Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

Jobbet gick från en passion - till en mardröm

Sedan jag var tio år gammal har jag älskat känslan av att se livebasket. Det är någonting alldeles, alldeles speciellt.

Förväntningarna ligger som en tät dimma i luften. Läktarna fylls på ett lemmeltågsaktigt vis med vänner, bekanta och främlingar från hela Norrbotten. Matchspeakern Micke Ruumensaari välkomnar publiken med ett karakteristiskt "Ja, hallå där basketvänner", rökmaskinen blåser rakt upp i ansiktet på en ivrig funktionär och det doftar nybryggt kaffe, hot snacks och nervositet.

Jag har åldrats tillsammans med Pontushallen. Från att ha varit en förväntansfull liten grabb som ville träffa sina idoler blev jag en yrkesman som befann mig i arenan för att bevaka matcher som journalist. Fast känslan var alltid densamma.

En enorm glädje.

Det gick från ett intresse till en passion. Från ett yrke till en livsstil. Jag jagade nyheter under arbetstid, efteråt, på kvällar, helger och, ja, till och med mitt under fester. Bara det hade med basket att göra.

Det gjorde mig inget. För jag tyckte hela tiden att det var så förbaskat roligt. Men så en dag vändes hela min värld plötsligt upp och ned.

Varenda gång jag satte mig på pressläktaren kände jag ett tryck över bröstet. Blicken blev suddig och huvudet snurrade som om jag druckit tolv starköl och lekt irländsk julafton. Ju fler personer som klev in genom Pontushallens foajé - desto värre blev det.

Till slut ville jag inte ens gå dit. Min passion i livet hade på en fingerknäppning förvandlats till min största mardröm. Blotta tanken av jubel, stora folksamlingar och offentliga sammanhang gjorde att pulsen steg.

Jag stod inte ut längre.

Jag skriver det här med anledning av Monica Wikström-Johanssons avhopp som klubbdirektör för Luleå Basket. 

Först vill jag erkänna att jag inte alls känner henne. Vi har knappt pratat med varandra och jag har inga detaljer kring hennes avslutade tjänst. Och det är ingenting som jag heller vill spekulera i exakt vad det beror på. Men av vad jag förstått så är hon en arbetsmyra. En person som tar sitt yrke på största allvar, har höga krav på sig själv och presterar därefter.

Jag känner igen mig i den beskrivningen. Och så fort jag läser att någon hoppat av ett jobb på grund av hälsoskäl berör det mig lite extra.

Ni kanske tycker att jag skriver för ofta om mina personliga bekymmer. Att jag är någon sorts form av självutnämnd ambassadör som alltid forcerar in ämnet psykisk ohälsa i mina texter.

Men då ska ni också veta att det här är min (nåja) blogg. Och att jag skriver om vad fan jag vill.

Varenda gång jag får chansen att uppmärksamma den här typen problem så kommer jag att ta den. Det är något som bara blir vanligare för varje sekund som går.

Därför måste det också diskuteras, stötas och blötas oftare. För att vi ska förstå vikten av det.

Men vi måste också förstå att en, säg, panikångestdiagnos INTE betyder att du aldrig kan leva ett vanligt liv igen. Att du aldrig kan jobba igen. Det tar däremot tid att återhämta sig. Precis som från vilken annan sjukdom som helst.

Hälsan kommer alltid först. Oavsett om det är ett brutet lårben eller en klinisk depression.

Kom ihåg det.

//Wiik

Avslöjar: Stjärnan tar timeout från basket

Ibland innebär jobbet (nuförtiden fritidssysslan) som journalist och bloggare att man får skriva om intressanta händelser.

Ibland är det spännande berättelser om basketstjärnor som vuxit upp i en bergsby för vegetarianer.

Ibland handlar det om sprudlande glädjebesked om en guldhjältar som förlängt sina kontrakt.

Men ibland innebär det också att rapportera om tråkiga besked. Och det är precis vad jag ska göra i dag.

Nu kan jag nämligen avslöja att en av förra säsongens bästa spelare, Norrköping Dolphins-forwarden Cole Darling, inte kommer att spela basket till hösten.

"Cole har dragit sig tillbaka. Han har en känslig familjesituation som gör att han måste stanna hemma i USA. Han kommer inte att spela den här säsongen. Det är allt jag kan säga till dig nu", säger hans agent Guillermo Pasqual.

Cole Darling, 25, snittade 15 poäng och sex returer per match för Norrköping Dolphins som åkte ut i semifinal mot Södertälje Kings. Säsongen innan det var han Nässjö Baskets bästa spelare.

