Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Den ryska bomben

Sent på fredagskvällen slog bomben ned och den kom från en stad 27 mil söder om Luleå.
Det handlar förstås om storsatsande Udominate som aldrig slutar förvåna när det handlar om att hitta namnkunniga nyförvärv.

Den här gången är det dock om något alldeles extra. Kanske det mest meriterade nyförvärv som någonsin satt sin fot i svensk basket.

Spelarens namn är Marina Kuzina-Bas, 32, och har meriter från VM och OS-spel med Ryssland (senast 2012). Hon sitter även på en Euroleague-titel.
Den senaste säsongen var den stora forwarden en den turkiska ligans stora stjärnor där hon snittat runt 16-17 poäng.
"Det här blev möjligt tack vare en helt extern finansiering av ett internationellt konsortium, tack vare att det handlar om just den här spelaren och att vi den här säsongen ska spela mycket ute i Europa och inte minst i Ryssland, säger Udominates starke man Oscar Stenberg.

Udominate har nu åtta spelare klara - fem av dem är importer och en till utländsk kraft ska hämtas in. En inte alltför vild gissning är väl att det handlar om USA-guarden Hollie Mershon som spelat i klubben de senaste åren.

Här är Udominates trupp just nu:

Frida Modig, Danielle Elvbo (Östersund), Sandra Hansson (Uppsala), Marina Kuzina-Bas (Ryssland), Tiffany Brown (USA), Mante Kederaviciute (Litauen), Gintare Mazionyte (Litauen), Lisa Koop (Tyskland).

//Lindvall

 

Plannja återuppstår under Gatbasket-VM

Bloggen har tidigare berättat att Dennis Aulander och Torbjörn Gehrke kommer till sommarens stora basketevent i Luleå. Gatbasket-VM.

Nu vet vi exakt vilka spelare som kommer att finnas med i deras lag. Det blir riktigt legendartätt när Plannja Basket återuppstår för en helg.

Eller vad sägs om de här namnen?

Dennis Aulander.

Torbjörn Gehrke.

Jonas Autio.

Lasse Johansson.

Janne Johansson.

Nej, det är inget snack om att det kommer bli stjärntätt under sommarens Gatbasket-VM. Sedan tidigare står det klart att spelare Mattias Sahlström, Leslie Myrthil, Jocke Blom och Carlos Wheeler kommer att delta.

Det ryktas även om att Torbjörn Gehrke planerar att göra en grandios entré till turneringen. Åkandes på sin Harley Davidson.

Om det stämmer får vi veta i sommar.

//Lindvall

En vinnartradition

Det börjar bli en ganska trevlig tradition så här i slutet av april. Luleå Basket lirar SM-final. Luleå Basket vinner guld.

Det femte raka guldljublet säkrades för första gången på bortaplan när Udominate kördes över med 92-72 och när vi nu tittar tillbaka på matchserien kan vi konstatera att det faktiskt blev det guld som vunnits allra enklast - även om det krävdes en del jobb.

Nåväl, varför lyckades då David Visschers lag ännu gång? Ja, till sist landar det i det fundament som byggts över flera år där spelare som Anna Barthold och Allis Nyström står för stabiliteten, traditionen och vinnarvanan. Det är de som är kravställare och det är de som varje säsong för vinnartraditionen vidare.

Skillnaden blir tydlig när man tittar på Udominates lag. Visst, där fanns en alldeles fantastisk högstanivå men de dagar spelarna inte var "på" var avgrunden bottenlös.

Luleå Basket kan då och då ha lite vingliga dagar på jobbet men med kulturbärare Nyström/Barthold tillåts ingen falla igenom.

Och om det innan säsongen fanns lite frågetecken för det unga guardparet Jessica Thomas och Adrienne Motley från Florida kan vi nu med facit i hand konstatera att David Visschers fingertoppskänsla när han lockade dem till Luleå var alldeles utmärkt. De har gjort det som krävs av importspelare: Att kliva fram i de stora matcherna.

Att klubben lyckades hitta stora Jennifer Hamson mitt under säsongen visade sig också vara guld värt och hennes 201 centimeter långa närvaro har betytt massor.

Sedan går det förstås inte bortse från det spelarklipp som Luleå Basket gjorde när veteranen Chioma Nnamaka valde att göra comeback. Hon har tillfört ett lugn och spelat på en nivå som inte jag trodde vara möjlig efter tre år utan basket. Det skulle vara klockrent om klubbens ledning lyckades får Nnamaka att stanna ännu en säsong.

Klart för i dag.

//Lindvall

En annorlunda vinkel

BC Luleå är klart för SM-final igen efter en dramatisk bortaseger mot Södertälje i den sjätte semifinalen med 91-84.

En dag som denna hade förstås det mest givna vara att lyfta fram Brandon Rozzells enorma vinnarmentalitet, Quinton Upshurs outröttliga försvarsarbete och Anton Saks krigarinsats.

Men jag väljer en annan vinkel den här gången och skriver bara Tim Kearney.

Ni fattar förstås inte ett jota men låt mig förklara. Men då måste vi vrida klockan tillbaka till i söndags och match fem. Där var BC Luleå länge i brygga och vid underläge 46-55 hade laget gått torrt offensivt på alla möjliga sätt.

Då ställde rollspelarnas rollspelare, veteranen Tim Kearney, in skorna i det vänsta hörnet, lät bollen flyga och se den samma landa i korgen. Iskallt, utan tvekan. 49-56.

Efter den punktinsatsen fick BC Luleå greppet om matchen och kunde till sist vinna knappt.

I Täljehallen hade BC Luleå ledningen i över 30 minuter men hemmalaget kom tillbaka, vände till ledning med 79-75. Allt talade i det läget för Södertälje som fått ett så kallat momentum.

Men en viss Kearney hade fortfarande lite att säga om sakernas tillstånd.

Med dryga två minuter kvar att spela gjorde han precis som i Luleå energi arena. Placerade sig i vänstra hörnet, väntade på Brandon Rozzells pass och sköt i superviktiga 81-79 till sitt lag.

Små detaljer, stora spel av en 32-årig veteran som sammanlagt i de två sista semimatcherna bara spelade 23 minuter men visade närvaro i varje sekund.

SM-final igen för Luleå. Det är förstås superhäftigt.

//Lindvall

De trogna soldaterna

Efter den första halvleken i den tredje SM-finalen mellan Luleå Basket och Udominate satt jag och funderade på om en lång guldera var på  väg att ta slut.

Bortalaget från Västerbotten ledde med sju poäng, hade fått matchen precis dit man ville och tränaren Janne Enjebo satt ganska lugnt på bänken och mådde ganska gott. Lite småmysigt där.

Sedan ändrade allt karaktär.

David Visscher beordrade ut sina mest trogna krigarsoldater i form av Allis Nyström och Anna Barthold ut till fronten och i ett vips förvandlades en ganska småputtrig match till ett gatuslagsmål - en kamp i tresekundersområdet, en fysisk batalj där spelare låg kors och tvärs på golvet och kastade sig efter bollar.

Poäng för poäng närmade sig den fyrfaldiga mästaren. Publiken blev bara vildare och vildare. Barthold hetsade och Nyström hade fingrarna på varenda lös boll.

Plötsligt tappade smarta och balanserande Umeåspelare som Tiffany Brown och Brianna Kiesel huvudet. Plösligt blev varenda cut genom Luleå Baskets tresekundersområde så jobbig, så otrevlig, så smärtsam.

Och när Jessica Thomas satte trean med dryga fyra minuter kvar till 73-70 anade vi alla var allt var på väg.

Men 79 sekunder kvar kastade Adrienne Motley upp en boll i Luleå energi arenas tak som på ett mirakulöst sätt gav 81-74. Då gick ridån ned för Udominate som så länge var så nära. Men ändå inte räckte hela vägen.

Nu har Luleå Basket 2-1 i matcher och spelar för guldet nere i Umeå på onsdag.

Wow.

//Lindvall

 

När nöden var som störst

Men underläge nio poäng i halvtid, en offensiv nära haveri och en iskall stjärna i form av Brandon Rozzell stirrade BC Luleå in i ett becksvart mörker där en finalplats kändes långt borta.

Då vaknade BC Luleås störste stjärna Rozzell, nästan för första gången den här säsongen, och tog laget på sina axlar i den andra halvleken. Rozzell landade till sist på 23 poäng samt åtta assist och svarade för mängder av stora spel.

Luleås offensiv var knappast vacker men laget satte skotten när det behövdes som mest och det räckte den här gången.
Nu leder laget med 3-2 i matcher men sannolikheten är stor att det här till sist kommer landa i en sjunde och avgörande match i Luleå energi arena. Det svårt att se något annat scenario.

Sedan går det förstås inte att undvika att kommentera domarinsatsen. I Täljehallen för några dagar sedan var det Luleå som fick de avgörande blåsningarna mot sig som till sist fällde avgörandet.
Den här gången var det Södertälje som kände sig förfördelat och det som stack ut allra mest var foulfördelningen samt antalet straffkast.
Kings drog på sig 31 foul. Luleå 17.
Kings fick skjuta tio straffkast. Luleå 37.

Det förstås siffror som svider för tränaren Ludwig Degernäs och hans spelare.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar