö. Johnson har under sin tid i de svenska ligan snittat tio poäng och sju returer.

Som ersättare har Nässjö plockat in den 196 centimeter långe forwarden Devin Gilligan som kommer direkt från college.

//Lindvall

Stjärnans skadeläge

Japp, efter ett digert detektivarbete har jag lyckats reda ut lite saker kring Luleå Basket. Vi börjar med den mest akuta frågan och det handlar om veteranen Chioma Nnamaka, 32, som inte satte sin fot på planen i bortamötet med AIK.
Orsak: De fotproblem som ställt till det för henne sedan hemmasegern mot Telge.

"Hon fick ont i foten efter den matchen och sedan dess har Chioma haft lite problem. Det ska inte vara något allvarligt och vi valde att av säkerhetsskäl vila henne helt mot AIK. Om det varit en finalmatch hade Chioma spelat. Vi har varit lite "överförsiktiga" när det gäller henne med tanke på att hon är lite äldre och varit borta från basketen i flera år", säger tränaren David Visscher som hoppas på en bra träningsvecka för Nmamaka och att hon spelar toppmötet mot Udominate nästa helg.

En annan sak det spekuleras kring är förra landslagsstjärnan Lollo Halvarsso och hennes eventuella comeback i den svenska ligan efter en lång skadefrånvaro och barnafödande.
Förra sommaren förde David Visscher samtal med den 28-åriga centern.
"Men vi har inte haft någon kontakt den här gången", säger han.
//Lindvall

Tre statistiska kolumner

I och med jättesegern mot Södertälje i fredags gick BC Luleå upp på delad topplacering i tabellen tillsammans med Borås. Båda lagens facit är 6/2 och det får väl anses vara okej - utan att vara bländade.

Nog om det.
Bloggen kastade sig istället över ett gäng statistiska kolumner för att kika vad det är som gör att BC Luleå till sist klättrat till toppen.
De här tre kolumnerna stack ut.

POÄNG
Att BC Luleå kan placera bollen i korgen vet vi och att laget är poäng-gladast i ligan är knappast någon överraskning. BC snittar 87.25 poäng, närmast bakom hittar vi Umeå med 85.5.

ASSIST
BC Luleås spel bygger på snabbhet, bollrörelse där många spelare ska vara involverade. I laget snackar man om "kollektiva assist" och målet är att lämna varje ligamatch med 20 målgivande passningar. Där är inte BC ännu - laget snittar 19.5. Närmaste bakom skuggar Jämtland med 19.1.

TREPOÄNGSPROCENT
Den moderna basketen handlar mycket om att sprida ut golvet som ska vara laddat med vassa trepoängsskyttar. BC är inget undantag och då handlar det till sist om att vara högprocentig. Peter Öqvists BC Luleå är just nu ligans klart bästa trepoängslag med ett snitt på 43.08 procent - en mycket bra siffra. Umeå vilar aldrig på hanen och snittar 37.24.

//Lindvall

Dagen efter

På grund av lite andra åtaganden under gårdagskvällen hann jag inte slänga ur mig ett inlägg om BC Luleås och Luleå Baskets matcher under fredagskvällen men vi kör väl i dag istället och startar resan i Luleå energi arena.

Där handlade det om en på förhand brottartung finalrepris men något drama blev det aldrig. Visst hade jag anat att BC Luleås skulle vinna hyfsat bekvämt med tanke på Södertälje Kings svaga form men siffrorna 88-58 var svåra att förutse.

Som ni förstår lades segergrunden på den egna planhalvan där försvarsjättar som Tom Lidén, Quinton Upshur och Anton Saks satte tonen med fysiskt spel. Något som innebar att Kingsstjärnorna Adam Ramstedt, Toni Bizaca och Martin Pahmblad blev totalt utraderade.

 

I Stockholm var det omstart för Luleå Basket efter det långa landslagsuppehållet och en seger med 30 mot AIK var väl vad man kunde förvänta sig.

Det som stack ut var Allis Nyströms 14 poäng samt 12 returer, italienska Silvia Favento som var tillbaka efter sin långa skadefrånvaro och det faktum att Chioma Nnamaka inte spelade alls. Varför Nnamaka inte befann sig på planen har Luleå Basket av någon anledning valt att inte berätta för sina fans och Bloggen sitter inte inne på den informationen just nu. Det blir att återkoma i den frågan.

//Lindvall

Omgångens tips

Uppsala skrällde mot Borås - på fredag kväll bjussar svensk basket på tre matcher till. Hittar vi någon jätteöverraskning där? Nja...


BC Luleå-Södertälje  1
Mästarlaget spelar kanske inte helt perfekt och det finns spelare, bland annat stjärnan Brandon Rozzell, som har mer att komma med. Men det har blivit bättre och bättre vilket ger ett favoritskap mot ett formsvagt Södertälje. Men Kings har fått tillbaka Tobias Borg som nu har en match i kroppen efter skadan och det är förstås en kvalitetshöjare alla dagar i veckan.


Nässjö-Jämtland   2
Hur skaffar man sig som lag bra självförtroende? Vinn täta matcher på bortaplan. Det gjorde Jämtland när laget knäckte Södertälje häromkvällen efter dubbla förlängningar. Det borde räcka mot Nässjö som inte får ordning på någonting den här säsongen med sitt svaga importmaterial.


Umeå-Norrköping  1
Tre raka segrar för Umeå ska kunna bli fyra raka mot ett Norrköping som inte hittar flytet. Västerbottenslaget är säsongens glada överraskning och med en låg budget har klubben hittat rätt spelare och rätt karaktärer i importdjungeln. Lägg också till att veteranerna André Nilsson och Egal Saleman gör sina livs säsonger så här långt och ni har en rätt skön lagmix.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar