Peter Lindvall

Basketbloggen

Jobbet gick från en passion - till en mardröm

Sedan jag var tio år gammal har jag älskat känslan av att se livebasket. Det är någonting alldeles, alldeles speciellt.

Förväntningarna ligger som en tät dimma i luften. Läktarna fylls på ett lemmeltågsaktigt vis med vänner, bekanta och främlingar från hela Norrbotten. Matchspeakern Micke Ruumensaari välkomnar publiken med ett karakteristiskt "Ja, hallå där basketvänner", rökmaskinen blåser rakt upp i ansiktet på en ivrig funktionär och det doftar nybryggt kaffe, hot snacks och nervositet.

Jag har åldrats tillsammans med Pontushallen. Från att ha varit en förväntansfull liten grabb som ville träffa sina idoler blev jag en yrkesman som befann mig i arenan för att bevaka matcher som journalist. Fast känslan var alltid densamma.

En enorm glädje.

Det gick från ett intresse till en passion. Från ett yrke till en livsstil. Jag jagade nyheter under arbetstid, efteråt, på kvällar, helger och, ja, till och med mitt under fester. Bara det hade med basket att göra.

Det gjorde mig inget. För jag tyckte hela tiden att det var så förbaskat roligt. Men så en dag vändes hela min värld plötsligt upp och ned.

Varenda gång jag satte mig på pressläktaren kände jag ett tryck över bröstet. Blicken blev suddig och huvudet snurrade som om jag druckit tolv starköl och lekt irländsk julafton. Ju fler personer som klev in genom Pontushallens foajé - desto värre blev det.

Till slut ville jag inte ens gå dit. Min passion i livet hade på en fingerknäppning förvandlats till min största mardröm. Blotta tanken av jubel, stora folksamlingar och offentliga sammanhang gjorde att pulsen steg.

Jag stod inte ut längre.

Jag skriver det här med anledning av Monica Wikström-Johanssons avhopp som klubbdirektör för Luleå Basket. 

Först vill jag erkänna att jag inte alls känner henne. Vi har knappt pratat med varandra och jag har inga detaljer kring hennes avslutade tjänst. Och det är ingenting som jag heller vill spekulera i exakt vad det beror på. Men av vad jag förstått så är hon en arbetsmyra. En person som tar sitt yrke på största allvar, har höga krav på sig själv och presterar därefter.

Jag känner igen mig i den beskrivningen. Och så fort jag läser att någon hoppat av ett jobb på grund av hälsoskäl berör det mig lite extra.

Ni kanske tycker att jag skriver för ofta om mina personliga bekymmer. Att jag är någon sorts form av självutnämnd ambassadör som alltid forcerar in ämnet psykisk ohälsa i mina texter.

Men då ska ni också veta att det här är min (nåja) blogg. Och att jag skriver om vad fan jag vill.

Varenda gång jag får chansen att uppmärksamma den här typen problem så kommer jag att ta den. Det är något som bara blir vanligare för varje sekund som går.

Därför måste det också diskuteras, stötas och blötas oftare. För att vi ska förstå vikten av det.

Men vi måste också förstå att en, säg, panikångestdiagnos INTE betyder att du aldrig kan leva ett vanligt liv igen. Att du aldrig kan jobba igen. Det tar däremot tid att återhämta sig. Precis som från vilken annan sjukdom som helst.

Hälsan kommer alltid först. Oavsett om det är ett brutet lårben eller en klinisk depression.

Kom ihåg det.

//Wiik

Nässjö sparkar och värvar

Bloggen har tjatat några gånger om bottenlaget Nässjös trupp och att det behövs förändringar på importfronten om laget ska kunna få ett lyft.

Så blir det också.

I dag offentliggör Smålandsklubben att store centern Isaiah Johnson lämnar Nässjö. Johnson har under sin tid i de svenska ligan snittat tio poäng och sju returer.

Som ersättare har Nässjö plockat in den 196 centimeter långe forwarden Devin Gilligan som kommer direkt från college.

//Lindvall

Stjärnans skadeläge

Japp, efter ett digert detektivarbete har jag lyckats reda ut lite saker kring Luleå Basket. Vi börjar med den mest akuta frågan och det handlar om veteranen Chioma Nnamaka, 32, som inte satte sin fot på planen i bortamötet med AIK.
Orsak: De fotproblem som ställt till det för henne sedan hemmasegern mot Telge.

"Hon fick ont i foten efter den matchen och sedan dess har Chioma haft lite problem. Det ska inte vara något allvarligt och vi valde att av säkerhetsskäl vila henne helt mot AIK. Om det varit en finalmatch hade Chioma spelat. Vi har varit lite "överförsiktiga" när det gäller henne med tanke på att hon är lite äldre och varit borta från basketen i flera år", säger tränaren David Visscher som hoppas på en bra träningsvecka för Nmamaka och att hon spelar toppmötet mot Udominate nästa helg.

