Peter Lindvall

Basketbloggen

Johnell Smith - en stofil i svensk basket

Den moderna basketen bygger mycket på trepoängare. Skottets betydelse och användandet av det tycks öka för varje år som går.

Och så har det sett ut i ett antal säsonger nu.

Helst ska alla spelare på planen kunna dra i skott från trepoängaren. Men framför allt så måste nästan dina guarder vara fantastiska skyttar för att ditt lag ska nå framgång.

Men mitt i allt detta hittar vi Norrköping Dolpins amerikan Johnell Smith. En guard som på fullaste allvar har skjutit sex trepoängare - på hela säsongen.

Under kvällens brottartunga bortaseger mot Södertälje Kings satte han sin allra första under 2016/2017. I slutet av mars.

Läs och begrunda: Johnell Smith är 188 centimeter lång, väger 85 kilo och är inte direkt någon Russell Westbrook-atlet. Och dessutom så skjuter han inte trepoängare heller.

Han är en bakåtsträvande gammal stofil i en sport som konstant utvecklas. Det känns otänkbart att en sådan spelare ska kunna ha ett existensberättigande i dagens basket.

Men visst fasen har han det.

Studera arabiska i tio år. Res sedan till Egypten. Hör dig för med lokalbefolkningen om var världens äldsta pyramid finns. Orientera dig med hjälp av en uråldrig karta med tillhörande kompass i timmar, dagar och veckor tills du hittar den.

Där någonstans. Under 300 ton sand på en nästan söndersmulad stenvägg går det att, om du kisar riktigt ordentligt, att tyda hieroglyfer. Det är bilder föreställandes Johnell Smith med budskapet att "trepoängare inte är så jäkla viktigt".

Ungefär så omodernt är det.

Trots detta så var Smith, i den ovan nämnda segern mot Södertälje, bäst på planen. 17 poäng, åtta returer, tre steals och en helgjuten insats som genomsyrades av smarta beslut.

Hur gör han? Hur får den här 36-årige mannen sitt spel att funka även 2017?

Jag tror att jag har en aning.

1. Han har ett fantastiskt skott från halvdistans. Det spelar ingen roll om han skjuter från dribbling eller curl-cuttar runt en screen tar och tar skott direkt. Johnell Smith måste vara en av seriens absoluta bästa skyttar från midrange-avstånd.

2. Hans förmåga att läsa spelet är något över det vanliga. Smith ser om försvararen är ett steg för sen in i en situation, noterar vilket av motståndarens ben som står längst fram i en mot en-situationer och vet exakt hur han ska röra sig utan boll. Det gör att han konstant tar sunda beslut offensivt - och är en ganska underskattad passningsspelare.

3. Johnell Smith är en av ligans bästa försvarsspelare. Han har aktiva händer och ligger som en igel på bollföraren. Defensivspecialister av hans kaliber älskas av tränare och har en roll i de flesta lagen.

En kombination av hans storhet som beslutsfattare och respekterade halvdistansskott gör att försvararen inte kan/hinner backa av honom. Annars känns det ganska solklart att kliva bort en halvmeter från en snubbe som skjuter sex treor per säsong.

Men det går inte. För då straffar han dig - på ett eller annat sätt.

Johnell Smith, 36, är långt ifrån sin prime. Hans offenisv har varit väldigt mycket mer fruktad genom åren.

Men det är imponerande att se hur smart han är. Och att han, mot alla odds, får sitt spel att funka även 2017.

//Wiik

Gruvjätten sponsrar mästarklubben

Ja, jäklar vad det händer grejer i basketsverige den här dagen. Vi börjar med BC Luleå som i dag presenterade sin nya huvudsponsor för mästarklubben som blir gruvjätten LKAB. Avtalet är på tre år. Hur mycket pengar det handlar om är dock hemligt.

"Det största avtalet vi har", sa klubbdirektören Lars Mosesson på dagens presskonferens.

Ett par tunga spelarförvärv har också presenterats vid dagens ligaträff i Stockholm där Södertälje Kings kunde berätta att den egna produkten Tobias Borg återvänder eftre tre år i Spanien.

Jämtland Basket valde i helgen att sparka EU-guarden Nick Tomsick och ersättaren blir finska ligans MVP Antto Nikkarinen, 26.

//Lindvall

Det smäller igen

När vi ändå pratar om stora smällar och bomber kommer här nästa explosion: Klockan 13.30 i dag har BC Luleå presskonferens och där kommer en stor nyhet att avslöjas. Pressmeddelandet som kom för en liten stund sedan säger ingenting om innehållet mer än att det handlar om "viktig information om säsongen.

//Lindvall

Jämtlands "bomb"

Det går ihärdiga, och mycket trrovärdiga, rykten att Jämtland Basket och tränaren Torbjörn Gehrke ska presentera en riktig "bomb" de närmaste dagarna.

Man kan väl gissa sig till att det handlar om en ersättare till guarden Nick Tomsick som fick sparken i helgen. Bloggen vet inte vem ersättaren kan vara men om vi spekulerar lite landar ett tydligt namn: Landslagsspelaren och veteranen Thomas Massamba, 32, som, i alla fall vad jag vet, ännu inte sajnat för någon ny klubb.

Nu kan vi bara vänta och se.

//Lindvall

Ligaranking 2.0

I går herrligan. I dag damernas dito. Det är dags för ännu en "power ranking" signerad Bloggen.


