Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Han är en "killer"

Bloggen har nog vänt ut och in, analyserat, hyllat och ibland sågat varenda spelare i BC Luleå den här säsongen men det är faktiskt en som vi skrivit alldeles för lite om. I alla fall sett till prestation och leverans.

Det handlar om Brandon Rozzell som jag här och nu utser till ligans bäste i spelare - i tuff konkurrens med Toni Bizaca och någon till.
För det är bara att konstatera: Karln är en jäkla killer. En matchvinnare som inte setts på hur många år som helst i BC Luleå.

I det tredje semimötet mot Uppsala fick inte BC igång ett litet tillstymmelse till offensivt flyt och ska sanningen fram stack inte den 27-årige amerikanske guarden ut speciellt mycket bland alla andra.
I 35 minuter, vill säga.

Sedan gjorde Rozzell det han är värvad för: Att vinna matcher åt sitt lag.
Under de sista fem minuterna - när BC faktiskt var ganska illa ute - tog Rozzell laget på sina axlar, sköt i tio matchavgörande poäng mot ett tappert och vilt kämpande Uppsala.

Därmed har BC Luleå tagit tre raka arbetssegrar, egentligen utan att få något flyt i offensiven, och nu ska det till ett mirakel om finalplatsen ska landa i Uppland och inte i Norrbotten.
//Lindvall

Skandalen i Södertälje

Basketsäsongen har hittillls varit hyfsat skandalfri och det enda jag kommer ihåg på rak arm är fyllekörningen i Umeå. 

Men i helgen briserade nästa. En av svensk baskets stora, Södertälje Kings, har svarat för en administrativ jättetabbe och låtit lagets USA-stjärna Auston Barnes spela utan svenskt arbetstillstånd under sex matcher. Ett avslöjande signerat Borås Tidning.

Barnes värvades till Södertälje, den 5 december och klubben hade en möjlighet att bryta kontraktet den 31 januari. Något som gjorde att Migrationsverket endast gav arbetstillstånd fram till detta datum. Södertälje missade sedan att  fixa förnyat arbetstillstånd när det tillfälliga löpte ut.

"Det är den mänskliga faktorn. Men kostnaden kan bli åt helvete för stor. Det ska ju inte hända. Det är vår miss och ytterst mitt ansvar", säger Kings klubbdirektör Robert Andersson. 

Klubben riskerar nu att bestraffas med poängavdrag. Under den aktuella perioden vann laget tre matcher, bland annat mot BC Luleå, och kan därmed tappa sex poäng. Basketbollförbundet ska ha möte under måndagen och diskutera ärendet.

//Lindvall

Flippar och floppar

Det börjar närma sig slutet av herrligan och bara några få omgångar är kvar att spela av grundserien innan slutspelet rullar igång.

Då kan det vara läge att summera lite grejer som hänt och dagens övning handlar om utse tre flippar och tre floppar.

Vi börjar med det positiva och här har vi några grejer som lyft den här i vintern:

1) Umeå Bskt
"Jag har hånats på sociala medier hela vintern av klubbens sportchef Luca Romano för något jag skrev innan säsongen om Umeås chanser vilka jag skattade som pyttesmå. Jag hade fel. Västerbottens stolthet har överraskat stort och i botten ligger två fullträffar på importmarknaden (Arik Smith, Eric Gilchrese), två svenska veteraner (André Nilsson, Egal Saleman) som svarat för sina livs bästa ligasäsonger och en lagkemi där alla står upp för varandra".

2) Joakim Kjellbom, Norrköping
"Inför varje säsong de senaste två-tre åren har jag förtvivlat letat tecken på att den 39-årige centern ska börja tappa, att ålder ska ta ut sin rätt. Den här vintern har 213-centimetermannen till och med höjt sitt spel en aning. Det borde inte gå".

3) Quinton Upshur, BC Luleå
"När stjärnor som Brandon Rozzell och Yannick Anzuluni inte kommit upp på samma nivå som förra säsongen har outtröttlige Upshur klivit fram som lagets bästa och jämnaste spelare. Han är den som spelar mest (drygt 30 minuter), springer mest och levererar i båda ändarna av planen. Sju dagar i veckan, vecka ut och vecka in".

 

Och här är tre grejer som skavt en aning:
1) Domargnället
"Det har varit en jäkla grinande hela vintern om domarstandarden men min åsikt är de knappast håller sämre nivå en än spelarna. De värsta syndarna påstår jag att Umeå och Norrköping är där Västerbottensklubben sticker ut. Har laget vunnit är det trots domarna. Har det förlorat är det på grund av domarna".