Mycket talade för att han nu skulle ta nästa steg i karriären efter succén med Norrköping. Men så blir det inte alltså.

"Det är väldigt tråkigt. Ibland är livet tufft", säger Pasqual.

Jag tror att de flesta lag i basketligan herr hade velat se Cole Darling i sin trupp. Ja, alla skulle jag nog vilja säga.

Allt vi kan göra nu är att hoppas att situationen med familjen löser sig. Och att han så småningom hittar tillbaka till basketen.

//Wiik

Ingen är oersättlig

Som ni kanske märkt har ena halvan av Bloggen varit bort en vecka och det har handlat om en skön semestervecka på Mallorca.

När jag kom hem i går nåddes jag av beskedet att fyrfaldiga mästarklubben fått nobben av förra säsongens stjärna Jelena Antic som istället väljer spel i Polen kommande säsong.

Trist för Luleå Baskes som i den 25-åriga makedonskan ligans mest spektakulära forwards.

Hon lämnar förstås ett tomrum men ingen är oersättlig. Antics besked öppnar också upp den amerikanska marknaden för klubben och den är förstås gigantisk - även om det är en djungel att hitta rätt i.

Nåväl. Det vi vet redan i dag är att Allis Nyström stannar över kommande säsong. Vi kan väl också leka med tanken att Anna Barthold och Katie Bussey kör vidare i Luleå. Då har klubben tre av fem startspelare klara och det betyder att två till ska in och det borde rimligtvis blir USA-spelare.

Frågan är då bara var? Som jag ser det är svaret givet: En scorande/skapande pointguard bredvid Bussey som kan skjuta treor. Det är en "nobrainer".

Sedan ser jag en spelare på position tre och även där måste skyttekompetens prioriteras. Returtagning och förmågan att attackera korgen vore också önskvärt.

Där är vi i dag men som ni förstår handlar det bara om spekulationer. Var allt landar någon gång i augusti har vi ingen aning om.

//Lindvall

Fast i Litauen - efter att hunden åt passet

Den svenska säsongen är över sedan länge. Men vi drunknar ändå i basket trots att maj snart blir juni.

NBA-finalerna mellan Cleveland och Golden State lurar bakom hörnet, basketligan herr har ändrat sitt slutspelsupplägg, Göteborgs Basketfestival lockar 1000-tals personer till Västra Götaland och silly season har dessutom börjat.

Jag SKULLE kunna fördjupa mig i dessa ämnen. Jag BORDE kanske till och med göra det.

Men ändå gör jag det inte. Inte just nu i alla fall.

Istället vill jag uppmärksamma en av de mest bisarra "okej, det här låter som världens sämsta ursäkt men det är det inte"-historierna i mannaminne.

Är det någon som kommer ihåg Nässjö Basket-forwarden Taylor Brown? Javisst. Den snubben kunde lira - och kan än i dag.

Han är en av de mest atletiska spelarna jag sett i Sverige i modern tid och han tog basktligan herr med storm under sin korta Sverige-sejour.

Brown spelade 26 matcher och snittade 22 poäng samt nio returer under den tiden.

Men vändan i Nässjö Basket fick ett tråkigt slut. Det efter att han vägrat göra drogtester, blev avstängd och senare även lämnade klubben.

Karriären tog dock inte slut där för Taylor Brown. Det var snarare bara början. Sedan dess har han lirat i ett flertal konkurrenskraftiga ligor och allra senast har han representerat det litauiska topplaget Lietuvos Rytas.

Men nu ska jag inte hålla er på halster längre. Till det sjuka.

Lietuvos Rytas har haft en turbulent avslutning på säsongen. Flera spelare har bland annat blivit avstängda mitt under slutspelet för att ha varit ute och festat sent och "inte uppträtt professionellt".

Däribland Taylor Brown.

Och när den förre ligaspelaren försökte lämna Litauen mitt under kaoset så gick det inte. Anledningen? Hans hund hade ätit upp hans pass, enligt basketjournalisten Simonas Baranauskas.

Seriöst. Det där låter som något en elvaåring använder som ursäkt till sin lärare när han inte orkat lämna in sin senaste matteläxa.

Men det var en alldeles för magisk story för att inte dela med sig av.

Med det sagt: Jag ber om ursäkt för min horribla bloggfrekvens de senaste dagarna.