En annan sak det spekuleras kring är förra landslagsstjärnan Lollo Halvarsso och hennes eventuella comeback i den svenska ligan efter en lång skadefrånvaro och barnafödande.
Förra sommaren förde David Visscher samtal med den 28-åriga centern.
"Men vi har inte haft någon kontakt den här gången", säger han.
//Lindvall

Tre statistiska kolumner

I och med jättesegern mot Södertälje i fredags gick BC Luleå upp på delad topplacering i tabellen tillsammans med Borås. Båda lagens facit är 6/2 och det får väl anses vara okej - utan att vara bländade.

Nog om det.
Bloggen kastade sig istället över ett gäng statistiska kolumner för att kika vad det är som gör att BC Luleå till sist klättrat till toppen.
De här tre kolumnerna stack ut.

POÄNG
Att BC Luleå kan placera bollen i korgen vet vi och att laget är poäng-gladast i ligan är knappast någon överraskning. BC snittar 87.25 poäng, närmast bakom hittar vi Umeå med 85.5.

ASSIST
BC Luleås spel bygger på snabbhet, bollrörelse där många spelare ska vara involverade. I laget snackar man om "kollektiva assist" och målet är att lämna varje ligamatch med 20 målgivande passningar. Där är inte BC ännu - laget snittar 19.5. Närmaste bakom skuggar Jämtland med 19.1.

TREPOÄNGSPROCENT
Den moderna basketen handlar mycket om att sprida ut golvet som ska vara laddat med vassa trepoängsskyttar. BC är inget undantag och då handlar det till sist om att vara högprocentig. Peter Öqvists BC Luleå är just nu ligans klart bästa trepoängslag med ett snitt på 43.08 procent - en mycket bra siffra. Umeå vilar aldrig på hanen och snittar 37.24.

//Lindvall

Dagen efter

På grund av lite andra åtaganden under gårdagskvällen hann jag inte slänga ur mig ett inlägg om BC Luleås och Luleå Baskets matcher under fredagskvällen men vi kör väl i dag istället och startar resan i Luleå energi arena.

Där handlade det om en på förhand brottartung finalrepris men något drama blev det aldrig. Visst hade jag anat att BC Luleås skulle vinna hyfsat bekvämt med tanke på Södertälje Kings svaga form men siffrorna 88-58 var svåra att förutse.

Som ni förstår lades segergrunden på den egna planhalvan där försvarsjättar som Tom Lidén, Quinton Upshur och Anton Saks satte tonen med fysiskt spel. Något som innebar att Kingsstjärnorna Adam Ramstedt, Toni Bizaca och Martin Pahmblad blev totalt utraderade.

 

I Stockholm var det omstart för Luleå Basket efter det långa landslagsuppehållet och en seger med 30 mot AIK var väl vad man kunde förvänta sig.

Det som stack ut var Allis Nyströms 14 poäng samt 12 returer, italienska Silvia Favento som var tillbaka efter sin långa skadefrånvaro och det faktum att Chioma Nnamaka inte spelade alls. Varför Nnamaka inte befann sig på planen har Luleå Basket av någon anledning valt att inte berätta för sina fans och Bloggen sitter inte inne på den informationen just nu. Det blir att återkoma i den frågan.

//Lindvall

Omgångens tips

Uppsala skrällde mot Borås - på fredag kväll bjussar svensk basket på tre matcher till. Hittar vi någon jätteöverraskning där? Nja...


BC Luleå-Södertälje  1
Mästarlaget spelar kanske inte helt perfekt och det finns spelare, bland annat stjärnan Brandon Rozzell, som har mer att komma med. Men det har blivit bättre och bättre vilket ger ett favoritskap mot ett formsvagt Södertälje. Men Kings har fått tillbaka Tobias Borg som nu har en match i kroppen efter skadan och det är förstås en kvalitetshöjare alla dagar i veckan.


Nässjö-Jämtland   2
Hur skaffar man sig som lag bra självförtroende? Vinn täta matcher på bortaplan. Det gjorde Jämtland när laget knäckte Södertälje häromkvällen efter dubbla förlängningar. Det borde räcka mot Nässjö som inte får ordning på någonting den här säsongen med sitt svaga importmaterial.


Umeå-Norrköping  1
Tre raka segrar för Umeå ska kunna bli fyra raka mot ett Norrköping som inte hittar flytet. Västerbottenslaget är säsongens glada överraskning och med en låg budget har klubben hittat rätt spelare och rätt karaktärer i importdjungeln. Lägg också till att veteranerna André Nilsson och Egal Saleman gör sina livs säsonger så här långt och ni har en rätt skön lagmix.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar