Peter Lindvall

Basketbloggen

Jobbet gick från en passion - till en mardröm

Sedan jag var tio år gammal har jag älskat känslan av att se livebasket. Det är någonting alldeles, alldeles speciellt.

Förväntningarna ligger som en tät dimma i luften. Läktarna fylls på ett lemmeltågsaktigt vis med vänner, bekanta och främlingar från hela Norrbotten. Matchspeakern Micke Ruumensaari välkomnar publiken med ett karakteristiskt "Ja, hallå där basketvänner", rökmaskinen blåser rakt upp i ansiktet på en ivrig funktionär och det doftar nybryggt kaffe, hot snacks och nervositet.

Jag har åldrats tillsammans med Pontushallen. Från att ha varit en förväntansfull liten grabb som ville träffa sina idoler blev jag en yrkesman som befann mig i arenan för att bevaka matcher som journalist. Fast känslan var alltid densamma.

En enorm glädje.

Det gick från ett intresse till en passion. Från ett yrke till en livsstil. Jag jagade nyheter under arbetstid, efteråt, på kvällar, helger och, ja, till och med mitt under fester. Bara det hade med basket att göra.

Det gjorde mig inget. För jag tyckte hela tiden att det var så förbaskat roligt. Men så en dag vändes hela min värld plötsligt upp och ned.

Varenda gång jag satte mig på pressläktaren kände jag ett tryck över bröstet. Blicken blev suddig och huvudet snurrade som om jag druckit tolv starköl och lekt irländsk julafton. Ju fler personer som klev in genom Pontushallens foajé - desto värre blev det.

Till slut ville jag inte ens gå dit. Min passion i livet hade på en fingerknäppning förvandlats till min största mardröm. Blotta tanken av jubel, stora folksamlingar och offentliga sammanhang gjorde att pulsen steg.

Jag stod inte ut längre.

Jag skriver det här med anledning av Monica Wikström-Johanssons avhopp som klubbdirektör för Luleå Basket. 

Först vill jag erkänna att jag inte alls känner henne. Vi har knappt pratat med varandra och jag har inga detaljer kring hennes avslutade tjänst. Och det är ingenting som jag heller vill spekulera i exakt vad det beror på. Men av vad jag förstått så är hon en arbetsmyra. En person som tar sitt yrke på största allvar, har höga krav på sig själv och presterar därefter.

Jag känner igen mig i den beskrivningen. Och så fort jag läser att någon hoppat av ett jobb på grund av hälsoskäl berör det mig lite extra.

Ni kanske tycker att jag skriver för ofta om mina personliga bekymmer. Att jag är någon sorts form av självutnämnd ambassadör som alltid forcerar in ämnet psykisk ohälsa i mina texter.

Men då ska ni också veta att det här är min (nåja) blogg. Och att jag skriver om vad fan jag vill.

Varenda gång jag får chansen att uppmärksamma den här typen problem så kommer jag att ta den. Det är något som bara blir vanligare för varje sekund som går.

Därför måste det också diskuteras, stötas och blötas oftare. För att vi ska förstå vikten av det.

Men vi måste också förstå att en, säg, panikångestdiagnos INTE betyder att du aldrig kan leva ett vanligt liv igen. Att du aldrig kan jobba igen. Det tar däremot tid att återhämta sig. Precis som från vilken annan sjukdom som helst.

Hälsan kommer alltid först. Oavsett om det är ett brutet lårben eller en klinisk depression.

Kom ihåg det.

//Wiik

Gruvjätten sponsrar mästarklubben

Ja, jäklar vad det händer grejer i basketsverige den här dagen. Vi börjar med BC Luleå som i dag presenterade sin nya huvudsponsor för mästarklubben som blir gruvjätten LKAB. Avtalet är på tre år. Hur mycket pengar det handlar om är dock hemligt.

"Det största avtalet vi har", sa klubbdirektören Lars Mosesson på dagens presskonferens.

Ett par tunga spelarförvärv har också presenterats vid dagens ligaträff i Stockholm där Södertälje Kings kunde berätta att den egna produkten Tobias Borg återvänder eftre tre år i Spanien.

Jämtland Basket valde i helgen att sparka EU-guarden Nick Tomsick och ersättaren blir finska ligans MVP Antto Nikkarinen, 26.

//Lindvall

Det smäller igen

När vi ändå pratar om stora smällar och bomber kommer här nästa explosion: Klockan 13.30 i dag har BC Luleå presskonferens och där kommer en stor nyhet att avslöjas. Pressmeddelandet som kom för en liten stund sedan säger ingenting om innehållet mer än att det handlar om "viktig information om säsongen.

//Lindvall

Jämtlands "bomb"

Det går ihärdiga, och mycket trrovärdiga, rykten att Jämtland Basket och tränaren Torbjörn Gehrke ska presentera en riktig "bomb" de närmaste dagarna.

Man kan väl gissa sig till att det handlar om en ersättare till guarden Nick Tomsick som fick sparken i helgen. Bloggen vet inte vem ersättaren kan vara men om vi spekulerar lite landar ett tydligt namn: Landslagsspelaren och veteranen Thomas Massamba, 32, som, i alla fall vad jag vet, ännu inte sajnat för någon ny klubb.

Nu kan vi bara vänta och se.

//Lindvall

Ligaranking 2.0

I går herrligan. I dag damernas dito. Det är dags för ännu en "power ranking" signerad Bloggen.