Sanningen är att en förhistorisk dinosauriefågel stal min dator när jag var på väg mellan bilen och lägenheten. Den slängde sedan ner den i en aktiv vulkan som blixtförflyttats från Italien till en kulle några meter utanför mitt balkongfönster. Sedan utplånade den även all Internet-åtkomst i hela Västerbotten genom att dansa regndans och skapa norra Europas värsta översvämningskatastrof genom tiderna.

Typ.

//Wiik

Guldklubbarna - börja samarbeta mer

BC Luleå/LF Basket/Plannja Basket har vunnit åtta guld på elitnivå.

Luleå Basket/Northland Basket har vunnit fyra.

Norrlands mest framgångsrika basketföreningar genom tiderna förfogar alltså över tolv mästerskapstitlar.

Var för sig är klubbarna starka. Tja, till och med starkast i Sverige. Men tillsammans hade de blivit ostoppbara.

Luleå Basket och BC Luleå har sina kontor i samma lokal, de delar på Sveriges bästa basketarena med tillhörande restaurang och det är i stort sett samma människor som tar sig till hallen för att se dem spela.

Och dessutom finns det förbannat mycket kunskap i båda föreningarna.

Men ändå så jobbar de, vad jag förstått, ganska åtskilda från varandra. Man hjälps inte åt i den utsträckning som man hade kunnat göra.

Det är svårt att kritisera två lag som precis vunnit guld i sina respektive ligor. Det kan nästan bli lite pajigt. Men i min roll som bloggare/journalist ingår det inte bara att bidra till ett sorl av hyllningar. Jag ska även analysera - och inte minst kritisera.

För att ta nästa steg som idrottsföreningar tycker jag att Luleå Basket och BC Luleå ska börja arbeta mer tillsammans.

Jag är förvånad över att ett bredare samarbete inte utformats för länge, länge sedan.

Det finns en uppsjö av anledningar till varför man borde göra slag i den här saken. Men jag har kokat ihop det till två punkter som jag upplever är de allra viktigaste:

1. Marknadsföring/kommunikation. Luleå Basket har under sina samtliga guldår jobbat medvetet och konsekvent för att bygga en hype runt laget. Inte minst i sociala medier där man bjudit på allt från dansvideor till rent informativa texter. Även om jag som journalist givetvis ser ett antal förbättringspunkter även där så har det burit frukt.

BC Luleå har fortfarande en bit att vandra vad gäller det kommunikativa. Jag tror att man i samverkan med grannföreningen skulle kunna nå nya höjder när det kommer till att nå ut till norrbottningar och i förlängningen höja intresset för basketen i länet ytterligare. 

2. Spelarrekrytering och sportsligt kunnande. BC Luleå/LF Basket/Plannja Basket är 2000-talets mest framgångsrika herrbasketförening. Den basket- och klubbyggarkompetens som finns där, inte minst i direktör Lars Mosesson, är omöjlig att matcha i svensk basket. Luleå Basket har firat stora triumfer i närtid - men herrklubben vet vad som krävs för att göra det under en längre tid.

Jag skulle kunna tänka mig en gemensam sportkommitté, bestående av ett antal basketvetare i de två föreningarna, som scoutar, analyserar och stöttar upp varandra i värvningsarbetet.

Återigen: Det finns en problematik i att "kritisera" två klubbar som precis vunnit var sitt SM-guld. Men samtidigt finns det ALLTID någonting som kan bli bättre.

Jag är övertygad om att både Luleå Basket och BC Luleå vill fortsätta att utvecklas.

Och det rätta sättet att göra det på är - tillsammans.

//Wiik

Bortglömda talangen som siktar på NBA

För några månader sedan uppmärksammade jag svensken William Magarity, 23.

Jag kallade honom för en av våra mest bortglömda jättetalanger. Och mycket beror på de åren han tillbringat på Boston College i USA där han aldrig riktigt hittade rätt.

Nu spelar Magarity däremot på Davidson och har blivit en av lagets viktigaste spelare. Han snittade åtta poäng, fem returer och en block per match under den gångna säsongen.

Häromdagen tog jag kontakt med den 211 centimeter långe forwarden. Det blev ett 50 minuter långt samtal om allt från politik till brädspelet Dungeons and Dragons.

När jag når honom har han precis varit och handlat möbler på Ikea till hans nya hus North Carolina.

Du ska flytta in i ett hus, alltså?
"Ja, normalt sett bor jag på campus i en lägenhet. Men under mitt sista år kommer jag och tre andra att bo i ett hus. Det ska bli skönt. Lite mer hemma och lite mindre college".