2) Åtta lag
"Kom igen nu, basketsverige. Det är under all värdighet att ha en grundserie med futtiga 28 matcher och bara åtta lag i ligan. Nästa säsong måste det finnas tio - och det är ett minimum".

3) Uppsala
"Trist att se denna anrika klubb, med flera omgångar kvar av grundserien och fortfarande slutspelschans, bara lägga ned hela verksamheten. Spelarna tappade all glöd samtidigt som ledningen gav klartecken att släppa iväg viktiga spelare som Viktor Gaddefors och Rhys Carter. Ett oproffsigt agerande som sänder helt fel signaler över hela Sverige och på vilken plats basketsporten vill befinna sig i näringskedjan."
//Lindvall

Så jobbar två mästarlag

Efter 20 spelade minuter såg det väl inte ut att bli den mest trevliga kvällen för Norrbottens två representationslag Luleå Basket och BC Luleå.
Underläge för båda lagen mot Telge respektive Borås och lite halvsegt spel.

Men sedan gjorde de vad mästarlag ofta gör: Hittar sätt att vinna.

BC Luleå klev upp några pinnhål defensivt, saktade ned Borås och när Quinton Upshur fick rejält grepp defensivt på Nimrod Hilliard var festen över i Boråshallen och segersiffrorna skrevs till ganska enkla 78-66.

Upshur var en gigant, en titan, sprang outtröttligt och var planens bäste spelare med sina 22 poäng och 8 returer. Spelaren med ligans bästa motor har de senaste månaderna varit Luleås vassaste spelare med sitt allroundspel och är ovärderlig.

Luleå Baskets seger i Telgehallen var sett till alla 40 minuter en liten stöld. Telge ledde hela vägen, ofta runt 10-15 poäng, men David Visschers lag tuffade på. Adrienne Motleys två straffkast med 20 sekunder och en sista defensiv stopp säkrade 89-88-segern.

En mästares signum.
//Lindvall

Omgångens tips

Fyra matcher fördelade på två dagar men Bloggen är på hugget i alla fall. Här är tipset för dagen.

Borås-BC Luleå              2
(Torsdag)
Svår match mellan två lag som inte ligger helt i fas inför det stundade slutspelet. Borås har på grund av skador inte hittat någon stabilitet på hela säsongen och saknar med största sannolikhet insidespelaren Jyles Smith i kväll. Luleå har inte på länge spelat på den nivå som laget borde sett till spelartruppen.

Norrköping-Södertälje   1
(Fredag)
Ska vi gissa att stjärnsmällen mot Jämtland för någon vecka sedan funkade som en väckarklocka för Norrköping? Japp. I Stadium arena mals nästan allt motstånd ned enligt gammal välkänd modell och Södertälje, säsongens största besvikelse sett till spelarmaterialet, kommer inte orka stå emot.

Jämtland-Umeå              1
(Fredag)
Torbjörn Gehrkes Östersundsgäng är inte i ett superstim nu med fem raka segrar och en sjätte på ingång. Jag har nämligen svårt att se Umeå, som spelar ganska bra basket just nu, ska kunna stå emot Jämtlands fart på hemmaplan.

Uppsala-Nässjö               1

(Fredag)

Med fyra omgångar kvar valde Uppsala att lägga ned sina ambitioner den här säsongen. På något annat sätt går det förstås inte att tolka de faktum att både Viktor Gaddedefors och Rhys Carter fått okej att lämna klubben. Det är helt enkelt inte seriöst. Nåväl, de spelare som är kvar lär i alla fall ge järnet och besegra Nässjö.

//Lindvall

Förra guldhjälten har hittat formen

Förra Luleå Basket-ikonen Katie Bussey, som ledde klubben till fyra raka guld, valde inför den här säsongen att flytta till sydligare breddgrader – nämligen Tyskland för spel i Herner. Och de första månaderna i sin nya klubb var inte dans på rosor för stjärnguarden som inte fick den speltid som hon är van vid.

Men nu verkar coachstaben för Herner kommit på andra tankar – något som gett tydligt resultat.

I de fyra senaste matcherna, där laget vunnit alla, har 27-årige Bussey klivit fram som lagets bästa spelare och raskt klättrat i näringskedjan. 
Kolla här bara.

29 spelminuter och 13 poäng i 77-73-segern mot Keltern.

34 minuter, 5 poäng och 4 assist i 65-58-vinsten mot Donau Ries.

36 minuter, 19 poäng när Hannover besegrades med 82-70.

38 spelminuter, 13 poäng och 4 returer i vinstmatchen mot Marburg med 65-62.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar