En urstark finansminister presenterar en urstark budget

Svensk ekonomi stÄr sig mycket vÀl i en internationell jÀmförelse.

Under mÄndagen Àr det dags för finansminister Magdalena Andersson att lÀmna regeringens budgetproposition till riksdagen. Kl 13:00 vÀntar debatt med oppositionens företrÀdare.

Under mÄndagen Àr det dags för finansminister Magdalena Andersson att lÀmna regeringens budgetproposition till riksdagen. Kl 13:00 vÀntar debatt med oppositionens företrÀdare.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Ledarbloggen2021-09-20 06:31

PÄ NSD:s ledarsida 15 april skrev jag om resultaten efter sju Är med Magdalena Andersson som finansminister. Jag konstaterade att Sverige hör till de lÀnder som klarat ekonomin bÀst under coronakrisen och att Magdalena Andersson blir en av socialdemokratins största tillgÄngar under valÄret 2022.

Det har inte funnits anledning att revidera den uppfattningen sedan dess. Magdalena Andersson fortsĂ€tter att ha ordning och reda i statsbugeten. 

Trots alla krispaket under pandemin förblir Sverige ett av de EU-lÀnder som har absolut bÀst offentliga finanser. Finansministrar i stora EU-lÀnder som Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien torde se med avund pÄ den relativt lÄga statsskulden i Sverige och med viss beundran pÄ sin kvinnliga ministerkollega i Norden.

Det goda ekonomiska lÀget innebÀr Àven att Magdalena Andersson idag kan presentera en reform- och framtidsinriktad budget för 2022. Det finns goda möjligheter att satsa för att stÀrka tryggheten för vanligt folk och för att fÄ fart pÄ Sverige efter coronakrisen.

I lördagens ledare pekade jag pĂ„ en del av det som nu genomförs. Åtta nya miljarder kr för att pressa ned lĂ„ngtidsarbetslösheten. RejĂ€la höjningar av statsbidragen till vĂ„rd, skolor och omsorg. En ny trygghetspension för dem slitit ut sig i arbetslivet och nĂ€rmar sig pensionsĂ„ldern. Höjt tak i sjukförsĂ€kringen. 2,5 miljarder kr ytterligare till brottsbekĂ€mpningen. Plus en massa annat.

Till detta ska lÀgga riksdagsbesluten i vÄras om kraftiga förstÀrkningar av bÄde forsknings- och infrastrukturpolitiken.

I vanlig ordning kommer Elisabeth Svantesson (M) och andra representanter för gnĂ€llbĂ€ltet i svensk politik att peka finger Ă„t regeringen och vara missnöjda. Men sakligt sett kommer Andersson att stĂ„ stark i mĂ„ndagens budgetdebatt i riksdagen. 

Finansdepartementets siffror och tabeller talar ett tydligt sprÄk. Svensk ekonomi stÄr sig mycket vÀl i en internationell jÀmförelse.

                                                                     ***

I en debattartikel i Dagens Nyheter redogör Magdalena Andersson och bitrĂ€dande finansminister Åsa Lindhagen (MP) för innehĂ„llet i budgeten.