Är du less på collegekänslan?
"Njae, less och less. Det är klart att det är kul att ha kompisar runt hela tiden. Men det blir samma sak om och om igen. Speciellt för mig som behövde gå ett extra år eftersom jag bytte skola. Då måste man enligt reglerna sitta ut ett helt åt. Det blev lite mer college än vad man tänkt sig från början. Jag pluggade och så men fick inte spela".

Han fortsätter:

"Här är det lite annorlunda än i Sverige och man tar electives och sånt. Man får nästan bygga en portfölj så att säga. Sen har man sin major som man pluggar. Jag läser political science vilket låter värre än vad det är (skratt). Eftersom jag haft ett helt år extra har jag haft tid att ta andra klasser och bygga ut. Lära mig saker som inte har med politik att göra".

Vad har du läst för extragrejer?
"Det har varit lite olika. I år tog jag kinesiskt religion bara för att se. Man har lärt sig om kristendom, islam och judendom. Men jag har i alla fall inte lärt mig så mycket om buddhism och taoism. Sen tog jag också kinesisk politik och lärde mig om hela grejen liksom. De smälter ihop även fast det är två olika kurser. Det var intressant".

Men political science låter värre än vad det är. Hur menar du?
"Det är kanske inte så tråkigt som det låter. I USA är det så att folk inte gillar politiker generellt. Jag tog en lektion förra året där allt handlade om presidentvalet. Vi följde Trump i sex månader så man blev helt död på Trump. Jag vill inte höra någonting om honom mer. Det är dålig stigma om man tänker så. Men vi lär oss mycket om internationell politik, hur kanske Sverige funkar inte bara i Sverige utan även jobbar med andra länder. I år tog jag även global miljöpolitik och hur det funkar. Lite här och lite där".

Hur var det i din klass när Donald Trump blev vald?
"Universitet är väldigt liberala. Nästan socialistiska på det sättet och de ville inte att han skulle vinna. Men de som är akademiker lyssnar inte på vad han säger och ser rakt igenom det. Nu vill inte jag säga min åsikt här för vissa grejer som republikaner säger håller jag med om. Sen funkar det inte i Sverige eftersom det är ett helt annat system där. Men i USA specifikt finns det mycket som båda sidor säger som funkar. Som svensk håller man med den ena sidan mer eftersom jag är uppvuxen i Sverige och där är vi ganska socialistiska. Men alla här var väldigt upprörda - ingen trodde att Trump skulle vinna".

Ser du en framtid inom politiken?
"För mig själv så är det väldigt mycket fokus på att få det mesta av hela situationen nu. Det är min sista showcase där jag kan visa vem jag är som basketspelare. Jag hade en operation på mitt knä för nästan två månader sedan. Jag rehabar tillbaka den och förbereder mig för säsongen. Vi åker till Europa i sommar med laget och spelar mot olika lag. Det är ett sätt att bygga ihop laget, vi äldre ska visa de yngre hur det funkar och de yngre ska bli en del av laget. Det ser jag fram emot riktigt ordentligt".

Var ska ni åka?
"Först Italien och sedan Slovenien och Ljubljana. Vi är i det området och spelar mot olika lag. Sen börjar försäsongen, säsongen och under jul spelar vi på Hawaii. Så det ser jag fram emot. Men för mig gäller det att visa alla vem jag är som basketspelare och vad jag kan bidra med som basketspelare. Så mycket som jag varit i skolan nu så vill jag inte plugga vidare och skaffa ett vanligt jobb. Jag är väldig satt på att spela professionellt. Det som förmodligen kommer hända är att när säsongen är över nästa säsong kommer jag att sätta upp olika workouts med NBA-lag så att de ser mig och jag får en 'stock'".

William Magarity fortsätter:

"Drömmen är att spela i NBA men om det passar bättre någon annanstans som Spanien, Grekland, Italien eller Frankrike... Det får bli där det passar bäst".

Vet du om några NBA-lag har ögonen på dig redan nu?
"Jag vet att det har varit NBA-lag som kommit och kollat på oss ett antal gånger. De har för det mesta kollat på de som har väldigt bra chans att spela i NBA. Men när jag vet att de är där har jag gett mig fan på att när de går därifrån ska de prata om mig. De får inte personligen ta kontakt med mig men de har pratat med min coach och fått höra att det finns väldigt mycket intresse. Det gäller bara att bli bättre. Det är vad jag gör nu som visar vad som kommer hända härnäst".