1)  Luleå Basket

Det går förstås inte att bortse från att Luleå Basket sitter på fyra raka SM-guld, är en vinnande organisation och den här säsongen satt ihop ett lag som på pappret är mer balanserat än förra säsongen. Något som kommer avgöra mycket är hur bra klubbens USA-duo på bakplan, Adrienne Motley och Jessica Thomas, egentligen är.

 

2) Udominate
Förr eller senare kommer förstås den klubb som satsar mest i svensk dambasket vinna ett ett guld. Så är det. Inför den här vintern har klubb gjort två, för hela basketvärlden, helt självklara saker för att nå hela vägen: 1) Rekryterat en meriterad tränare i form av Julian Martinez Alman. 2) Satt general managern Oscar Stenberg på läktaren. Nu finns inga ursäkter längre. 

 

3) Alvik
Det är hur roligt som helst att anrika Alvik och tränren Jurgita Kausaite tar upp kampen med både Luleå samt Udominate. Det kommer göra allt så mycket mer intressant. Värvningarna av Elin Ljunggren, Martina Stålvant och Ilari Zanoni visar att klubben vill saker och skulle någon av de topptippade klubbarna floppa - då finns en liten chans på något stort.

 

4) Telge
Efter några år av mörker andas optimism i Södertälje som förra säsongen tog ett stort steg framåt och pressade Udominate i semifinalen. Värvningen av Östersunds Taylor Wurtz ger målgörande dygnet runt och att USA-importen Tayler Mingo blev kvar är bra för kontinuiteten.

 

5) Visby

På något sätt lyckas alltid ö-laget sätta ihop en trupp som ser hyggligt konkurrenskraftig ut. Fråga mig inte hur. Har klubbens ledning hittat rätt på importmarknaden kan det här bli ganska skoj och träningsmatcherna pekar i alla fall i den riktningen.


6)  Eos
Lundalaget har åkt på några käftsmällar under försäsongen och det förvånar. Många spelare är kvar sedan förra säsongen och med två dugliga jänkare i Brene Moseley och Talia Walton, samt framtidsspelaren Emilia Stocklassa borde det här bli bra på sikt. 


7) Norrköping
Tränaren Jesper Sundberg jobbar vidare med kontinuitet och det borde ge bra utdelning. Finska centern Sofia Pelander är fortfarande skadad och det kommer lämna ett djupt hål fram till den dag hon är tillbaka.


8) Uppsala
För bara två-tre år sedan var Uppsala en finalpretendent och i dag byggs det nytt och ungt. Guarden Heather Butler kommer betyda massor och om Agnes Nordström blir spelduglig höjs kapaciteten på laget mycket.

 

9) Mark Basket
Att tappa lagets själ och hjärta i form av Elin Ljunggren svider förstås och unge tränaren Robin Sandberg har ett hästjobb framför sig om han ska få någon rätsida på det här ihåliga bygget. Fler spelare måste in.


10) AIK Basket
AIK har behållit stora delar av förra säsongens superettalag och bara det indikerar att klubben inte har några skrällambitioner den här vintern. WNBA-meriterade Janel McCarville ska bli intressant att se mot lite tuffare motstånd.
//Lindvall

 

 

 

Ligaranking

Herrligastarten är bara några veckor bort och det finns fortfarande lag som ännu inte fyllt sina trupper.
Men: Bloggen kan ändå inte motstå ännu en "power ranking".

1) BC Luleå
Regerande mästare och ett i stort sett intakt lag från förra säsongen. Det går liksom inte att bortse ifrån även jag tror resan till ett andra raka guld kommer har sina gupp på vägen. Nyckelspelare: Brandon Rozzell.

2) Södertälje Kings
De senaste fem årens stora dominant har byggt om en aning men inte på något sätt nedrustat. Martin Pahlmblad och Aron Anderson är till exempel tunga värvningar och det finns fortfarande utrymme för en USA-värvning. Nyckelspelare Toni Bizaca.

3) Norrköping Dolphins
Att placera Norrköping som trea känns som ett litet hån men någon måste hamna ven där. Det här väloljade laget har kapaciteten att gå hela vägen och försäsongen visar att tränaren Adnan Chuk har något på gång. Nyckelspelare: Joakim Kjellbom.

4) Borås Basket
Svårt att veta var Borås står på med tanke på spelaromsätting och tränarbyte (Henrik Svensson). Men i Borås finns organisationen, intresset och även pengarna som gör att laget alltid tillhör toppen. Nyckelspelare: Andreas Person.

5) Jämtland Basket
Östersundslaget träffade förra säsongen hundra procent rätt med sina importer (Bruesewitz, Durham) och frågan är om de nya kan fylla deras kostymer. Inte riktigt, tror jag. Men Torbjörn Gehrkes lag kommer fortfarande vara konkurrenskraftigt. Nyckelspelare: Preston Purifoy.

6) Nässjö
Var står Nässjö? Lite svårt att säga. Stabiliteten står Peleg, Griskenas, Wazzi, Eliasson och Heder Ternell men till sist kommer allt att handla om importspelarnas klass. Nyckelspelare: Jonathan Peleg.

7) Uppsala
Med bara fem spelare på kontrakt är det svårt att placera Uppsala högre men jag utgår från att kroppar är på ingång som kommer göra laget hyggligt konkurrenskraftigt. Nyckelspelare: Axel Nordström.

8) Umeå Bskt
Jag skrev för några veckor sedan att Umeå kan blir ett av de sämsta lagen i ligahistorien men jag måste nog backa lite efter att ha sett laget mot BC Luleå. Laget ser bra balanserat ut och de ansvariga i klubben verkar ha prickat hyggligt rätt på importsidan. Nyckelspelare: Arik Smith.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar