Ute håller kylan trakten i sitt grepp. Inne puttrar och bubblar det i stora, stålblanka jästankar. Här, på mikrobryggeriet i den lilla överkalixbyn Svartbyn har Frida Andersson fullt upp med att tillverka succéölet som har fått långt fler än överkalixborna att lära sig ord som Kå:L SwåRtt, Hå:mle och Lios – vilket är överkalixmål och betyder kolsvart, humle och ljus.
Men det är inte det enda. I gamla prästgården i Bränna driver hon och hennes föräldrar sedan i somras ett gästgiveri som får ölprovare från hela länet att strömma till.
– Ibland får jag nästan nypa mig i armen för att förstå att det är sant, säger Frida Andersson leende.
Historien om hur allt började för drygt tre år sedan har hon berättat många gånger. Den handlar om hur hon efter en utbildning till sommelier i Grythyttan var mitt uppe i ett liv i Stockholm med fast jobb, sambo och ett väntande lägenhetsköp – men plötsligt insåg att storstadslivet inte var något för henne:
– Ett halvår senare hade jag flyttat hem. När jag sedan reste tillbaka till den vingård i Australien där jag hade haft praktik föddes tanken ”varför inte göra något liknande hemma”.
Att polcirkelklimatet inte är det lämpligaste för odling av vinrankor löste Frida på sitt eget sätt:
– Det fick bli öl istället. Faktiskt skiljer sig tillverkningen inte heller så mycket åt. Resten vet vi. I mars 2015 startades tillverkningen av hennes egenkomponerade hantverksöl, bryggt av bygdens prisade källvatten och lokala råvaror som svarta vinbär och blåbär – och två månader senare var efterfrågan så stor att hon fick köpa in fler jästankar och utöka produktionen från 1000 till 1500 flaskor i veckan. Numera har även försäljningen via systembolaget fått begränsas så att ölen bara finns att köpa från hyllorna i de närmaste kommunerna och istället måste beställas söderut.
– Produktionen räcker helt enkelt inte till annars.
Däremot kan de olika sorterna avsmakas i familjens gästgiveri med samma namn som maltdrycken: Tjers – vilket står för kärra och är namnet på ”Tjer-Fridas” släktgård.
– Tanken har varit att dra igång speciella ölprovningspaket med övernattning och god mat. Men hittills har vi inte ens hunnit marknadsföra det. Folk kommer ändå, säger Frida Andersson.
Julen ska familjen själv fira i gästgiveriet.
Blir det öl eller julmust till maten?
– Ha, ha, det blir nog både och, säger Frida Andersson.