I Davidson hade du en bärande roll under den gångna säsongen och du berättar att du trivs otroligt bra. Men under dina två första år, på Boston College, spelade du inte lika mycket. Hur ser du på den tiden?
"Det är klart att man hade velat spela mer. Samtidigt visste jag att jag var förstaårselev, killarna som var där hade redan spela i två år och jag var bakom dem. Man får vänta sin tur. Sen fick den tränaren sparken efter första året och då tänkte jag att jag skulle byta skola när jag ändå hade chansen. Jag visste ingenting om coachen som skulle komma in. Jag var inte heller hans spelare och han har inte rekryterat mig dit. Vi hade inte samma koppling. Det är en annan sak om en coach säger 'jag vill ha dig här'".

"Men jag satt ned med coachen och han sa att det skulle passa jättebra för mig. Det lät jättebra, såg bra ut och var bra i början. Hans system var satt på att alla positioner gjorde väldigt specifika grejer. Jag som inte är en typisk femma, mer fyr-femma, som kan skjuta och dribbla. Jag skulle spela fyra och det som hände var att han som var backup till femman blev skadad. Jag blev flyttad till femma eftersom vi redan hade tre andra fyror. Då förväntade de sig att jag skulle vara en spelare jag inte är. Sätta screens, ta returer och inte skjuta bollen utifrån. Fick aldrig bollen och kanske skjuta layups om jag var öppen".

Efter den andra säsongen hände något väldigt märkligt. William Magarity hade haft stora problem med en axel och från läkarhåll gjordes bedömningen att han skulle opereras.

Alla höll med om det. Förutom en person.

"Den höll på att hoppa ur led hela tiden. Det började med en gång om året, sedan blev det en gång varannan månad, sedan varannan vecka och slutligen varje vecka. Den kunde liksom hoppa ur led när jag satt på toa. Min tränare, inte coach, sa att jag skulle ha operation. Läkaren också. Jag ville själv också det. Men min coach sa 'nej, du behöver inte'. Han vet tydligen allt. Han sa att om jag tog operationen så fanns det ingen plats för mig i laget. Då sa jag att jag ville byta skola".

Du har bott på många ställen trots att du är ganska ung. Italien, Luleå, Norrköping, USA och så vidare. Var är hemma för dig?
"Hemma är utanför Norrköping för mig. Jag flyttade runt mycket som liten. Föddes i Stockholm, flyttade till Luleå, sedan Tyskland några år och sedan till Norrköping. Sen när jag precis fyllt 17 flyttade jag till Italien och spelade med Angelico Biella".

Du har levt ett riktigt basketliv innan du ens blev proffs.
"Ja, och ibland tänker jag att, jag har ju vänner, men jag måste alltid lära känna nytt folk. Jag har, det låter lite dåligt, men en kompis i Sverige som jag konstant har kontakt med förutom min familj. Alla som jag lämnade i Boston har jag inte pratat med, inte Italien heller eller Örebro. Det låter hemskt när jag hör det själv. Men samtidigt är jag mycket så att jag lever där jag är. För att jag har flyttat så mycket känner jag att jag inte har tid att ha kvar de kontakterna. Jag fokuserar mycket på det jag gör nu".

Finns det någon som basketintresserade personer i Sverige inte känner till om dig?
"När man växer upp i USA så är personer som håller på med basket, baseball, amerikansk fotboll och nu till och med vanlig fotboll så kallade 'jocs'. Men i Sverige var det bara så med fotboll och hockey. Ingen brydde sig om att man spelade basket. Så jag växte upp som vanlig grabb förutom att man hade träning efter plugget. Så jag och ett par andra killar i laget brukar spela DND. Vet du vad det är? Dungeons and Dragons".

Jag känner igen det.
"Vi är ett gäng, fem av oss, som sätter oss ned på söndagar och spelar. Det är skapligt nördigt men det är väl något som folk inte känner till om mig".

Det är brädspel, eller?
"Ja, precis. Hela principen är att en av spelarna är en Dungeon Master. Han är den som berättar hela historien och sedan gör man sin egen karaktär och går på äventyr i en fantasyvärld. Det är TV-spel innan TV-spel. Man får fantisera hela världen framför sig. Det är verkligen toppen på toppen-nörd (skratt). Jag fattar inte att jag säger det här till dig".

Hur länge har du spelat Dungeons and Dragons?
"Vi började i år i laget men jag har varit intresserade av det välidgt länge. Jag hörde några i laget snacka om det och blev chockad. Sen dess har vi alla spelat tillsammans".

//Wiik

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Umeå
Yrke: Projektledare och frilansjournalist 
Gillar: Mjölk, arraksbollar och min spinnmaskin till katt: Holger
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter

Bloggar