Rysarmatchen blev en enda lång överkörning

Luleå Basket gjorde det laget alltid gör: Bara kör.

Luleå Basket bara vinner.

Luleå Basket bara vinner.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Basketbloggen2024-10-13 09:44

Bloggen har ägnat hela helgen åt flyttbestyr och därför har inte fokus legat på basket och att få ur sig diverse textmaterial. Men nu har jag fått hyfsad koll på möblemanget och hunnit kika igenom både BC Luleås Uppsalamatch i fredags och Luleå Baskets tidiga seriefinal mot Högsbo.

Och vi börjar förstås med Luleå Basket som åkte ned till västkusten för att möta ett kaxigt Högbso som värvat in tränaren Alva Stark och med henne flera starka spelarnamn som Jessica Kelliher, Hanna Whitish och Astrid Sandberg Frankl för att tävla om SM-titeln.

Jag hade förväntat mig en rysarmatch. Det blev en – överkörning.

Luleå Basket gjorde det Luleå Basket gjort i flera år. Högsta defensiv fart från start där inga fångar togs. Helplanspress, hyperaggressivt och superfysiskt.

Högsbo fattade ingenting. Tränare Stark såg handlingsförlamad ut och spelarna fick panik med 22 turnovers som följd.

När sedan Luleå Basket adderade ett högprocentigt skytte, nästan 50 procent från trean, var den här festen över innan den börjat och tränare Robin Sandbergs gäng kunde vinna med märkliga 36 poäng. Det ska förstås inte gå med tanke på Högsbos lagbygge och Luleå Basket förhållandevis moderata satsning den här säsongen.

Mot Högsbo kom Luleå till spel med åtta spelare, varenda en av dem levererade viktiga saker för laget men när allt var sagt och gjort går det inte komma undan en spelare som Mehryn Kraker vilken är det här lagets chef på alla sätt och vis. Mot Högsbo blev det 23 poäng, 4 returer, 5 assist och +43 när hon var inne på planen.

Vi ska heller inte glömma bort Fanny Wadlings och Jessica Lindströms defensiva jobb på retur- och poängmaskinen Jessica Kelliher som totalt raderades bort från matchen.

Helt enkelt en imponerande insats av Luleå Basket men alltför långtgående slutsatser ska vi väl inte dra när säsongen precis har börjat.

Nu går vi över till BC Luleå som hade en del att bevisa hemma mot Uppsala efter Högsboinsatsen. Och till sist blev det ett hyggligt gott hantverk av spelarna som gjorde vad som krävdes och vann med 91–74. Men siffrorna ljuger en del, med bara några minuter ledde BC bara med fem poäng innan vinsten kunde säkras. Det man kan säga är väl att BC Luleå, med fyra importspelare och flera bra svenska spelare, borde vinna tydligare mot ett helsvenskt lag med många goda SBL-spelare men få med stjärnglans.

BC-tränaren Håkan Larsson fortfarande har en del jobb att göra för att få allt att funka utan gnissel och det lär ta några veckor till. Att Brandon John Jr är ett fynd vet vi redan. Av de tre övriga jänkarna gillar Bloggen just nu Travis Henson bäst. En spelare med en del tekniska brister men som jobbar hårt hela tiden och kan vara en offensiv "gubbe-i-lådan".

Nu väntar fyra raka bortamatcher för BC och det är förstås lurigt när laget inte riktigt klickar överallt. Kan Gustav Hansson & Co komma hem till Norrbotten med två vunna får det nog anses vara godkänt.