Joakim Nordlund

Bandybloggen

Tungt avbräck för Kalix

KALIX Kalix Bandys Erik Olovsson avbryter sin elitsatsning. Det blev klart i dag. Därmed försvinner en irrationell och offensiv spelare som i sina bästa stunder verkligen gör bandy till den högkvalitativa underhållning som den kan vara. Men Olovsson är inte bara en resurs på isen utan när han nu slutar, eller tar timeout, försvinner en spelare som har sett sina lagkamrater också utanför isen. Jag minns hur han satte sig bredvid en till synes rätt ensam Anton Khrapenkov under en lunch på Arlanda och trots språksvårigheter fanns han ändå där som en kompis. Det här är värden som också betyder något. Att ha såna spelare i en trupp som ser såna här saker – och som också gör något åt dem rent konkret. Jag minns också hur han tog hand om sin förre lagkamrat Christoffer Norin när han kom till Kalix för första gången. Därför kan jag bara hoppas att Erik Olovsson fortsätter att verka inom bandyn i Kalix för det finns definitivt flera platser där han skulle kunna vara med och bidra.

***

Sedan känns det spännande att konstatera att Kalix två ryska nyförvärv är på plats. Ivan Detsura beskrivs som en spelskicklig mittfältare med bra skridskoåkning och Alexander Zhelyatov lär vara en målfarlig forward med spetsegenskaper i straffområdet. Båda spelarna kommer från Jenisejs organisation men ingen av dem har tagit en ordinarie plats i representationslaget men Zhelyatov fick ändå prova sina vingar där under fjolårssäsongen och det resulterade i två mål på tre matcher. I b-laget som spelar i den ryska andraligan blev det däremot 52 mål på 35 matcher. Båda spelarna är 22 år.

/Jocke N

Hellman tränade med Leksand

Leksand Förre Kalixmålvakten Björn Hellman grundlurades. Istället för fotografering fick han prova på målvaktsspel med favoritlaget Leksands IF.
http://www.dt.se/ishockey/shl/bandymalvakten-bjorn-hellman-provspelade-med-leksands-if-trodde-det-skulle-vara-latt#Ishockey

/Jocke N.

Playin även i bandyn

Det kommer att bli förändringar inom svensk bandy men de kommer inte att tas i bruk den här säsongen som kommer utan först säsongen 2017/2018.

Så här kommer elitserien 2017/2018 att se ut:

Lag 1–6: Går till direkt kvartsfinal (kvartarna spelas som tidigare i bäst av fem matcher).

Lag 7–10: Spelar åttondelsfinal/playin (bäst av tre där kvartsfinalspel ligger i potten).

Lag 11: Har spelat klart för säsongen.

Lag 12–13: Spelar kvalserie till elitserien.

Lag 14: Ramlar direkt ner till allsvenskan. Den platsen går istället till seriesegraren i den nya allsvenskan.

Precis som inom ishockeyn väljer man en playin-modell där även lag nio och tio får chansen att kvala in i slutspelet. Jag har varit och är negativ till hockeyns playin eftersom jag tycker att om man inte på över 50 omgångar har lyckats att ta en plats bland de åtta så har man heller inget i ett slutspel att göra. Det bidrar enligt mig bara till att förstärka serielunksstämpeln där ett halvårs spel mest blir en lång och utdragen transportsträcka mot slutspel. I bandyn har jag väl samma grundinställning men här är jag ändå mer positiv eftersom en tabell ofta kan ”dö” alltför tidigt. Det är helt enkelt för stort glapp mellan lagen i toppen och i botten och på förhand är det ofta rätt givet vilka lag som ska placera sig på övre halvan. Att göra om en tabell bidrar inte att man kommer tillrätta med det stora glapp som finns mellan topp och botten i elitbandyn men kanske, kanske kan det bli lättare för uppstickarna underifrån att skapa lite nerv på slutet. För Kalix del är det ju enbart positivt eftersom man med det nya systemet får mer att spela för. Serien lever kanske ända in i den sista omgången och det är så sport ska vara. Matcher som inte gäller något är ointressanta – då får det vara vilka artister det vill på planen.
Som det har varit nu har de fyra sista lagen fått kvala. Istället blir det så att laget som slutar ramlar ur direkt. Det är bra. Lag 12-13 får kvala. Det känns också rimligt. Lag 11 får ta semester och slipper därmed ett dyrt och ovisst kvalspel. Det känns också rätt.
Sedan är det lag 7-10 som får spela playin eller åttondelsfinaler om man så vill. Ser man till Kalix Bandy så innebär det att laget, om man fortfarande spelar i elitserien den här säsongen, kan vara med och fajtas om en slutspelsplats. Det här är också ett sätt att ge de hall-lösa lagen en extra chans i en sport där det bildats ett A-grupp med föreningar som har tillgång till hall och ett B-grupp med lag utan hall som därmed också har betydligt sämre förutsättningar att lyckas.
Sedan blir det också en rak allsvensk serie där segraren går direkt upp i elitserien och där tvåan och trean får kvalspela. Det känns också rätt även om en rak serie innebär att ett lag som HT Bandy får en resebudget som ligger i paritet med Kalix Bandy. Samtidigt som intresset för den serien, med allt vad det medför med möjlighet till publik- och sponsorintäkter, är klart lägre.

Den nya allsvenskan, där man frångått en nordlig och en sydlig serie, ska istället innehålla 16 lag. Det blir alltså bara en allsvensk serie med Göteborgslagen och Smålandslagen i söder och HT Bandy här uppe i norr. I den serien får då lag 13-14 kvalspela för att behålla platsen medan lag 15-16 ramlar ned i division I.
Min reflektion: Hur realistiskt är det att tro att ett divsion I-lag ska ha råd med de resekostnader som allsvenskt spel innebär? Det får tiden utvisa.

/Jocke N.

HT Bandy klart för allsvenskt spel

kvalbandy I kväll besegrade HT Bandy Åtvidaberg med 4-1, därmed är Haparandalaget klart för allsvenskt spel nästa säsong.
HT Bandy har imponerat i kvalet och visat att man har ett annat spel än de lag som man har mött och det var egentligen aldrig varit något snack. Det är riktigt imponerande, och glädjande. Nu får HT slicka de ekonomiska såren och börja bygga inför nästa säsong.
Nu kan vi sätta en bock vid Kalix Bandy och en bock vid HT Bandy – båda lagen klarade kvalet. Nu återstår det bara att Asplöven också lyckas så får östra Norrbotten tre elitlag nästa säsong.

Jocke N.

Kalix kvar i eliten

kvalbandy Kalix Bandy spelar i elitserien också nästa säsong. Det står klart sedan laget tagit sin fjärde raka seger i det här elitseriekvalet. I de två senaste matcherna har Kalix imponerat och man har bevisat att man verkligen är ett lag som hör hemma i elitserien.

Förutom att jag har pratat med Olov Englund och Mats Rönnqvist slog jag också en signal till Kalix Bandys ordförande Mikael Jansson. Det var väl inga omtumlande nyheter som blev resultatet av det samtalet men han berättade att man jobbar på att få behålla merparten av spelarna i truppen och att samtal redan har inletts med några av dem. Han berättade också att de haft kontakt med några tänkbara nyförvärv. Han sa också att de är nöjde med vad tränarduon Mats Rönnqvist och Andrei Nuzhdinov har presterat men att man väntar med att utvärdera säsongen. Och det är ofta så det ser ut i bandyn där försäsongen är väldigt lång. Jag tycker att Mats Rönnqvist får godkänt med plus i kanten. Jag menar, vem hade kunnat göra det bättre med samma urusla förutsättningar? Och då tänker jag förstås på avsaknaden av hall och allt bekymmer som det medför. Och samarbetet med Andrei verkar också fungera bra. Samtidigt finns Peter Stock som i dag gör ett mycket fint och viktigt jobb i Bandyakademin tillsammans med Magnus ”Dagge” Johansson men som jag vet var tillfrågad och han kunde tänka sig att träna laget för två år sedan. Där finns också Mats bror Patrik ”Palle” Rönnqvist som för fem år sedan var med om att ta klubben till elitserien. Det är dock oklart om han har det brinn som krävs för att ge sig in i tränarrollen igen. Han har tidigare förklarat vilken insats det handlar om att träna ett elitlag och jag är verkligen full av beundran för bandyns tränar som lyckas få ihop och kombinera både yrkesliv och privatliv med rollen som elittränaren. Det måste var svårt att få tiden att räcka.
Spelarna då? Personligen tror jag att Christoffer Norin drar. Lidköpingskillen har trivts bra här och Kalix har inte räknat bort honom men magkänslan säger att han åker.
Antti Ekman har tillsammans med Olov Englund varit Kalix bästa spelare den här säsongen och Mikael Jansson sa att Kalix vill behålla både honom och Pekka Hiltunen. Men att båda två har familjer och att de, förutom långa bortaresor, också måste pendla till varje träning och hemmamatch.

Men det finns många andra intressanta infallsvinklar men nu sätter jag punkt i ämnet för ikväll. Just nu räcker det så gott med att vila i känslan att länet kommer att ha ett lag i högsta serien också nästa säsong.

***

Och HT Bandy fortsätter att vinna i sin kvalserie. I kväll bortaslog man Köping med 9-1 och i morgon klockan 19.00 möter man Åtvidaberg (även det på bortais). HT Bandy ser ut att fixa det och det är både imponerande och glädjande. Laget behövs i den allsvenska bandyn här i norr.

/Jocke N.

Joakim Nordlund har följt norrbottnisk bandy i tio års tid och bloggar om sådant som sker på och vid sidan av bandyplanen. Kontakt: joakim@presspro.se Fakta om Joakim Namn: Erik Joakim Nordlund Bor: Råneå Uppvuxen: I Bjurå i centrum av Luleå kommun. Yrke: Frilansande fotograf och journalist. Gillar: Vinter i allmänhet och adventstiden i synnerhet. Funderar på: Att göra en glassresa och äta mig fram bland världens godaste glasser. Märklig längtan: Passionen för tennis bara växer och jag ser redan fram emot Australian Open. Ser på tv: Mest sport men också en och annan serie. Sen brukar det bli en hel del barn-tv också tillsammans med familjens sjuåring. Mat: Potatispalt med stekt fläsk eller älgköttsoppa med klimp. 

Bloggar