1)  Luleå Basket

Det går förstås inte att bortse från att Luleå Basket sitter på fyra raka SM-guld, är en vinnande organisation och den här säsongen satt ihop ett lag som på pappret är mer balanserat än förra säsongen. Något som kommer avgöra mycket är hur bra klubbens USA-duo på bakplan, Adrienne Motley och Jessica Thomas, egentligen är.

 

2) Udominate
Förr eller senare kommer förstås den klubb som satsar mest i svensk dambasket vinna ett ett guld. Så är det. Inför den här vintern har klubb gjort två, för hela basketvärlden, helt självklara saker för att nå hela vägen: 1) Rekryterat en meriterad tränare i form av Julian Martinez Alman. 2) Satt general managern Oscar Stenberg på läktaren. Nu finns inga ursäkter längre. 

 

3) Alvik
Det är hur roligt som helst att anrika Alvik och tränren Jurgita Kausaite tar upp kampen med både Luleå samt Udominate. Det kommer göra allt så mycket mer intressant. Värvningarna av Elin Ljunggren, Martina Stålvant och Ilari Zanoni visar att klubben vill saker och skulle någon av de topptippade klubbarna floppa - då finns en liten chans på något stort.

 

4) Telge
Efter några år av mörker andas optimism i Södertälje som förra säsongen tog ett stort steg framåt och pressade Udominate i semifinalen. Värvningen av Östersunds Taylor Wurtz ger målgörande dygnet runt och att USA-importen Tayler Mingo blev kvar är bra för kontinuiteten.

 

5) Visby

På något sätt lyckas alltid ö-laget sätta ihop en trupp som ser hyggligt konkurrenskraftig ut. Fråga mig inte hur. Har klubbens ledning hittat rätt på importmarknaden kan det här bli ganska skoj och träningsmatcherna pekar i alla fall i den riktningen.


6)  Eos
Lundalaget har åkt på några käftsmällar under försäsongen och det förvånar. Många spelare är kvar sedan förra säsongen och med två dugliga jänkare i Brene Moseley och Talia Walton, samt framtidsspelaren Emilia Stocklassa borde det här bli bra på sikt. 


7) Norrköping
Tränaren Jesper Sundberg jobbar vidare med kontinuitet och det borde ge bra utdelning. Finska centern Sofia Pelander är fortfarande skadad och det kommer lämna ett djupt hål fram till den dag hon är tillbaka.


8) Uppsala
För bara två-tre år sedan var Uppsala en finalpretendent och i dag byggs det nytt och ungt. Guarden Heather Butler kommer betyda massor och om Agnes Nordström blir spelduglig höjs kapaciteten på laget mycket.

 

9) Mark Basket
Att tappa lagets själ och hjärta i form av Elin Ljunggren svider förstås och unge tränaren Robin Sandberg har ett hästjobb framför sig om han ska få någon rätsida på det här ihåliga bygget. Fler spelare måste in.


10) AIK Basket
AIK har behållit stora delar av förra säsongens superettalag och bara det indikerar att klubben inte har några skrällambitioner den här vintern. WNBA-meriterade Janel McCarville ska bli intressant att se mot lite tuffare motstånd.
//Lindvall

 

 

 

Ligaranking

Herrligastarten är bara några veckor bort och det finns fortfarande lag som ännu inte fyllt sina trupper.
Men: Bloggen kan ändå inte motstå ännu en "power ranking".

1) BC Luleå
Regerande mästare och ett i stort sett intakt lag från förra säsongen. Det går liksom inte att bortse ifrån även jag tror resan till ett andra raka guld kommer har sina gupp på vägen. Nyckelspelare: Brandon Rozzell.

2) Södertälje Kings
De senaste fem årens stora dominant har byggt om en aning men inte på något sätt nedrustat. Martin Pahlmblad och Aron Anderson är till exempel tunga värvningar och det finns fortfarande utrymme för en USA-värvning. Nyckelspelare Toni Bizaca.

3) Norrköping Dolphins
Att placera Norrköping som trea känns som ett litet hån men någon måste hamna ven där. Det här väloljade laget har kapaciteten att gå hela vägen och försäsongen visar att tränaren Adnan Chuk har något på gång. Nyckelspelare: Joakim Kjellbom.

4) Borås Basket
Svårt att veta var Borås står på med tanke på spelaromsätting och tränarbyte (Henrik Svensson). Men i Borås finns organisationen, intresset och även pengarna som gör att laget alltid tillhör toppen. Nyckelspelare: Andreas Person.

5) Jämtland Basket
Östersundslaget träffade förra säsongen hundra procent rätt med sina importer (Bruesewitz, Durham) och frågan är om de nya kan fylla deras kostymer. Inte riktigt, tror jag. Men Torbjörn Gehrkes lag kommer fortfarande vara konkurrenskraftigt. Nyckelspelare: Preston Purifoy.

6) Nässjö
Var står Nässjö? Lite svårt att säga. Stabiliteten står Peleg, Griskenas, Wazzi, Eliasson och Heder Ternell men till sist kommer allt att handla om importspelarnas klass. Nyckelspelare: Jonathan Peleg.

7) Uppsala
Med bara fem spelare på kontrakt är det svårt att placera Uppsala högre men jag utgår från att kroppar är på ingång som kommer göra laget hyggligt konkurrenskraftigt. Nyckelspelare: Axel Nordström.

8) Umeå Bskt
Jag skrev för några veckor sedan att Umeå kan blir ett av de sämsta lagen i ligahistorien men jag måste nog backa lite efter att ha sett laget mot BC Luleå. Laget ser bra balanserat ut och de ansvariga i klubben verkar ha prickat hyggligt rätt på importsidan. Nyckelspelare: Arik Smith.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar