Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

En nyckelspelare - ur flera perspektiv

Alla ni som läser Bloggen vet att BC Luleås Adam Rönnqvist är lite av en spelarfavorit. Han är en egen produkt, han är en duktig spelare, storyn hur han tog hela vägen till landets högsta liga är spektakulär och inte minst: Han är en person som sticker ut, vågar säga saker och ha åsikter i en idrottsvärld där slätstrukenhet blivit legio.

Efter BC Luleås seger mot Umeå i fredags var jag därför lite halvgrinig efteråt. Inte för hur laget spelade. Nej, irritationen, och det är inte första gången den här vintern, handlade om hur lite lagets tränare Peter Öqvist valde att matcha Adam Rönnqvist. Mot Umeå blev det mindre än 18 minuter trots att hans insats var stabil och att det fanns en del andra spelare som inte nådde några högre nivåer.

I går, när Nässjö besegrades hemma, gjorde Öqvist ett annat val och jag vet faktiskt inte om det var en plan som han lagt upp före uppkast. Men känslan var sådan från läktarhåll.

Adam Rönnqvist fick plötsligt spela dryga 28 minuter och trots några defensiva misstag här och där fick han stanna kvar på planen. Några gånger kunde man faktiskt se hur överraskad han blev över att inte bli utbytt.

Men de ökade spelminuterna gav självförtroende och när de erbjöds tog Adam Rönnqvist chansen att göra säsongens bästa match med 18 poäng, 5 returer och 7 assist.

Att ge Adam Rönnqvist förtroende, att blunda för ett och annat misstag (de förstås inte bli för flagranta) är smart av Peter Öqvist av flera orsaker.
Det första är det givna.
BC Luleå blir bättre som lag när 27-åringen spelar med pondus och en tro på sitt spel . Han ger laget en extra offensiv dimension och i ett kommande slutspel är han en potentiell matchvinnare i jämna matcher.

Men det finns ett längre perspektiv och det handlar om BC Luleås framtid som toppklubb. Till nästa säsong kommer laget med största sannolikhet genomgå en ganska stor ansiktslyftning. Det är väl föga troligt att importtrion Rozzell, Upshur och Anzuluni stannar en tredje säsong.
Tom Lidén var inför den här säsongen mycket nära att skriva på för Södertälje - tipset är i dag att så bli fallet den här sommaren.

Denzel Andersson sägs ha ögonen ha på sig från diverse klubbar i Europa där Spanien är ett land som nämns allt oftare.

Det är med den bakgrunden som det blir oerhört viktigt att ha en svensk spelargrund att stå på och där är Adam Rönnqvist en av de viktigaste. Men då måste han förstås trivas med sin roll i Luleå och känna att han är en viktig pjäs för laget.
//Lindvall

BC Luleås markering mot förbundets dom

Okej, vänner. I svallvågorna efter basketförbundets dom mot Södertälje Kings verkar det nu hända grejer i basketsverige.

Tydligen gjorde Borås någon sorts missnöjesmarkering mot domen i kvällens match mot Norrköping och nu kan Bloggen avslöja att även BC Luleå agerar. Klubben har lämnat in en skrivelse till förbundet där man tydligt markerar sitt missnöje.

Det BC Luleå riktar in sig på är bortamatchen mot Södertälje den 17 februari som laget förlorade och Auston Barnes spelade utan att vara godkänd.

"Vi vill markera och tycker att regler är till för att följas", säger Luleås klubbdirektör Lars Mosesson.

Mer lär följa i den här egendomliga historien - var så säkra.

//Lindvall

Den stabila trion

Nej, BC Luleå behövde ingen extrapoäng av förbundet för att säkra seriesegern och något annat var väl inte att vänta. Peter Öqvists lag har sett en aning piggare ut de senaste ligamatcherna och mot ett formstarkt Jämtland var det aldrig något snack. 89-70 efter totalkontroll i fyra perioder.

Vad ska vi då lyfta fram denna kväll? Jo, det får bli BC Luleås stora pjäser Yannick Anzuluni, Tom Lidén och Denzel Andersson som såg till att laget vann returtagningen med 46-36, det fördelat på 12, 7 och 9 returer av denna trio.

Sedan går det inte att bortase från Anzulunis och Lidéns offensiva produktion där de två kombinerade för 47 poäng (27+20) och gav rejäla besked inför det stundande slutspelet som startar efter den sista grundseriematchen mot Nässjö.

Vi nöjer oss så i kväll och tar helg.

//Lindvall

Beslutet: En dikeskörning

Det har spekulerats både hit och dit kring Svenska basketbollförbundets beslut kring Södertälje Kings jättetabbe att låta amerikanen Auston Barnes spela sex matcher utan vara godkänd.

Nu vet vi: Kings får noll poängavdrag. Barnes får lira vidare och klubben för 15 000 kronor i böter.

Så här motiverar tävlingsutskottet sin dom:

”Södertälje Kings är ansvariga för de misstag som har begåtts. Av dokumentation och dialog med Södertälje Kings och Migrationsverket är det dock tydligt att Södertälje Kings sökt arbetstillstånd för hela kontraktsperioden, och att Södertälje Kings hela tiden har varit i tro att Auston Barnes arbetstillstånd avsett hela kontraktsperioden, dvs. fram till säsongsslut 2018. När Södertälje Kings kontaktar Migrationsverket i ärendet väljer Migrationsverket att direkt bevilja ett nytt arbetstillstånd för hela kontraktsperioden utifrån gällande kontrakt.

Utifrån ovan anser Tävlingsutskottet det rimligt att tolka tävlingsbestämmelserna så att de matcher som spelats under tiden 1 februari till 10 mars 2018 lämnas utan åtgärd, men att Södertälje Kings pga. att de inte tagit ansvar för att säkerställa korrekt dokumentation i enlighet med tävlingsbestämmelserna ska betala en administrativ straffavgift på 15 000 kr.”

 

Sammanfattningsvis: Konsekvensen för att ett sådant flagrant misstag blev i princip noll och intet för Södertälje – något man kan tycka massor om. Men det finns flera ingångar i det här ärendet som måste belysas.

 

Vi börjar med det regeltekniska och förbundets egna tävlingsbestämmelser. Så här står det skrivet:

”Person som ingår i giltig laglicens samt inkommit med eventuella handlingar för en förening är kvalificerad att delta i avsedd serie. Okvalificerad person är sådan som ej finns på laglicensen för aktuell förening eller inte inkommit med eventuella handlingar.
Lag som använder sig av okvalificerad spelare döms som förlorare med 20-0 eller 0-20 (och ev. straffavgift som TU fastställer).
Om den icke felande föreningen vunnit matchen kvarstår matchresultatet”.

Dessutom finns det ett fastställt bötesbelopp på 100 000 kronor.

 

Allt detta har alltså förbundets tävlingsutskott blundat för och ”tror” och ”tolkar” istället en massa saker. Vi är nog många som undrar varför.

Låt mig spekulera en aning:

1)  Förbundet har insett att det har ett ansvar i denna härva, att man på något sätt borde har upptäckt Södertäljes miss i ett tidigare skede. Dåligt samvete, helt enkelt.

2)  Ett beslut om poängavdrag för Södertälje skulle drabba sporten och inte minst flera andra klubbar som inte alls har med saken att göra.

3)  Auston Barnes är i detta fall helt oskyldig. Han straff skulle bli arbetslöshet i ett läge när det inte går att hitta ett jobb eftersom de allra flesta ligor är stängda i detta skede av säsongen.

 

Jag kan förstå att de här tre punkterna kan ha varit uppe för diskussion. Att de stötts och blötts. Men ska de spela in när ett beslut tas?

Nej, regler är till för att följas och i långa loppet kan detta ickeagerande få en sorts prejudicerade effekt som ofta kommer föras fram när andra bestraffningsärenden ska behandlas. Förbundet har satt sig i en sits som kan bli minst sagt knepig.

Att det sedan handlar om Södertälje Kings, en av svensk baskets största maktcentra, som ”kommer undan” lär öppna för mängder av konspirationsteorier som inte gagnar någon.

Nej, det här beslutet är en präktig dikeskörning och bara förstärker bilden av förbundet som en vilsen organisation utan linjer och struktur. Tyvärr.

//Lindvall

Raka spåret för mästaren

Det är inte helt enkelt att klura ut något begåvat att skriva om när man på förhand vet hur en match ska arta sig. Att Luleå Basket krossade Mark på hemmaplan i den första kvartsfinalen var helt enligt plan även om segersiffrorna 99-69 var lite större än jag trodde.

Kort och gott: Luleå var bättre på allt och har inte minst en bredd som Mark inte kan matcha någonstans. Västkustlagets importspelare Alexis Michelle Hyder och Janee April Thompson kombinerade för 46 poäng men resten av spelarkadern har inte den offensiva kompetens som krävs.

Luleå Basket, då. Tränaren David Visscher fick mycket av många. Bäst gillade Bloggens Jessica Thomas guardspel som gav 20 poäng och 8 assist samt Chioma Nnamakas 18 poäng, 5 returer och prickfria beslutsfattade.
//Lindvall

Säsongens utnämningar

Grundserien i basketligan dam är färdigspelad, slutspelet startar i kväll och därför kan det vara läge för bloggen att sticka ut hakan, vara enväldig jury och dela ut några av säsongens utmärkelser.

Så här kör vi:

 

ÅRETS GUARD

Taylor Mingo, Telge

”Amerikanskan har en enorm offensiv potential och leder poängligan med ett snitt på 23.6 poäng”.

 

ÅRETS FORWARD

Anna Barthold, Luleå Basket

”Att ålder bara är en siffra har Luleålagkapten visat i många år. Den snart 38-åriga slitvargen vägrar att tappa farten och gör jobbet varje dag. Snittar 18 poäng och 8 returer”.

 

ÅRETS CENTER

Jennifer Hamson, Luleå Basket

”Trots att hon kom in sent i laget har 201 cenntimeter långa Hamson redan visat att hon kommer blir en ovärderlig pjäs i mästarlaget när säsongen går in i sitt slutskede”.

 

ÅRETS FÖRSVARARE

Brianna Kiesel, Udominate

”Kiesel, som just nu är skadad, är en högenergispelare som gjort livet surt för alla ligans guarder. Ettrig bollförsvarare med snabba händer”.

 

ÅRETS STJÄRMSKOTT

Chioma Nnamaka, Luleå Basket

” En 32-åring som Årets stjärnskott? Jo, jag förstår att ni höjer på ögonbrynen och min utnämning är gjord både med glimten i ögat och med en dos allvar. Men varför inte? Att efter ett tre år långt uppehåll direkt bli en nyckelspelare i ett topplag trodde jag inte var möjligt”.

 

ÅRETS COACH

Kevin Taylor Lundgren, Eos

”Har gjort ett jättejobb i en klubb som inte har de några större ekonomiska förutsättningar att driva elitidrott. En femteplats i tabellen och en vinstprocent på 50 är alldeles utmärkt”.

 

ÅRETS MATCHARRANGÖR

Luleå Basket

”Kommentarer överflödiga”.

 

ÅRETS MVP

Anna Barthold, BC Luleå

”Hon är Luleås hjärta, själ och lagmamma. Allt i ett. Ovärderlig på planen och i omklädningsrummet. Sätter tonen och ställer krav”.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar