Tänka sig – BC Luleås spelare blev ett gäng cupmakare

Minus 25 blev plus 39. Vem hade kunnat tro det?

Gustav Hansson, BC Luleå.

Gustav Hansson, BC Luleå.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2024-09-30 21:54

Ja, nu har man nog sett det mesta i basketväg och kanske lite till. Även om alla vet att svenska cupen är något få bryr sig om och enbart är en förlustaffär för ligans alla lag.

Men bortsett från det. För bara några få dagar sedan såg BC Luleå helt hjälplöst ut på bortaplan mot Nässjö och förlorade med 25 poäng efter en rent bedrövlig insats från alla händer och fötter. Och jag gissar att tränaren Håkan Larssons inställning till kvartsfinal två i Luleå energi arena var att få till en bra arbetsinsats och förhoppningsvis en seger. Att laget skulle kunna vända på hela steken fanns antagligen inte med i planeringen.

Men undrens tid är tydligen inte förbi. På några dagar lyckades BC Luleå samla ihop sig, täppa igen alla gigantiska defensiva hål, stänga ned Nässjö totalt, vinna med komfortabla 39 poäng (111–72) och gå vidare till semifinal mot Uppsala.

Självklart var det flera spelare som steg fram. Gustav Hansson tog laget på sina axlar och styrde det offensiva. Travis Hensons andra halvlek där han gjorde 13 av sina 15 poäng. Och inte minst fysiske Brandon Johns Jr som var ett djur i tresekundersområdet, svarade för 30 poäng (12 av 13 från golvet) och slet ned 14 returer.

Men en stor orsak till att Luleå kunde rycka undan under den andra halvlek var faktiskt nye guarden De´Monte Buckingham som i den första kvartsfinalmatchen såg eländig ut och startade lika illa hemma i Luleå energi arena med bortkastade bollar, missade skott och allmänt darrigt spel.

Trots det lyckades han samla ihop sig och vifta bort alla negativa tankar när han kom in i mitten på den tredje perioden för att avlasta Gustav Hansson. Där lyfte han sitt spel flera nivåer, gjorde massor av nytta och belönades med nio raka spelminuter av tränaren Håkan Larsson när BC svarade för det avgörande rycket. Det tyder på mental styrka. 

Till sist landade Buckingham på 12 poäng och 8 returer över nästan 21 minuter– det kan vara något att bygga vidare på fram till SBL-premiären på fredag