Peter Lindvall

Basketbloggen

Han blev Sveriges x-faktor

Förutom en allmänt jäkla bra match, en stark defensiv och bra returtagning behövde Sverige en x-faktor som klev fram offensivt för att kunna besegra Bosnien i förkvalet till VM-kvalet. Laget fick det från ett håll som knappt någon kunnat förutse: Försvarsspecialisten Thomas Massamba.

När nöden var som störst klev guardveteranen fram och levererade 20 poäng och ett 64-procentigt skytte vilket ledde fram till en solklar seger med 88-72.

Därmed är Sverige, trots genomklappningen mot Slovakien, i allra högsta grad med i kampen om de två första placeringarna i gruppen.

//Lindvall

Tufft för Tillman

Luleå Baskets förre guldmakartränare Jens Tillman flyttade som bekant inför den här säsongen till Ungern för en ny utmaning i karriären. Han tog över laget Pinkk Pecsi som den förra vintern hade det tufft att utmana och slutade en bit ned i tabellen.

Och Tillman har fått en tuff start på sitt nya jobb med fyra förluster på de fem första matcherna. I den senaste omgången åkte laget på stordäng, 54-78, mot topplaget Miskolc.

Lite plåster för Tillman är dock att lagets enda seger hittills kom mot lokalkonkurrenten Peak Pecs.

//Lindvall 

Det här kan vara BC Luleås värsta motståndare

Visst är det lite oroande att BC Luleå ännu inte, efter fyra ligamatcher, gjort en enda högkaratig insats över 40 insats.
Visst kan det störa en aning att några av nyckelspelarna just nu spelar under normal kapacitet.
Visst kan man ana att alla motståndarlag gjort hemläxan sedan förra säsongen och i dag hittat en del motvapen som stör mästarlagets offensiva gärning.

Men det finns en annan sak som skaver mer och det handlar inte om BC Luleås spel, spelare eller coacher.
Det handlar om tristess.

Årets herrliga innefattar bara åtta lag och det är en tragedi i sig. Följden av det blir alldeles för få matcher - bara 28 i grundserien - och åt skogen för långa uppehåll.
Under november månad kommer till exempel BC bara spela tre matcher. I februari är det lika illa.
I fredags spelade laget hemma mot Umeå - nästa chans för BC att gå i clinch med ett motståndarlag är 30 oktober.

Det är inte värdigt en högstaliga i en lagsport i Sverige. Det är helt enkelt för dåligt. För amatörmässigt.
Då få som har ett intresse för basketsporten kommer tappa intresse när det går för länge mellan matcherna och pulsen i ligan går ned. Och kommer inte publiken lär de företag som har lust att gå in med ekonomiska medel också ledsna med tiden och vända sina blickar någon annanstans.

Men tråkigast är det nog för spelarna.
Visst är träning bra, att fila på detaljer och i lugn och ro bygga ett lag.
Men om tillfällena att testa det man gnuggat på träning blir för få kan jag tänka mig att en tristess smyger sig på. Att inte få chansen att varje vecka visa upp sig för publik, att underhålla den och mäta sina krafter mot en motståndare måste i längden blir bedövande trist och långtråkigt. Att hålla sig skarp och alert lär vara svårare ju längre uppehållen blir.

För BC Luleå kan det faktiskt vara en värre motståndare än Södertälje Kings, Borås Basket och Norrköping Dolphins.
//Lindvall

Många frågor att ställa

Vi börjar med att konstatera det jag redan skrivit flera gånger: Umeå 2017/2018 är något helt annat än Umeå 2016/17 och guarden Arik Smith kan vara årets fynd i ligan.
Visst: Västerbottenslaget är 0/4 så här långt med kommer bara spelarna på hur man avslutar matcher lär segrarna att rulla in då och då.

Nu över till BC Luleå som till sist lyckades krångla sig fram till en 80-77-seger men det finns flera frågor att ställa.
1) Inställningen. Där fanns det massor av önska och det största frågetecknet placerar vi bakom nyckelspelare som Brandon Rozzell och Tom Lidén som inte gjorde många glada. Veteranen Lidén har visat hittills den här säsongen inte hittat någon stabilitet i någonting och Rozzell har i två av fyra matcher varit rent dålig faktiskt. Insatsen mot Umeå var nog den svagaste han gjort sedan han kom till Luleå.

2) Offensiven. Laget blir alldeles för ofta i matcherna passivt, stillastående och långsamt. Frågan är om motståndarna lärt sig läxan från förra säsongen eller om det bara är upp till BC Luleå? Svårt att säga i dag.

Några bra grejer, då? Tyvärr, men jag hittar bara en och den stavas Adam Rönnqvist som efter den mörka kvällen Uppsala tvingades kliva fram när Rozzell var iskall och tog över offensivt med sina 22 poäng. Den stora gåtan är varför han inte begåvades med tre-fyra minuter till i speltid.

Nåväl. Nu ska vi inte vara alltför griniga och även en skitig seger är en seger - det kan vara lätt att glömma ibland.
//Lindvall

Omgångens tips

Tre matcher står på menyn i herrligan. Två i kväll och en på lördag. Då bjussar förstås Bloggen på ett tips.

 

Borås-Södertälje    1

Grymt svårtippad match mellan två obesegrade lag. Men känslan är att hemmaplan och en viss Nimrod Hilliard kommer bli en avgörande faktor för Borås i kväll. Men säker är jag inte. Kings har visat en grym förmåga att vända underlägen och vinna. Det måste man ha med sig.

 

BC Luleå-Umeå    1

Förra säsongens slagpåse Umeå har visserligen förlorat samtliga tre matcher hittills men hade lika gärna kunnat vinna två av dem. Så små har marginalerna varit. Guarden Arik Smith är ett fynd och veteranen Egal Saleman spelar sitt livs basket men det ska förstås inte räcka mot BC Luleå i Luleå energi. Där förlorar laget nästan aldrig.

 

Norrköping-Nässjö (lördag)   1

Allt talar för att Näsjö kommer få en tung säsong om klubben inte gör några personella förändringar under resans gång. Norrköping letar fortfarande efter et vinnande spel men lär inte behöva spela på topp den här gången för att vinna.

//Lindvall

 

Blytung seger för mästaren

En sak är säker: Oddsen var inte riktigt på Luleå Baskets sida inför hemmamötet med formstarka Telge. På personalsidan saknades pjäser som Anna Barthold, Silva Favento och Allis Nyström.
Det är liksom inte vilka spelare som helst.

Men laget hittade styrka någonstans och lyckades mala ned Telge som under de sista 15 minuterna av matchen tappade sitt offensiva spel helt.

Luleås importtrio Adrienne Motley, Jessica Thomas och Katie Frerking fattade allvaret och svarade tillsammans för 65 av lagets 89 poäng - tungt uppbackad av en urstark Chioma Nnamaka som slet ned 12 returer och en tung defensiv insats. Där var nyckeln.

Men det hade inte gått utan en viss Sofia Hägg som spelade hela 31 minuter, drog i en tung trea i slutet av matchen och jobbade ned ett par offensiva returer i viktiga lägen.

Segern var Luleås femte raka i ligan och en notering i sammanhanget är att laget sedan säsongen 2013/2014 vunnit 68 av 73 matcher på hemmaplan. En statistisk notering som Bloggen får tacka VK:s basketblogg för.

Luleås poäng mot Telge: Adrianne Motley 26, Jessica Thomas 22+7 returer, Katie Frerking 17+13 returer, Chioma Nnamaka 12+12 returer, Sofia Hägg 7+6 returer, Elin Lomgren 5.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar