Nu Àr Bodens nya kommunförvaltning klubbad

KommunfullmÀktige har antagit sin nya förvaltningsorganisation, en minskning frÄn Ätta till fyra förvaltningar." Det hÀr Àr ett vÀl avvÀgt och klokt beslut, sÀger ks-ordförande Claes Nordmark (S), om förÀndringen.

Bodens kommunförvaltning fÄr fyra istÀllet för Ätta förvaltningar. Tanken med det Àr att spara pÄ administrationen.

Bodens kommunförvaltning fÄr fyra istÀllet för Ätta förvaltningar. Tanken med det Àr att spara pÄ administrationen.

Foto: Lena Leffler

Boden2020-05-26 17:30

KommunfullmÀktige har antagit den nya kommunförvaltningsorganisationen den 18 maj inte utan en viss diskussion och egna yrkande frÄn oppositionen.Mötet hölls digitalt med enbart presidiet pÄ plats i kommunfullmÀktigesalen.

– Vi Ă€r just nu inne i en utmanande tid dĂ€r vi mĂ„ste anpassa kommunens kostym sĂ„ gott vi kan efter de förutsĂ€ttningar som vi har, sade Nordmark (S).

Förslaget till den nya förvaltningsorganisationen har beretts och synpunkter har kommit in frÄn förvaltningar och politiker. Totalt kom det in 46 remissvar som arbetsgivaren bearbetat och redogjort för den styrande majoriteten, facken, gruppledarna samt kommunstyrelsens arbetsutskott

– Jag vill tacka för allt engagemang men alla synpunkter har inte gĂ„tt att ta med i det slutliga förslaget eftersom mĂ„nga har gĂ„tt emot varandra, sade Claes Nordmark.

Bodenalternativet Àr inte nöjd med förslaget. Partiet ser hellre att Arbetsmarknadsförvaltningen ska stanna kvar under kommunstyrelsen, som en del av kommunledningsförvaltningen istÀllet för som nu att placeras ihop med utbildningsförvaltningen under Arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen.

– Vi vill ocksĂ„ att en myndighetsförvaltning ska inrĂ€ttas inom miljö- och byggnĂ€mndens verksamhetsomrĂ„de, sade Inge Andersson, gruppledare för (BA).

NĂ€r den nya förvaltningsorganisationen faststĂ€llts ska nĂ€mnder och förvaltningar i senare faser, under hösten 2020 och kommande Ă„r kunna skapa en organisation som möjliggör effektiva lösningar ur sĂ„vĂ€l ekonomiskt- som medborgarperspektiv. Spareffekten genom omorganisationen har sagts vara 15-30 miljoner pĂ„ Ă„rsbasis. Johan Sellin(M) och hans parti har yrkat att organisationsförĂ€ndringen istĂ€llet borde ge ett sparbeting pĂ„ 50 miljoner kronor och att samtliga chefstjĂ€nster ska utlysas extern och internt. Vilket inte gjorts i detta fall. Sverigedemokraten Bernt Drugge yrkade bifall till moderaternas yrkande. Hendrik Andersson (L) yrkade ocksĂ„ pĂ„ att aktuella förvaltningschefstjĂ€nster ska utlysas extern och internt.  KommunfullmĂ€ktige beslutade slutligen enligt kommunstyrelsens förslag vilket innebĂ€r att de fyra förvaltningarna blir Kommunledningsförvaltningen, SamhĂ€llsbyggnadsförvaltningen, Socialförvaltningen (oförĂ€ndrad) och Arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen. Den politiska organisationen tas i ett eget beslut.

Claes Nordmark(S), ks-ordförande.
Claes Nordmark(S), ks-ordförande.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!